Dinimizde Cahil Insana Nasıl Davranmalıyız ?

Koray

New member
\Dinimizde Cahil İnsana Nasıl Davranmalıyız?\

Cahil insan, bilgiye erişim konusunda eksik veya sınırlı olan, bazen de bilmediklerini fark etmeyen bir kişiyi ifade eder. İslam dini, insanları eğitmeyi, doğruyu ve güzeli öğretmeyi öğütler. Ancak bu eğitimin nasıl yapılması gerektiği konusunda da bir dizi prensip belirlemiştir. Dinimizde cahil insanlara nasıl davranmamız gerektiği sorusu, toplumda karşılaşılan en önemli sorulardan biridir. Bu yazıda, İslam’ın cahil insana nasıl yaklaşılmasını öğütlediğini, bu konuda dikkate alınması gereken temel prensipleri ele alacağız.

\Cahil İnsana Karşı Sabırlı Olmak\

İslam, sabrı her durumda bir erdem olarak sunar. Cahillik, bir insanın doğuştan sahip olduğu ya da çeşitli nedenlerle sahip olamadığı bir durumdur. Bu nedenle, cahil insanlara karşı sabırlı olmak en temel yaklaşım olmalıdır. Sabırlı olmak, onları yargılamadan, hor görmeden ya da alay etmeden doğru yolu göstermeyi gerektirir.

Cahilin eğitilmesi, bilgiye yönlendirilmesi sabır ve hoşgörü gerektiren bir süreçtir. Hz. Peygamber (S.A.V) bir hadisinde, "İnsanlar arasındaki en şefkatli olanınız, cahillere karşı en merhametli olanınızdır" diyerek, onlara karşı nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiğine dair önemli bir mesaj vermektedir. Sabırlı bir yaklaşım, hem öğretecek kişiyi hem de öğrenmeye çalışan kişiyi huzurlu kılar.

\Bilgiye Çağırırken İslam’a Uygun Dürüstlük\

Cahil insana bilgi verirken, İslam’ın doğruyu anlatmaya verdiği önemi göz önünde bulundurmak gerekir. Bu, sadece doğruyu aktarmakla kalmayıp, aynı zamanda doğru ve yanlışın ayırt edilebileceği bir yöntem kullanmayı gerektirir. İnsanlara Allah’ın emirlerini ve yasaklarını anlatırken, onlara herhangi bir zararı dokunacak şekilde değil, aksine fayda sağlayacak şekilde yaklaşılmalıdır. Bu, eğitimde dürüstlüğü ve doğruyu esas almayı gerektirir.

Hz. Ali (r.a) şöyle demiştir: “Cahilin karşısına çıktığında, ona sadece sözde değil, amelde de doğruyu göstermek gerekir.” Yani bir insan, doğruyu bilse de, onun doğruyu bir yaşam tarzı haline getirmesi için örnek olmalıdır. Çünkü bilgi sadece sözde kalmamalıdır; insanın hayatına da yansımalıdır.

\Cahil İnsanları Hor Görmemek ve Alaya Almamak\

Cahili küçümsemek, ona karşı üstünlük taslamak ve alay etmek İslam’a tamamen aykırıdır. Her insanın öğrenmeye açık olduğu bir dönemi vardır ve bir kişi bir konuda bilgi sahibi değilse, bu onun tamamen değersiz olduğu anlamına gelmez. Aksine, İslam dini kişiyi asıl değerli kılanın bilgisi ve ahlakı olduğunu vurgular.

Kur’an-ı Kerim, insanları birbirine üstün görmeyi yasaklar. “Ey insanlar! Şüphesiz biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık. Sizi kavimler ve kabileler haline getirdik ki, birbirinizi tanıyasınız. Allah katında en değerli olanınız, takva bakımından en ileri olanınızdır.” (Hucurat, 13). Bu ayet, insanları eğitirken asla üstünlük taslamamız gerektiğini, sadece takvaya dayalı bir değer anlayışının önemini anlatmaktadır.

