Besin ve Gastronomi Bölümü Tüm İstikametleri ile WorldFood İstanbul’da Konuşuldu

Selinx1

New member
Türkiye’nin besin ve gastronomi külçeşidini dünyaya duyuran, dünyanın ve bölgenin kuvvetli iş birliği platformları içinde yer alan Milletlerarası Besin Eserleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood Istanbul 9 Eylül Perşembe günü TÜYAP’ta 29’inci defa kapılarını açtı. Fuarın üçüncü gününde de birbirinden değerli konuk ağırlanırken, renkli showlar ise konukların ilgisi çekti.

‘E- Ticaret, Perakendeyi Ele Geçirir mi?’
paneli Beslenme Uzmanı, Sürdürülebilir Ömür Aktivisti Dilara Koçak, Saray Muhallebecisi İdare Konseyi Üyesi Oğuzhan Topbaş, Tazemasa CEO’su Fahir Özcan ve Ticimax Dijital Pazarlama Yöneticisi Pınar Keleş’in iştirakleri, Keyo Digital Kurucu Ortağı Mustafa Kemal Sözkesen’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Panelde e-ticaret ile ilgili fikirlerini paylaşan Beslenme Uzmanı, Sürdürülebilir Hayat Aktivisti Dilara Koçak, “E-ticaret hayli korktuğum bir dünyaydı. Bugüne kadar internetten hiç bir alışveriş yapmamıştım lakin pandemi periyodunda bir hayli tüketici üzere bende de online alışveriş alışkanlığı oluştu. Online mecra yardımıyla seçeneklerin neredeyse sınırsız olduğunu keşfettim. Pandemide insanların sağlıklı beslenmek istediğini, bu biçimde bir muhtaçlık olduğunu gördüm. Tüketici bana ne alalım diye sorarken üretici de güzel olduğunu düşündüğü malı nasıl satacağını soruyordu. Bu gereksinimden yola çıkarak iki tarafı da bir platformda buluşturmak istedim bu biçimdelikle DK Dükkan’ı kurduk. Birinci eserimiz Vicdan Çorbası oldu. Cam kavanoz olması, soğuk zincire muhtaçlık duyması, sağlıklı bir eser olması, yani gereklilikleri sebebiyle bizi biraz zorladı ancak tüm stoklar tükendi. Çok keyifli oldum. Sizleri de şayet niyetiniz var ise, online ticarete girmeye, davet ediyorum.” tabirlerini kulllandı.

Pandemi devrinde insanların daha sağlıklı eserlere yöneldiğini belirten Tazemasa CEO’su Fahir Özcan, “Biz, uygun beslenmek isteyen, sağlıklı beslenmek isteyen kentli insanın muhtaçlığını karşılıyoruz. Bu istikamette anlaştığımız çiftçilerimiz var. Depolama alanlarımız var. Siparişlerimizi soğuk zincir vasıtasıyla, kendi araçlarımızla sonraki gün teslim edebiliyoruz. Pandemide her şeyin başı sıhhat kelamının kıymetini gördük. Besinin gelecekteki yeri anlaşıldığı için bu süreç bir manada uyanış üzere oldu.” dedi.

Dijital pazarda yer almanın ehemmiyetine dikkat çeken Saray Muhallebecisi İdare Şurası Üyesi Oğuzhan Topbaş, ‘’Saray Muhallebisicisi olarak tüketicinin gözünde süt ve süt eserleriyle varız. Online site üzerinden çokça süt tedariği sağladık. Offline ve online mağazalarımız birbirlerinin üstüne basmadan, birbirlerini geliştiren ve yeni müşterilere ulaşmamıza yarayan bir paslaşma ortasında çalışmaya devam ediyor. Tüketicilerimiz ile anında irtibat kurabildiğimiz için online mağazamızı daima geliştirebiliyoruz. Bir nevi veri toplayarak kendimizi geliştiriyoruz. 80 yıllık bir İstanbul markası da olsanız, dijital pazarda yer almanın değerinin farkındayız.” dedi.

Ticimax Dijital Pazarlama Yöneticisi Pınar Keleş iseTicimax olarak internetten mamüllerini satmak isteyen işletmecilere yardımcı oluyoruz. Sanal mağazaları, talep ile tıpkı gün açabiliyoruz. Online mağazacılık konusunda Ticimax olarak tüm işletmeleri a’dan z’ye her noktada destekliyoruz.” dedi.”

Üçüncü gün ‘Küresel Ticaretin Sonlarını Kaldıran Hibrit B2B’ye Hazır Mıyız?’ başlıklı oturumuna Inversiones Eura Asia Firma Sahibi Cenk Apa, Aylin Marketing Genel Müdürü Hayreddin Tigu konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Mert Tanciğer gerçekleştirdi.

Toplumsal medya ve dijital ortamın pandemiden daha sonra büyük değer kazandığını belirterek kelamlarına başlayan Inversiones Eura Asia Firma Sahibi Cenk Apa, ‘’Pandemiden dolayı fuarlar kapalı kaldı, beşerler diğer ülkelere seyahat edemedi. ötürüsıyla internet ve online ticaret büyük kıymet kazandı. Hudutlar fizikî olmasa da dijital olarak kalktı. bu biçimde olmasını bekliyorduk fakat pandemi şartları bu gelişime fazlaca büyük bir sürat kazandırdı.” tabirlerini kullandı.

Aylin Marketing Genel Müdürü Hayreddin Tigu isePandemi daha sonrasında dijitaldeki trafiğin artışını görür görmez bu bahse eğilmenin değerini bir kere daha anlamış olduk. esasen kıymetliydi ancak pandemi, süreci hızlandırdı. Öte yandan Almanya, dışardan gelen yatırımcıya en sıcak davranan, en büyük takviyesi veren ülkelerden biri.” dedi

Temel Muhtaçlık Derneği (Tider) Genel Müdürü Nil Tibukoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Toprağı bir daha Düşünmek ve Geri Kazanmak’ oturumuna SRT Genel Müdürü Ahmet Semih Yıldırım, Şef, Toplumsal Teşebbüsçü Ebru Baybara Demir, Kibele Projekt Kurucu Ortak ve Genel Müdür Yusuf Kurt katıldı.

Mahallî üreticilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Sosyal Teşebbüsçü, Şef Ebru Baybara Demir,Projemiz aslında Diyarbakır’da başladı ve fazlaca büyüdü. 2017-2018 yılları içinde İspanya’da dünyanın en uygunları ortasına girdim. Bizim yaptığımız iş aslında, toplumsal olayları gastronomi üzerinden nasıl çözülebileceğinin yanıtını bulmak.” Dedi ve kelamlarına şu biçimde devam etti “Mezopotamya’nın en eski buğdaylarından birini kullanıyoruz. Konya ovasında bu buğdayı ekebilir miyiz diye yola çıktık. Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak bir proje yürüttük ve buğdayı Mardin’den Konya’ya taşımayı başardık. Artık de bu buğdayı çiftçilerimizle çoğaltacağız.”

Türkiye su kaynaklarının 75’ini tarımda kullandığını belirterek kelamlarına devam eden Demir, “Tarımdan suyu çekmemiz lazım. Biz 6 yıldır susuz tarım yapıyoruz. Bizim tekniğimiz toprağı zenginleştiriyor, onarıyor, mikroorganizma sayısını artırıyor. Biyolojik çeşitlilik ile toprağı zenginleştirebiliyorsunuz. Ayrıyeten bu doğal atıkları almaya başladıktan daha sonra Besin Bankası’nı kurduk ve gereksinimi olanlara buradan besin temin etmeye başladık.” dedi.

Toplumsal gastronomi konusunu da değinen Demir, “Dünyada tarım kaynaklı global besin zincirlerinin toprağa ziyan verdiğini görüyoruz. Buğday da pirinç de birkaç cinsten oluşuyor ve biz bu cinsleri yavaş yavaş kaybediyoruz. Misal, şu anda Rusya’nın istediği domatesi üretiyoruz lakin bizde Çanakkale domatesi, Diyarbakır domatesi üzere biroldukça domates çeşidimiz var. Toprağın dokusuna nazaran farklı tatlarda domateslerimiz var lakin arz talep münasebeti doğrultusunda tek bir esere odaklanmamıza ve biyolojik çeşitliliğimizin azalmasına sebep oluyor. Globalleşen besin zincirlerinde eser kalitesini sorgulamaz olduk. Pandemi bize lojistik sorunlar sebebiyle yerelleşmemiz gerektiğini öğretti. Dünyada artık bütün şefler yaptığı yemeklerin yanına toplumsal gastronomi eseri yerleştiriyor.” dedi.

Geçen yıl dünyada 1,3 milyar ton besinin atık haline geldiğini belirten SRST Genel Müdürü Ahmet Semih Yıldırım, “Sıfır atıkla farkındalık yaratmak istiyoruz. Her ne kadar çöp ayrıştıran ya da daha sonrasında geri dönüştüren bir firma olarak gözüksek de aslında insan sıhhatine konsantre olmaya çalışıyoruz. Toprağa geri dönüp, toprağın kaybettiği şeyleri geri kazandırmanın vakti geldi.” dedi.

Kibele Projekt Kurucu Ortak ve Genel Müdür Yusuf Kurt ise “Benim projem, tarım ve besin dalında çalışanların işini kolaylaştırmak. Bireylere ve kurumlara dönük çeşitli hizmetler sunuyoruz. Eğitim faaliyetleri, araştırma faaliyetleri ve etkinlikler üzere. Eğitim ve araştırma faaliyetlerimiz tartıda oluyor” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı