BBC, göçmenlik yorumları nedeniyle sunucu Gary Lineker’ı askıya aldı

Deniz

Member
İngiliz televizyonunun önde gelen futbol programlarından biri, Cuma günü BBC’nin sunucusu, eski İngiliz futbol yıldızı Gary Lineker’in Muhafazakar Hükümetin İngiliz varış kanalından geçen teknelerde yakalanan sığınmacıları durdurma planını eleştiren yorumları nedeniyle askıya alınmasının ardından kargaşaya boğuldu.

Eski bir İngiltere milli futbol takımı kaptanı ve 1986 Dünya Kupası’nın en skorer ismi olan Bay Lineker, Salı günü İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın Almanya’nın Dünya Kupası’nı teşvik etmesi gereken Nazi benzeri bir dil kullandığını iddia ettikten sonra siyasette bir yangın fırtınası yarattı. plan.

Sosyal medyada, İngiliz gazetelerinin sayfalarında ve Parlamento Salonlarında birkaç gün süren tartışmalardan sonra BBC, Cuma günü Bay Lineker’in sosyal medyadaki faaliyetlerinin “politikalarımızı ihlal ettiğini” ve sunuculuğunun askıya alındığını söyledi. 1964’ten beri BBC programlarının temelini oluşturan Günün Maçı.

British Broadcasting Corporation yaptığı açıklamada, “BBC, sosyal medya kullanımı konusunda anlaşmaya varılana ve net bir pozisyon alana kadar Günün Maçını sunmaktan çekilme kararı aldı.” Dedi.

Açıklamada, “Futbol ve spor yayınlarımızı yönetmeye gelince, Gary rakipsizdir” dedi. “Gary’nin fikir özgürlüğü alanında olması gerektiğini veya kendisi için önemli olan konularda fikir sahibi olamayacağını asla söylemedik, ancak partizan siyaset veya tartışmalarda taraf tutmaktan uzak durması gerektiğini söyledik.”

BBC’nin açıklamayı yayınlamasından kısa bir süre sonra, diğer iki Günün Maçı sunucusu Bay Lineker, Ian Wright ve Alan Shearer Cumartesi günkü programda yer almayacaklarını söylediler.

Wright, “Günün Maçının benim için ne anlama geldiğini herkes biliyor ama BBC’ye yarın bunu yapmayacağımı söyledim. Twitter’dan. “Dayanışma.”

Bay Scherer yazdı“BBC’ye yarın gece MOTD’de görünmeyeceğimi bildirdim.”

BBC, programın Cumartesi günü sunucusuz yayınlanacağını bildirdi. Bir BBC sözcüsünün BBC tarafından aktarıldığına göre, Cumartesi günkü Günün Maçı “stüdyo sunumu veya uzman bilgisi olmadan maç aksiyonuna odaklanacak” dedi.

BBC’ye göre, Cumartesi günkü Premier Lig maçlarından önemli anların yer aldığı program genellikle milyonlarca izleyici çekiyor.

İlk olarak 1999’da Günün Maçı’nda sunucu olarak yer alan Bay Lineker, 2020’de 2025’e kadar BBC ile kalmak için beş yıllık bir anlaşma imzaladı.

Son derece başarılı futbol kariyerini İngiltere’nin en tanınmış spor figürlerinden biri olarak kariyere dönüştüren Lineker, en belirgin olarak İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde Kal kampanyasını desteklediği zamanlar olmak üzere, sık sık sosyal medya tartışmalarında yer aldı.

Yorumları bazen sağdan eleştirilere ve BBC’nin tarafsızlık yönergelerini ihlal ettiğine dair iddialara yol açtı.

Hükümetin sığınmacıları durdurma planı hakkındaki yorumlarında durum böyleydi.

Bay Lineker Twitter’da bir soruya yanıt vermişti. Video İçişleri Bakanlığı’nın, Bayan Braverman’ın ofise İngiliz Kanalı boyunca teknelerle gelen neredeyse tüm sığınmacıları sınır dışı etme “görevi” veren bir yasayı desteklediğini yayınladığını, ancak birçoğu savaştan ve zulümden kaçıyor.

“Yeter artık” diye açıklıyor Bayan Braverman. “Tekneleri durdurmalıyız.”

Bay Lineker sert eleştirilerle tepki gösterdi.

“Bu, 30’lardaki Almanya’nınkinden farklı olmayan bir dilde, en zayıfları hedef alan ölçülemeyecek kadar acımasız bir politika ve ben bozuk muyum?” o yazdı.

Yorumlar, Bayan Braverman ve sağcı diğerleri tarafından açıkça reddedildi ve BBC’nin tarafsızlığı ve Nazi Almanyası ile karşılaştırması hakkında tartışmalara yol açtı.

Braverman, bu hafta BBC’ye verdiği bir röportajda, “Milyonlarca insanın yaşadığı tarif edilemez trajediyi azaltıyor ve bugün Britanya’da olan hiçbir şeyin Holokost’ta olanlara yaklaşacağını düşünmüyorum.” “Bu yüzden tembel ve yararsız bir karşılaştırma buluyorum.”

The Daily Telegraph’ta gazeteci Charles Moore, Lineker’ı “BBC’nin tarafsızlığını yok etme ‘yeteneğinin’ gücünün en ünlü örneği olmakla” suçladı.

Bay Moore, “İlgili bir vatandaşın sesini değil, güçlü bir adamın küstahlığını ifade ediyor” diye yazdı. “Hakemin karşısına çıkabileceğini sanan büyük oyuncu o. Tüm BBC’nin ve Genel Müdürünün itibarı, ona yapamayacağını söylemesine bağlıdır.”

Siyasi solda diğerleri Bay Lineker’i savundu ve BBC’nin onu Günün Maçı’ndan çekmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

“Bu, BBC’nin altını oymaya takıntılı sağcı bir medya çılgınlığının yol açtığı aşırı bir tepki gibi geliyor.” Lucy Powellİşçi ve Kooperatif Partisi milletvekili Twitter’da yazdı.