EÜ’de sebzecilik dalının geleceği konuşuldu

Selinx1

New member
13. Zerzevat Tarımı Sempozyumu Ege’de başladı

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Kısmı tarafınca düzenlenen “13. Zerzevat Tarımı Sempozyumu”nun açılışı EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde yapıldı. Sempozyumun açılış merasimine EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler Dairesi Lideri Şevket Meriç, Arizona Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Kacira, Dünya Gazetesi Tarım Muharriri Ali Ekber Yıldırım’ın yanı sıra; akademisyenler, araştırmacılar, özel dal temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Sempozyumun başkanlığını EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Kısmı Anabilim Kısmı ve Kısım Lideri Prof. Dr. İbrahim Duman üstlendi.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, “Bilindiği üzere Ege Üniversitesi, araştırma üniversitesi statüsünü kazanmış ve YÖKAK tarafınca 5 yıllık tam akreditasyona sahip bir devlet üniversitesi. 6 kısmıyla Türkiye’de tek akredite ziraat fakültesi olan EÜ Ziraat Fakültesinin Bahçe Bitkileri Kısmı tarafınca düzenlenen bu sempozyumda sizlerle bir ortada olmanın memnunluğunu yaşıyorum. Son senelerda karşı karşıya kaldığımız pandemi, kuraklık, iklim değişliği ve doğal afetler üzere global meseleler dikkate alındığında kıymeti gün geçtikçe artan tarım, besin gereksinimi ve güvenliği üzere konularda uzmanları bir ortaya getirerek ortak akıl, bilgi ve teknoloji altyapısıyla birlikte yeni çözümlemeler ve planlamalar yapmak elzem olmuştur. Ziraî üretimin kıymetli bir kısmını oluşturan zerzevat yetiştirme ve ıslahıyla, örtüaltı yetiştiriciliği disiplinlerinde yapılan çalışmalar, kaliteli ve yüksek gelirli tarım eserleri yetiştirilmesi, insanların sağlıklı ve istikrarlı beslenebilmesi için büyük ehemmiyet arz etmektedir. Sebzecilik dalına hizmet veren bilim insanları, kamu ve özel kesim araştırmacıları, sivil toplum kuruluşları ve kooperatiflerini araştırma ve geliştirme dinamiği üzerinde buluşturacak olan sempozyum, kesimde bir hayli probleme tahlil üretilmesine vesile olacaktır” diye konuştu.

“Sempozyum çıktıları sebzecilik dalına katkı sağlayacak”

Sebze Tarımı Sempozyumunun içeriği ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Yücel, “Sempozyumda 200’e yakın araştırmacıyla toplam 15 oturum halinde, 84 kelamlı ve 40 poster olmak üzere 124 bildiri yer almaktadır. İştirakçilerin bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmalarının yanı sıra; yeni teknolojilerin tartışılması, geleceğe yönelik vizyoner yaklaşımlarla bilimsel projelerin geliştirilmesi ve özel sektör-üniversite iş birliklerinin artırılması üzere çıktıların oluşturulmasını bekliyoruz. Sempozyuma katılan bilim insanlarının, uzmanların, araştırmacıların ağır emekle hazırladığı bilimsel sunumların, özel kesimin deneyim ve katkılarıyla ortaya çıkacak olan sempozyum sonuçlarının sebzecilik dalına hizmet veren tüm aktörlere ve bilhassa üreticilerimiz nezdinde Türkiye tarımına faydalı olmasını samimiyetle diliyorum. İki yılda bir düzenlenen bu sempozyumu uğraşla, özveriyle sürdürülebilir kıldıkları, mükemmeliyetçi yaklaşımlarıyla bölümün tüm paydaşlarını bir ortaya getirerek nitelikli bir platform oluşturdukları için başta Kongre Lideri Prof. Dr. İbrahim Duman olmak üzere, düzenleme ve bilim şurası üyelerine ve hazırlık etabında emeği geçen herkese hayli teşekkür ediyorum. Ayrıyeten sempozyumun gerçekleşmesi için takviyelerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Necdet Budak’a, üniversite idaremize şükranlarımı arz ediyorum. Sempozyumumuzun verimli geçmesini diliyorum” dedi.

“Üniversite- sanayi iş birlikleri için yer oluşturacak”

Sempozyum Lideri Prof. Dr. İbrahim Duman, “Sempozyumumuzda açıkta, örtüaltında ve iklim denetimli başka yapılarda zerzevat yetiştirme ve ıslahı alanında, sebzeler ile ilgili çalışma yapan bilim insanlarını ve kesim çalışanlarını bir ortaya getiriyoruz. İştirakçilerimiz tarafınca sebzecilik konusunda yapılan bilimsel araştırma sonuçları paylaşılarak, yeni teknolojiler tartışılacak. Etkinliğimiz ayrıyeten özel dal temsilcilerimiz ve araştırmacılarımız üniversite- sanayi iş birlikleri ve araştırma projeleri hazırlanması için yer oluşturuyor” diye konuştu.

İBB Ziraî Hizmetler Dairesi Lideri Şevket Meriç, bir konuşma gerçekleştirdi. Sempozyuma çevrimiçi olarak katılan Arizona Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Kacira ise “Kontrollü Etraf Tarımı” konusunda yaptığı sunumda iştirakçileri bilgilendirdi. Akabinde EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı (DTMK) Türk Halk Müziği Topluluğu tarafınca müzik dinletisi sunuldu.

Sebzecilik dalı her tarafıyla ele alınıyor

Sempozyumda, çeşitli çapraz oturumlarla ziraî biyoçeşitlilik kapsamında Türkiye florasında yayılış gösteren birtakım lokal ve yabani bitkiler üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar sunulurken sebzelerde gübreleme, hasat sonu, bitki müdafaa üzere konularda anlatımlara yer veriliyor. Ayrıyeten aktiflik kapsamında 2020 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen Jennifer Doudna ve Emmanuelle Charpentier’ın geliştirdikleri “CRISPR” teknolojisinin kullanıldığı araştırmalar da davetlilerle paylaşıldı. Sempozyum müddetince tarım şirketleri hem kendilerini tanıtma imkânı bulurken tıpkı vakitte mümkün işbirliği imkanlarını kıymetlendirdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı