Domenec Torrent: Gayem, uzun yıllar Galatasaray’da kalmak

Deniz

Member
Galatasaray Teknik Yöneticisi Domenec Torrent, uzun yıllar sarı-kırmızılı ekipte kalmayı amaçladığını söylemiş oldu.

İspanyol teknik adam, Florya Metin Oktay Tesisleri’nde gerçekleştirilen idman öncesinde medya mensuplarıyla sohbet toplantısında bir ortaya geldi. Torrent, Galatasaray’daki maksatları, grubun birinci 3 maçlık performansı, Türk futbolu, yabancı oyuncu kuralı ve oyun anlayışı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Teknik yöneticilerin bavulları daima hazır yaşadığını aktaran 59 yaşındaki teknik adam, “İşin gerçeği bu. Zira futbolda niçinlere değil, sonuca bakılır. Ben, ‘Sezon öncesi çalışmayacağım kadro almam.’ diyordum ancak kimi ekiplere ‘Hayır’ diyemezsiniz. Galatasaray onlardan biri.” diye konuştu.

Kendisinin birfazlaca yabancı teknik adamdan farklı olduğunu lisana getiren Domenec Torrent, “Amacım uzun yıllar burada kalmak. Gerçek işler yapmak için çalışıyoruz. Uzun yıllar kalırsak kulüp de yaptığımız işlerden şad biz de mutluyuz demektir. Kimi yabancı teknik adamlar için çalıştığı yer fark etmez. ‘Ha burada çalışmışım, ha şurada.’ derler. Ben bu biçimde değilim. Aidiyet hissederim.” sözlerini kullandı.

“Kimse bizi kandırmadı”

Domenec Torrent, Galatasaray’a birinci 1 haftada 3 müsabakaya çıkacaklarını bilerek geldiklerini ve kimsenin kendilerini kandırmadığını söylemiş oldu.

Harika Lig’de öne geçmelerine karşın mağlup oldukları Atakaş Hatayspor, Kasımpaşa ve Trabzonspor karşılaşmalarını kıymetlendiren Torrent, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Buraya gelirken ne olduğunu, ekibin 7 günde 3 maça çıkacağını biliyorduk. Kimse bizi kandırmadı. 7 günde 3 maç oynamak ülkü bir başlangıç değil lakin bunu biliyorduk ve kabul ettik. daha sonrasındaki dostluk maçını unutabilirsiniz. Benim için oyun bile değil. Ağır idmanlar üstüne bir maçtı. Elimizde yalnızca iki stoper ve bir 6 numara vardı. Farklı denemeler yaptık. Bartuğ’u sağ bekte, Taylan ve Omar’ı stoperde görmek istedik. Oynadığımız üç lig maçıyla ilgili basın toplantılarında konuştum. Hatayspor maçında 30-35 dakika düzgün oynadık. Skoru 2-0 yapabilecek penaltıyı kaçırdık. İkinci yarı olağan olmayan kontrataklarla karşılaştık. Rakibin ucu ucuna kazandığını söyleyebileceğimiz bir maçtı. Kasımpaşa maçında birinci yarının uzatmalarında birliktelik golünü yedik. Son gol de bir daha uzatmalarda geldi. Trabzonspor karşılaşmasında başkana karşı sonuç adil değildi. Son dakikalarda neler olduğunu herkes biliyor. Sonuçta maç elimizden kaydı. Futbol günün sonunda sonuçla alakalı. Biz oyunu tahlil ediyoruz fakat dışarıda neredeyse herkes skoru tahlil ediyor.”

“Galatasaraylı futbolcular bu durumdan çıkabilir”

Muhteşem Lig’de 23. haftayı düşme çizgisinin 3 puan üzerinde 15. sırada bitiren Galatasaray’ın teknik yöneticisi, ekibinin bu durumdan çıkabileceğini belirtti.

Kaybettikleri kelam konusu karşılaşmalarda eksik futbolcuları olduğunu lisana getiren İspanyol teknik adam,” Türkiye Ligi’nde değerli kadrolar 6-7 yabancı ile oynuyor. Biz, 3 maçın ikisine 7 Türk futbolcuyla başladık. Hepsi de hayli kaliteli. İki forvetimiz dışarıda. İsmail’i son maçta oynatmamamız müdafaa gayeliydi. Fatih’i kullandık lakin son maçta ve dostluk maçında yanlışları oldu. ‘Burada problemimiz.’ var diyebiliriz. 9 numaralar, Babel, Feghouli farklı sebeplerle tam yararlanamadığımız isimlerdi ancak bunların hiç birinin mazeret olarak algılanmasını istemiyorum. Galatasaray kadrosu, Galatasaraylı futbolcular bu durumdan çıkabilir. Daha uygununu yapabileceğimizi biliyoruz.” diye konuştu.

“Türk futbolu fazlaca iyi”

Torrent, kısa müddettir Türkiye’de bulunmasına karşın Türk futbolunun uygun olduğu izlenimini edindiğini kaydetti.

Ligin 24. haftasında 6 Şubat Pazar günü deplasmanda karşılaşacakları Aytemiz Alanyaspor’un güzel bir ekip olduğunu aktaran Torrent, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Çok kısa bir müddetdir buradayım. Aldığım his, Türk futbolunun hayli düzgün olduğu istikametinde. Yeterli futbolcular olduğunu rakipleri incelerken gördüm. Teknik erkeklerin da epeyce hoş fikirleri var. Son günlerde sıradaki rakibimiz Alanyaspor’u inceledik. Geriden epeyce hoş oyun kuruyorlar. 6-7 oyuncu kaleciyle hayli yeterli oynuyor. Sizi üstlerine çekip kontralara çıkıyorlar. Neyi, nasıl yapmak istediklerine dair fazlaca net fikirleri var. Benim son 10-11 yıldır çalıştığım gruplarda da yapmak istediğim bu net kanıyı oturtmak fakat ne kadar vakit içerisinde? Bu, otomatik olmuyor. Işığı açıp kapatmak kadar kolay değil bu iş. Bir tarz oluşturmak için vakit gerekiyor. Bir teknik yönetici için dönem öncesi periyoda sahip olmak hayli değerli. Bunun bizde olmayacağını biliyorduk. Şu anda önceliğimiz oyuncularımızın rahat olacağı ve puan kazanacağı oyun. Gelecek dönem ise dönem öncesi kampını bir arada geçirerek oyuncularımızı yeni sisteme ikna edebiliriz. vakit içinde ve idmanla oyuncuyu daha ikna etmek mümkün.”

“Yabancı kuralı, ulusal kadro için olumlu”

Sarı-kırmızılı kadronun teknik yöneticisi, Muhteşem Lig’de uygulanan yabancı oyuncu kuralının Türk Ulusal Kadrosu’na olumlu yansıyacağına inandığını söylemiş oldu.

Bu dönem birinci 11’de 3, gelecek dönem ise 4 Türk futbolcu oynatma mecburiliği olduğunun hatırlatılması üzerine 59 yaşındaki teknik adam, “Yabancı kuralını net halde biliyorum. 10’un üzerinde Türk oyuncumuz var. Yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da oynayabilecek kalitedeler. Önümüzdeki döneme, yeni kurala hazır olabilecek takıma sahibiz. Seneye 4 Türk futbolcu oynatma zaruriliği Türk Ulusal Grubu için olumlu. Genç Türk futbolcular daha epeyce oynama bahtı bulacaklar.” diye konuştu.

“Çok büyük bir baskı var”

Galatasaray’da fazlaca büyük baskı olduğunu belirten Domenec Torrent, bu durumu doğal karşıladığını lisana getirdi.

Torrent, oyun anlayışı, futbol ideolojisi hakkındaki sorulara şöyleki karşılık verdi:

“Çalıştığım ekipler ortasında Barcelona, Bayern Münih, Manchester City öteki bir çizgiydi lakin New York City örneğin o kadar üstün değildi. Orada vakit içinde epey hoş işler yaptık. Üç temel prensibim var; rakip topa sahip olduğunda ileride baskı, topu kaybettiğimizde geri çekilmemek ve çabuk geri kazanmaya çalışmak, rakip yarı alanda geri alırsak hayli süratli atak; kendi yarı alanımızda geri alırsak, net resmi bakılırsane kadar topu tutmak. Ben ve grubum tüm bunları alanda uygulatmaya çalışıyoruz. hiç bir teknik yönetici ilah değil. Uygun bir takımı olması lazım. Oyuncuları ikna etmesi lazım. Çizgiler ortasını oynama özelliği olan futbolcular da olmalı. Galatasaraylı oyuncular durumun net biçimde farkında. Çok büyük bir baskı var. Galatasaray üzere büyük kulüplerde bu baskı doğal. Şu anda bir değerli nokta da o kadar gol yememek. Gol yemeden maç kazanmak istiyoruz.”

“Son günlerde 30’un üstünde oyuncu gözlemledik”

Torrent, son günlerde transferle ilgili 30’un üzerinde futbolcu izlediğini söylemiş oldu.

