Eczacıbaşı’nın Yerli Üretime Kazandıracağı Gensenta İlaç Firmasının Satın Alımı için İş Bankası ve TSKB’den 85 Milyon Dolar Karşılığı Avro Kredi

Selinx1

New member
EİS Eczacıbaşı İlaç Sınai ve Finansal Yatırımlar, Kaliforniya merkezli Amgen Küresel Finance B.V. firmasından Gensenta İlaç’ı satın alıyor. İş Bankası ve TSKB, Eczacıbaşı Topluluğu’nun bu satın alma sürecine 85 milyon dolar karşılığı avro meblağında ortak finansman sağlıyor.

İş Bankası ve TSKB, Eczacıbaşı Topluluğu’nun ilaç bölümündeki satın alma sürecine 85 milyon dolar karşılığı avro fiyatında satın alma finansman paketi sağladı. EİS Eczacıbaşı İlaç, Sınai ve Finansal Yatırımlar Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Kaliforniya merkezli Amgen Küresel Finance B.V. firmasından Gensenta İlaç’ı satın almasına yönelik bu süreçle, Eczacıbaşı Topluluğu ilaç üretim bölümündeki rolünü güçlendiriyor.

Toplam satın alma bedeli 135 milyon dolar olan ilaç şirketine, İş Bankası 50 milyon dolar karşılığı avro, TSKB ise 35 milyon dolar karşılığı avro kredi dayanağı sağlıyor. 85 milyon dolar karşılığı avro fiyatındaki satın alma finansmanının, 1 yılı anapara ödemesiz devir olmak üzere toplam 5 yıl vade ile kullandırımı planlanıyor.

TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç: “Eczacıbaşı Topluluğu’nun birinci ilaç fabrikasını finanse eden Banka olarak bu satın alma sürecinin bizim için başka bir değeri var”

TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç
imza merasiminde yaptığı değerlendirmede şunları söylemiş oldu: “Bugün üç kurum olarak imzaladığımız bu kredi mutabakatının TSKB için başka bir ehemmiyeti var. Eczacıbaşı Topluluğu’nun birinci ilaç fabrikası da kurulduğumuz 50’li senelerda TSKB tarafınca finanse edilmiş, hatta ilerleyen senelerda TSKB İdare Kurulu’na sanayi kesitini temsilen katılan Sayın Nejat Eczacıbaşı bu nazaranvini 1957 yılına kadar sürdürmüştür. Ülkemizde yerli sanayi tesis edilirken yatırımlarına dayanak verdiğimiz şirketlerin değerli birer marka haline geldiğini görmek sahiden gurur verici. Bu çerçevede değerlendirdiğimde, ekonomimizin kıymetli kümelerinden olan Eczacıbaşı Topluluğu’nun ülkemiz endüstrinde stratejik kıymeti bulunan ilaç üretimi kesimindeki birinci yatırımını finanse etmiş olan Bankamızın, kümenin kesime üretici olarak tekrar dönüşü manasına gelen bu değerli satın alma sürecinde de yer almasının manalı ve memnunluk verici olduğunu belirtmek isterim. İş ve finans dünyasının yeşil iktisat ve toplumsal kapsayıcılık istikametinde kıymetli bir dönüşümden geçtiği bu vakitte, İş Bankası ve TSKB olarak gerçekleştirdiğimiz ortak finansmanın, ‘Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam’ ile ‘İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme’ boyutlarıyla BM Sürdürülebilir Kalkınma Gayelerinin ikisine direkt katkı sağlayacak olmasını da son derece değerli buluyorum. Kredi mutabakatımızın ve satın alma sürecinin ülkemiz ve kurumlarımız için güzel olmasını diliyor, sürdürülebilirlik tarafında birebir bedelleri paylaştığımız Eczacıbaşı Topluluğu ile verimli iş birliğimizin artarak devam etmesini diliyorum” dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: “Bankamızın ismine ve misyonuna epeyce yakışan bir kredi”

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran
da insan ve toplum sıhhatini direkt ilgilendiren, pandemi daha sonrasında değeri epey daha fazla artan ilaç dalında yerli üretimi destekleyen bu biçimde özel bir satın almanın gerçekleşmesine katkıda bulunmaktan memnuniyet duyduklarını vurgulayarak şöyleki konuştu: “Sağlıklı bir toplumun yaratılması ve sağlıklı bir hayatın sürdürülebilmesi hedefiyle, lokal üretim tesislerimizin kurulması, güçlendirilmesi ve ülkemizdeki ilaç endüstrinin gelişmesi büyük ehemmiyet taşıyor. Türk firmalarımızın ilaç dalında yatırım yapmaları, iştiraklere gitmeleri, satın almalar gerçekleştirmelerinin ise hem bu alandaki muhtaçlığın giderilmesinde tıpkı vakitte ülkemizin ihracatında farklı pencereler açabileceğini, yeni fırsatlar yaratabileceğini düşünüyorum. Eczacıbaşı Topluluğu’nun satın alma sürecini, bu açıdan son derece değerli buluyorum. Bölüme ve ülkemiz iktisadına katkı sağlayacak olan sürecin, beraberinde Türk ilaç endüstrisinin milletlerarası arenada rekabet gücünü de artıracağına inanıyorum. 70 yıl daha sonra Eczacıbaşı Topluluğu ile İş Bankası Kümesi olarak markalarımıza, misyonumuza yakışır bu biçimde hoş bir işe imza atmak bizim için ayrıyeten manalı.”

Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah: “Hedeflerimize ulaşma yolunda değerli bir destek”

Gensenta’nın satın alınmasının, Eczacıbaşı Topluluğu’nun Türkiye ve milletlerarası pazarlardaki varlığının güçlendirilmesinde değerli bir adım olduğunu vurgulayan Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah ise, “Bu satın almanın finansmanına katkı sunan İş Bankası ve TSKB’ye teşekkürlerimizi sunarız. Sayın Bilgiç ve Sayın Aran’ın da vurguladıkları üzere kurumlarımızın iş birliği 70 yıl öncesine, Eczacıbaşı Topluluğu’nun Türkiye’de birinci çağdaş ilaç fabrikasını kurması etabına kadar gidiyor. bu biçimde kıymetli ve manalı iş birliklerinin ülkemizde endüstrinin gelişimi, istihdam ve ihracata katkılarının geçmişte olduğu üzere bundan daha sonraki yatırımlarımız ile de devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Çağdaş, kaliteli ve sağlıklı hayatın öncüsü olmayı prensip edinen bir kuruluş olarak, hem Türkiye tıpkı vakitte dış pazarlarda geniş eser yelpazesi ve farklı tedavi alanlarındaki yenilikçi ilaçlarla faaliyetlerini artırmayı planladıklarını belirten Gümrah, “Bu amaçlarımıza ulaşmak için attığımız ve gerek Topluluğumuz gerekse ulusal ilaç sanayii açısından büyük kıymet taşıyan bu adımda, iki güzide kurumumuzun dayanağını almış olmaktan memnunluk duyuyoruz, eminim iş birliğimiz farklı iş alanlarında da büyüyerek devam edecektir” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı