Apple’ın Journal uygulaması incelemesi: Birkaç akıllı özelliğe sahip basit bir günlük kaydı uygulaması

uzman

Active member
Apple, bu yıl Haziran ayında WWDC sırasında yepyeni Journal uygulamasını duyurdu. Uygulama, kullanıcıların düşüncelerini yazmalarına, günlük kayıt tutmalarına yardımcı olmak ve Apple’ın dediği gibi “özel anları düşünmenin ve yeniden yaşamanın yeni bir yolunu” sağlamak üzere tasarlandı. Ayrıca telefonunuzdaki verileri kullanma konusunda ne yazmanız gerektiği konusunda size önerilerde bulunabilir. Kulağa korkutucu geliyor ama aslında değil. Journal uygulaması şu anda iOS 17.2 genel beta 2 sürümünde mevcuttur ve iOS 17.2 sürümüyle birlikte tüm uyumlu iPhone kullanıcılarının kullanımına sunulacaktır.

Birkaç haftadır Apple’ın Journal uygulamasını kullanıyorum ve bu konuda düşüncelerim şu şekilde.

Günlük uygulaması özellikleri

Hiçbir zaman düşüncelerimi yazan biri olmadım ama günlük uygulaması bende bunu yapma isteği uyandırdı. Günlük tutmanın veya düşüncelerinizi yazmanın zihinsel sağlığınıza iyi geldiği kanıtlanmıştır. Benim için bir şeyleri yazmak, çoğunlukla hatırlamakla ilişkilendirilir ve ilişkilendirilir. Notlarımın çoğunda eski güzel Notes uygulamasını kullandım. Notes uygulamasını ilk kullandığım zamanki iPhone 4’ümden kalma notlarım var.

Ancak günlük tutmak farklıdır. Başlamak istiyor ancak kalem ve defter kullanmak istemiyorsanız Journal uygulamasını deneyebilirsiniz. Neredeyse her zaman yanınızdadır çünkü telefonunuzdadır ve tek yapmanız gereken telefonu alıp yazmaktır. Peki neden sadece Notes uygulamasını ve neden Journal’ı kullanmıyorsunuz?

Günlük uygulamasının girişlerinizi ve önerilerinizi görüntüleyen basit bir arayüzü vardır

Apple’ın Journal uygulaması sadece basit bir günlük uygulaması değil, aynı zamanda Notes uygulamasından biraz daha akıllı olmasını sağlayan bazı yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerine de sahip. Uygulamayı ilk açtığınızda pek bir şey olmuyor. Aslında uygulamanın alt kısmında gördüğünüz tek şey “+” butonudur. Bu düğmeye dokunduğunuzda burada üç seçeneğiniz vardır. Yeni Giriş’e dokunarak yeni bir günlük yazmaya başlayabilir veya Apple tarafından önerilen bir konu üzerine yazmayı seçebilirsiniz. Bu öneriler “Önerilenler” ve “En Yeniler” olarak sıralanır.

Apple, bir girişe fotoğraf, Haber, sesli not ve konum etiketi eklemenizi sağlar. Tüm girişleriniz, fotoğraflı girişleriniz veya yer imlerine eklenmiş girişleriniz arasında seçim yapmanıza olanak tanıyan bir filtre vardır. Ve hepsi bu.

Günlük uygulaması önerileri

Journal’daki öneri özelliğinden bahsedelim çünkü onu diğer tüm günlük tutma uygulamalarından farklı kılan da bu. Yeni bir giriş yazmak istiyorsanız öneriler size yardımcı olabilir. iPhone’unuz bu önerileri cihazdaki makine öğrenimini kullanarak oluşturur. Günlük fikirleri sunmak için fotoğraflarınızı, Haberlarınızı, müziğinizi, Apple Watch’unuzdaki sağlık verilerinizi ve daha fazlasını kullanır.

Ne hakkında yazılacağı ve “düşünceler” hakkında bazı öneriler için “Önerilenler” bölümüne bakın. Bu, gününüz veya hayatınız hakkında düşünmenize olanak tanır ve “Hayatınızda her zaman düşünmediğiniz harika bir şey hakkında yazın” gibi soruları içerir.

Öte yandan, En Son bölümü, adından da anlaşılacağı gibi, yakınlardaki bir parka ziyaret veya kısa süre önce yapılan bir yürüyüş gibi son etkinliklerinizi gösterir.

Apple’ın iPhone’unuzun zamanla tanıyabildiğini söylediği Moments adlı bir şey de var. Journal uygulamasını bir süre kullandıktan sonra hayatınızdaki o özel anları veya anıları göreceksiniz. Buna romantik randevulardan birinden, arkadaşlarla eğlenceli bir geziden, bisiklete binmekten, maratondan, aile birleşiminden vb. fotoğraflar veya Haberlar dahildir.

Biz insanlar anılar için yaşarız ama birileri zaman makinesini icat etmediği sürece anılara geri dönmek gerçekçi olarak mümkün değildir. Günlük uygulamasıyla o anılara veya anlara geriye dönüp bakabilir, hatta anılarla ilgili şeyleri yazabilirsiniz. Apple’ın Journal uygulamasının kullanmasına izin verdiğiniz verileri kullanarak, anıları kendi başına çözebilir ve bunları yazmanıza yardımcı olabilir.

Apple ayrıca bunu Öneriler API’si biçiminde üçüncü taraf günlük uygulamalarının kullanımına da sunar. Üçüncü taraf uygulamalar da API’ye erişebilir ve size öneriler gösterebilir, ancak yalnızca paylaşmayı kabul ettiğiniz şeylere erişebilirler. İşleme ve makine öğrenimi telefonunuzda gerçekleşir, bu da verilerinizin güvende olduğu anlamına gelir. Günlükleriniz yalnızca yedekleme amacıyla iCloud’a yüklenir, ancak bu aynı zamanda uçtan uca şifrelenir.

Şu anda diğer uygulamalardan ve günlüklerden de içerik paylaşabilirsiniz. Mesela Apple Music’te bir şarkı dinliyordum ve şarkı hakkında bir şeyler yazmak istiyordum. Paylaşım sayfasını açtım ve parçayı Journal uygulamasına bir giriş olarak ekleyebildim. Ayrıca Safari’den bir web sayfasını paylaşıp uygulamaya giriş olarak ekleyebildim.

Günlük uygulaması ayarları

Journal uygulamasının tüm verilerinize erişimi olduğundan bu durum bazıları için endişe verici olabilir. Ya sizi hakkında yazmak istemediğiniz bir şey hakkında yazmaya teşvik ederse? Uygulamanın bu gibi durumlardan kaçınmasına yardımcı olabilecek çok sayıda ayar vardır.

Journal uygulaması kullanıcılara verileri üzerinde geniş bir kontrol olanağı sunuyor

Tüm ayarlara erişmek için Ayarlar uygulamasını açmanız ve Günlük’e kaydırmanız gerekir. Burada uygulamanın hangi fotoğraflara erişebileceğini ve konumun ve altyazıların eklenip eklenmeyeceğini seçebilirsiniz. Uygulamayı önerilen Face ID ile kilitleme seçeneğiniz vardır ve ayrıca uygulamanın program tutmasına da yardımcı olabilirsiniz. Günlük önerileri, Journal uygulamasının hangi verilere erişebileceğini seçmenize olanak tanır. Etkinlik, medya, kişiler, fotoğraflar ve konumlar için anahtarlar vardır. Bunların hepsini kapatabilirsiniz, ancak keşke Apple burada işler üzerinde daha ayrıntılı bir kontrole sahip olsaydı.

Journal Uygulaması – Kullanmalı mısınız?

Evet, eğer zaten günlük tutan biriyseniz. Journal uygulaması anlarınıza medya eklemenizi sağlar ve bu harika. Günlük tutma konusunda yeniyseniz yine de günlük uygulamasını denemelisiniz. Öneri özelliği gerçekten güçlü, basit arayüzü sayesinde uygulamanın kullanımı kolay, verileriniz güvende ve Face ID ile her şeyi koruyabilirsiniz. Ancak şu anda yalnızca iPhone’da ve iOS 17.2’nin genel beta 2 sürümünde mevcuttur. Apple, iPad’e mi yoksa Mac’e mi geleceğinden bahsetmedi ama kim bilir, belki gelir. Bir girişi bulmak için arama seçeneği de yoktur.

Ancak genel olarak, günlük tutmak için iPhone’unuzdaki Günlük uygulamasını kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Harikaydı!