Sarı-kırmızılı kulübün İstanbul’a getirdiği Barcelona’nın İspanyol kalecisi Inaki Pena’nın gelecek vadeden bir file bekçisi olduğunu belirten Torrent, transfer çalışmalarıyla ilgili şu biçimde konuştu:

“Transfer bitmeden konuşmak istemiyoruz. Son günlerde 30’un üstünde oyuncu gözlemledik. Her gün farklı sebeplerden durumları değişti. Transfer gerçekleşene kadar konuşmam. Birinci opsiyon benim için de kulüp için de Türk kaleciydi lakin olmadı. İkincisi, bu kaleci (Pena) gelecek dönemden itibaren Ter Stegen’in ardında ikinci kaleci olacak. Avrupa’nın en yeterli genç kalecilerinden biri. 18, 19, 21 yaş altında ulusal ekip forması giydi. La Liga’dan bir fazlaca teklif geldi lakin Barcelona hepsini geri çevirdi. Zira fazlaca güveniyorlar. Barcelona’dan birfazlaca beşerle konuştuk. Kendisi de gelen tekliflerle değil, yalnızca Galatasaray’ın teklifi ile ilgilendi. Aklında birinci seçenek Galatasaray idi. Kaleci antrenörümüz 6-7 yıl onunla çalıştı. 22 yıl Barcelona’da çalışan bir antrenör. Önümüzdeki dönem birfazlaca maçta onu Barcelona kalesinde bakılırsaceksiniz. 6 aylık konuşulmasının niçini, gelecek dönem Barcelona’nın ona muhtaçlığı olması. Muslera’nın durumunu, 1-1,5 aya oynayabileceğini bilerek geliyor. Buna karşın bu meydan okumaya çıktı.”

“Beklentim yüksek”

Torrent, futbolcularını ailesi üzere gördüğünü, kendisinin de onlara babalarıymış üzere yakınlık gösterdiğini söylemiş oldu.

Eşi ve çocuklarından fazlaca futbolcularını gördüğünü anlatan Torrent, “Oyuncular benim ailem. Eşim ve çocuklarımdan epey onları görüyorum. Onlarla vakit geçiriyorum. Onlardan beklentim yüksek. Babalarıymış üzere yakın oluyorum, ayrıntılara giriyorum. kimi vakit babalar da oğullarını beklentileri çerçevesinde zorlar. Ben daima bu biçimde çalıştım. Sen onlara, onlar da sana bir şeyler katarsınız.” tabirlerini kullandı.

Yaşadığı kaza daha sonrası 13 aydır alanlardan uzak kalan sağ bek Omar Elabdellaoui’nin daha âlâ duruma geleceğini kaydeden Torrent, “Omar, bir yıldır oynamıyor. Çok fazlaca güzel idmanlar çıkarıyor. Fizik ve mental olarak fazlaca güzel. elbette bir ritim düşüklüğü fark ediliyor. Dostluk maçında o da fazlaca yorgundu. Herkes öyleydi. Trabzonspor maçında verdikleri reaksiyonları goremedik. aslına bakarsan o gün bunu beklemek imkansızdı. Omar her idmanda ne kadar profesyonel olduğunu gösteriyor. Bedenine mabet üzere bakıyor. İki haftaya yüzde 100’e gelecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kerem Aktürkoğlu ile ilgili bir soru üzerine Türkiye’de Avrupa’ya gitme potansiyelinde olan biroldukça futbolcu bulunduğunu lisana getiren sarı-kırmızılı kadronun teknik yöneticisi, “Avrupa’da rahatlıkla oynayabilecek Kerem Aktürkoğlu ve 3-4 oyuncu var. nazaranceksiniz, her yıl daha fazla oyuncu gidecek Avrupa’ya. Burada her şey epeyce süratli oynanıyor. Kerem, doğal yetenek olarak hayli donanımlı lakin kendisini geliştirmesi gereken tarafları de var. Dönem öncesi kampında bunları çalışabiliriz kendisiyle. örneğin bek topu alınca, Kerem onun koridorunda yüzünü beke dönüyor. Yolu kapatıyor ve sırtını rakip kaleye dönmüş oluyor. kimi vakit doğal yetenekleri ve hızıyla buradan çıkabiliyor fakat bekle farklı koridorlarda bulunmalı. Biri içerideyse, o dışarıda olmalı. bu biçimde daha fazla seçeneği olur. elbette epeyce süratli, teğe birde, ikili gayrette fazlaca kaliteli.” diye konuştu.

Uzun yıllar yanında çalıştığı Manchester City’nin İspanyol teknik yöneticisi Pep Guardiola’nın İstanbul hakkında kendisine, “İstanbul olağanüstü ötesi.” söylemiş olduğini belirten Torrent, “Benim bütün günüm burada, tesiste geçiyor. Sabah saat 8.00’den, kimi vakit 21.00’e kadar çalışıyoruz. ötürüsıyla kenti daha nazaranmedim. Lakin sokakta yahut restorana gittiğimizde insanların olağanüstü sıcak yaklaşımları hayli etkileyici.” diyerek kelamlarını tamamladı.