Galatasaray ve Portekiz Ulusal Kadrosu’nun eski yıldızı Xavier, Portekiz-Türkiye maçını kıymetlendirdi: Ortada bir maç olacak

Deniz

Member
Spor Toto Muhteşem Lig gruplarından Galatasaray’ın ve Portekiz ulusal kadrosunun eski oyuncularından Portekizli Abel Xavier, Portekiz ile Türkiye içindeki müsabakada Türk Ulusal Grubu’nu geçiş hamleleriyle tesirli olabileceğini söylemiş oldu.

Xavier, Türkiye’nin yarın deplasmanda Portekiz ile oynayacağı 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off çeşidi yarı finali öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türk halkını ve Galatasaray taraftarlarını epeyce sevdiğini, asla unutamadığını söz eden Xavier, yarın akşamki maçla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

“İki duyguyu yaşayacağım bir maç olacak. Bu Dünya Kupası bizim yaşça büyük oyuncuların son Dünya Kupası olacağı için kıymetli. Teknik yönetici Santos da bu niçinle Dünya Kupası’na katılmanın ne kadar kıymetli olduğunu söylemiş oldu. Ayrıyeten federasyon liderinin da nazaranvdeki son yılı, o da Türkiye’yi eleyip bir daha sonraki çeşide geçmeyi fazlaca değerli buluyor. Herkes maçın ehemmiyetinin farkında. Portekiz’in değerli eksikleri var. İki taraf için de fazlaca sıkıntı bir müsabaka. Ortada bir maç olarak görüyorum. Türkiye tarafınca ise Türkiye’de oynamış bir oyuncu olarak Türk oyuncuların karakter yapısını biliyorum. Çok karakterli ve savaşçı oyuncular. Türk Ulusal Ekibi fazlaca güçlü bir mili kadro, birtakım problemli vakit içinderdan geçti fakat daha sonra epeyce güçlü bir biçimde problemli günlerden çıktı. Portekiz ile Türkiye içindeki maçın fazlaca ortada bir maç olacağını düşünüyorum.”

“Portekiz’de defansta fazlaca değerli oyuncular eksik”

Portekiz’in savunmadaki eksiklerinin hayli kıymetli olduğunun altını çizen Abel Xavier, “Portekiz’de defansta hayli değerli oyuncular eksik. Ruben Dias ve Pepe. Pepe ve Ruben Dias bu grubun yapı taşları. Santos, stoper mevkiindeki değişiklikleri şöyle yapacaktır, en azından bir tane ön liberoyu stopere çekmesi gerekecek. Fakat bu maç bir final maçı, tek maç, oyuncu kümesi da birbirini âlâ tanıyan oyunculardan oluştuğu için fazlaca fazla etkilemeyecektir. Fernando Santos ya 4-4-2 ya da 4-3-3 oynayacaktır.” formunda konuştu.

Xavier, “Turu geçmeye hangi tarafı daha yakın görüyorsunuz” sorusunu şu biçimde yanıtladı:

“Normalde bu sorunuza yüzde 60 Portekiz, yüzde 40 Türkiye diye karşılık verirdim. Zira, birincisi fazlaca uzun vakitten daha sonra birinci kere bir ulusal maç Porto’da oynanacak. Aslında bu ulusal maç Lizbon’da oynanacaktı fakat artık bir final ve telafisi olmadığı için maç kuzeye kaydırıldı. Zira uzun vakittir Porto’da ulusal maç oynanmamıştı. Porto ve etrafında yaşayan beşerler fazlaca motive, motivasyonu arttırması ve daha ateşli bir taraftar kümesinin gelmesi için maç Porto’ya alındı. Bundan dolayı kurulacak baskıyla Portekiz bir avantaj sağlayacaktır. hem de Portekiz’in orta alanında Ruben Neves de olmayacak o da değerli bir kayıp. Lakin şunu da unutmamak gerek Türk oyuncular uygun konsantre olup, mental olarak güzel hazırlandılarsa bu yüzde 60’a 40’lık oranı yüzde 50-50’ye çevirebilirler.”

“Portekiz’in kaybettiği toplarda Türkiye epeyce tesirli olabilir”

“Portekiz epeyce daha fazla topa sahip olup, fazlaca daha fazla atak yapacaktır.” öngörüsünde bulunan eski Portekizli ulusal futbolcu, “Teknik yönetici olarak Türk Ulusal Ekibi’nin hayli maçını izledim. Türkiye bilhassa son maçlarda epey uygun savunma yapan bir ekip. Bugünün futbolunda da topa epey fazla sahip olup, atak yapmak tek başına epey bir şey tabir etmiyor. Türkiye savunma yaparken geçiş ataklarında tesirli bir kadro olduğu için Portekiz ne kadar topa sahip olup atak yapsa da Portekiz’in kaybettiği toplarda Türkiye hayli tesirli olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin dörtlü savunma ve önündeki iki orta alanıyla kuvvetli bir duruş sergilediğini aktaran Abel Xavier şöyleki konuştu:

“Hakan Çalhanoğlu ve Berat Özdemir Türkiye’de beğendiğim oyuncular. Lakin Berat şu an takımda yok. Orta sahayı tutan ve ileriye dayanak verme manasında ikisi de epeyce kıymetli işler başardı. Dörtlü savunma ve önündeki iki orta saha Türkiye ismine bu maçın en kıymetli kısmı olacaktır. Kanat oyuncusu Abulkadir Ömür’ün yaptığı zekice hareketlenmeler değerli. Burak Yılmaz’ın iki stoper içinde durması kıymetli. Zira Pepe ve Ruben Dias oynamadığı için Burak Yılmaz’ın oradaki deneyimi ve orta sahanın ona yaklaşması maçın belirleyici ögelerinden olacaktır. Bilhassa son vakit içinderda Türk Mili Ekibi taktiksel manada fazlaca ileriye gitti. Daha evvel de izliyordum, birtakım oyuncular ileriye masraflardı ancak geriye dönüşleri süratli olmazlardı. Bilhassa son maçlarda Türkiye’nin taktiksel disiplini olduğunu ve bu taktiksel disiplin için de oynadığın görüyorum.”