\Bilgi Paylaşırken Gönül Kırmamak ve Hoşgörü Göstermek\

Cahil insanlara bilgi aktarırken en dikkat edilmesi gereken nokta, onların gönlünü kırmamaktır. Bilgi verirken, onları suçlayarak veya aşağılama yoluyla değil, empati ve anlayış göstererek yaklaşmak gerekir. Bilginin, insanı yükseltmesi beklenirken, bilgiyi yanlış bir şekilde iletmek insanın ruhunda daha büyük yaralar açabilir.

Hz. Peygamber (S.A.V) hadislerinde, insanlara öğüt verirken onların kalbini kırmamaya dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır. İnsanlar ancak sevilerek ve güven duyarak bilgiye açılabilirler. Bu nedenle, doğru bir bilgi aktarımı, sevgi, şefkat ve hoşgörü ile yapılmalıdır.

\Cahil İnsana Karşı Şefkatli Olmak\

Şefkat, İslam’ın en önemli erdemlerinden biridir. Allah, insanlara karşı sonsuz merhamet sahibidir. Aynı şekilde, bir mümin de karşısındaki insana karşı şefkatli olmalıdır. Cahil insanlara karşı şefkatli olmak, onları daha iyi anlamak ve onlara doğruyu öğretmek için bir fırsattır.

Peygamber Efendimiz, toplumun her kesimiyle şefkatli ve merhametli olmayı öğretmiştir. Bir gün, bir grup insanın arasında bir kişi bir konuda hatalı bir şey söylediğinde, Hz. Peygamber onun hatasını düzeltirken, insanları rencide etmeden, üzmeden doğruyu gösterdi. Bu tavır, bizim de yanlışları düzeltirken nasıl bir dil ve tavır kullanmamız gerektiği konusunda önemli bir örnektir.

\Cahil İnsana Karşı Nasıl Bir Eğitim Yöntemi Uygulamalıyız?\

Eğitim süreci, her insan için farklı olabilir. Bu nedenle, cahil bir insana nasıl eğitim verileceği konusunda kişiye özel bir yaklaşım benimsemek gereklidir. İslam’da eğitim, sadece bilgi aktarmaktan ibaret değildir. Eğitim, aynı zamanda bireyin karakterinin şekillenmesi, ahlaki değerlerin öğretilmesi, topluma katkı sağlaması için bir araçtır.

Eğitimde kullanılan yöntemler, insanların seviyesine ve anlayış kapasitesine uygun olmalıdır. Bu nedenle, bilgi aktarımında sabırlı, anlayışlı ve hoşgörülü olmak temel bir prensiptir. Cahilin, yalnızca bilgiye değil, aynı zamanda ahlaka, güzel huylara ve toplumsal sorumluluklara dair de eğitim alması gerekir. İslam, insanları sadece dünyevi bilgiyle değil, manevi olgunlukla da donatmayı hedefler.

\Cahil İnsana Verilecek Mesajlar: Önyargısız Olmak ve İleriye Bakmak\

İslam, her zaman olumlu bir bakış açısını teşvik eder. Cahil insanlara yaklaşırken, onları geçmişteki hatalarına bakarak değil, gelecekteki potansiyellerine odaklanarak değerlendirmek gerekir. Cahil olmak, bir insanın kapasitesinin sınırlarını belirlemez. Aksine, insanın bilgiye olan açlığı, daha fazla öğrenme isteği ve Allah’a yönelme çabası her zaman değerli görülmelidir.

Dinimiz, her bireye eğitim ve öğretim yoluyla olabileceği en yüksek mertebeye ulaşabileceğini hatırlatır. Bu yüzden, cahil insana vereceğimiz mesajlar, onu dışlamadan, onu kucaklayarak, ona değer vererek yapılmalıdır.

Sonuç olarak, İslam dininde cahil insana karşı sabırlı, anlayışlı ve hoşgörülü olmak, bilgi aktarırken dürüstlükten ayrılmamak, onları alaya almadan ve küçümsemeden doğruyu öğretmek, İslam’ın özüdür. Bu tutum, toplumsal huzurun sağlanmasında ve insanların birbirlerine olan sevgi ve saygısını arttırmada önemli bir rol oynar.