GDO’suz Pamuk A.Ş.’nin ağı güçleniyor

Selinx1

New member
Orta Anadolu ve Söktaş Dokuma GDO’suz Türk Pamuğu Markası sertifikalarını aldı

GMO Free Turkish Cotton Markasının tanıtımının yapılması gayesiyle GDO’suz Pamuk A.Ş., İzmir Ticaret Borsası, Ulusal Pamuk Kurulu, İstanbul Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege İhracatçı Birlikleri iş birliğinde, 09 Aralık Cuma günü, tüm pamuk dal paydaşlarının iştirakiyle lansman toplantısı gerçekleştirildi. “GMO FREE Turkish Cotton” projesi ile ülkemiz pamuklarının ve pamuktan üretilen asıl ve yan eserlerimizin markalaşması ve sürdürülebilir pamuk üretiminin desteklenmesi hedefleniyor.

Açılış KonuşmalarınıGDO’suz Pamuk A.Ş. İdare Konseyi Lideri Barış Kocagöz, Orta Anadolu Satış, Pazarlama, Ürge, Arge, Sürdürülebilirlik ve Operasyon Yöneticisi Sedef Uncu Akı ve Söktaş İplik Müdürü Akif Değirmendere’nin gerçekleştirdiği lansman kapsamında “GDO’suz Türk Pamuğu Markasının Türk Dokumacılığı ve Pamuk Üretimi için Önemi” ve “Sürdürülebilir Marka ve Üretimde GDO’suz Pamuğun Yeri” temalı iki oturum gerçekleştirildi.

İzmir Ticaret Borsası, Ulusal Pamuk Kurulu ve İstanbul Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin iş birliği ile GMO FREE Turkish Cotton ibaresinin Garanti Markasının olarak tescil edildiğini ve markayı yönetmek için GDO’suz Pamuk A.Ş.’nin kurularak tüm sistemin Türk dokumacılık ve konfeksiyon mamüllerinde bu sürdürülebilir markayı taşımaya hazır hale getirildiğini belirten Barış Kocagöz, “Bu bedelli projeyi alıp mamüllerine marka yapmayı misyon bilen ve aldıkları bayrağı Türk dokuması ismine en güzel noktalara taşıyacaklarına inandığımız Orta Anadolu Dokumacılık ve Söktaş Tekstil’i kurumum ve ülkem ismine tebrik ediyorum. Gösterdikleri öncülük ülkemiz dokumacılık endüstrisinin önder kuruluşlarından beklenen öncülüktür.dedi.

Lansman kapsamında “GDO’suz Türk Pamuğu Markasının Türk Dokumacılığı ve Pamuk Üretimi için Önemi” temalı birinci oturumun moderatörlüğünü üstüne alan Ulusal Pamuk Kurulu İdare Şurası Lideri Bertan Balçık, “Bugün prestijiyle markamızda yeni bir kademeye gelmiş durumdayız. Türkiye’de üretim yapan büyük dokumacılık firmalarından Orta Anadolu ve Söktaş’ın markamız sertifikasını almış olmaları bizlere büyük güç kattı. Bundan daha sonra ise markamızın izlenebilirliğini güçlendirmek için tohumdan başlayarak üretim parseli, çiftçi ve çırçır etaplarının şeffaf bir biçimde sürece dahil edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili olarak bakanlıkların bizlere verdiği takviye ve yol göstericilik 2023 yılında gayemize ulaşmamızı kolaylaştıracak. 2023 yılı ile birlikte büyüme sürecimizi başlatmış olacağız.” tabirlerini kullandı.

İzmir Ticaret Borsası İdare Heyeti Lider Yardımcısı Bülent Uçak, GMO Free Turkish Cotton markasının hem pamuğun kendi özelliklerine tıpkı vakitte üretim süreçlerinin sürdürülebilirliğine odaklanması açısından pek avantajlı olduğunu lisana getirerek, “Dünyada kıymetli pamuk üreticisiyiz. Dokuma ve konfeksiyon endüstrimiz de büyük bir üretim potansiyeline sahip. Bu potansiyeli GDO’suz Türk Pamuğu markamız ile desteklediğimizde hem pamuk üretimimizin birebir vakitte endüstrimizin rekabet gücüne orta ve uzun devirde kıymetli katkı sağlamış olacağımıza inanıyorum. Kâfi ki dalın tüm paydaşları projeyi sahiplenerek, takviye olsun. Ayrıyeten, markamızın yalnızca dokuma ve konfeksiyon dalı açısından değil, pamuk çekirdeğinden elde edilen yağ ve yem sanayi için de büyük değer taşıdığını belirtmek isterim. Standardımız bu mamüllerin belgelendirilmesini de kapsıyor.” diye konuştu.

Oturumda konuşan ve insanlığın 2. Sanayi İhtilali daha sonrasında dünya eko sistemine büyük ziyanlar verdiğine işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, “Tabiatı bozduk, kurtarmaya çalışıyoruz” tespitinde bulundu ve “Son kullanıcıların talep edecekleri ve güvendikleri bir marka olmak epey kıymetli. Evvelce ne kadar üretildiğini tartışırdık. Daha fazlasını üretmeye çalışırdık. Bunlar toprakların üzerinin ilaçla kaplanmasına sebep oldu. O topraktan geçen suyu kullanamaz hale geldik. Bu hem sürdürülebilirliğe birebir vakitte tabiata ters. Artık de bozduğumuz doğayı kurtarmaya çalışıyoruz. Şuurlu firmaların uyguladığı üzere ne kadar epeyce üretim yapıldığı değil, ne değerde üretim yapıldığı kıymetli. Bunun için de var olan potansiyelimizi GDO’suz pamuğumuzu markalaştırarak başladığımız bu değerli seyahatte daha işin başındayız lakin içini doldurarak paha kazandırıp, firmalarla da birlikte hareket ederek sürdürülebilirliğini sağlayacağız. Emsal standartların seyahatinde olduğu üzere markaların talep etmesi sağlanarak elde edilen katma kıymeti sonuna kadar dağıtmamız lazım. Bu manada GMOFree Turkish Cotton markası kıymetli bir adım ve bir arada milletlerarası boyutta tanıtımı yapılarak markanın pahasını yükseltmemiz gerekiyor.” dedi.

GMO Free Turkish Cotton projesinin Türk dokuma kesiminin sürdürülebilirlik alanında yaptığı atılımların en mühimlerinden birisi olduğunu belirten İstanbul Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) İdare Heyeti Üyesi M. Zekeriya Tanrıverdi ise “GMO FREE Turkish Cotton” garanti markasını tüm bölümün kullanmasına sunmanın memnunluğunu yaşıyoruz. Dünya üzerinde tartıyla Türkiye, İspanya ve Yunanistan’da üretilen GDO’suz pamuk, Türkiye’de yıllık 800 bin ton düzeyinde; Yunanistan’da yaklaşık 200 bin ton; İspanya’da ise 20 bin ton civarında üretiliyor. Dünyanın en büyük GDO’suz pamuk üreticisi olan Türkiye’nin GDO’suz ürettiği pamuğun tanıtımı hem etraf sıhhati hem tarım kesiminin gelişmesi tıpkı vakitte Türkiye markası algısının yükseltilmesinde kıymetli bir faktör. İzmir Ticaret Borsası ve Ulusal Pamuk Kurulu paydaşlarımızla bir arada projemizdeki en son hedefimiz global pazarlarda dokumacılık ve hazır giysi eserlerimizin sürdürülebilir, kurumsal toplumsal sorumluluk unsurlarına uygun, izlenebilir, şeffaf bir yapıya sahip olduğunu göstermek ve dalımızın katma kıymetini artırmaktır.” dedi.

Sedef Uncu Akı ise “Orta Anadolu olarak GDO’suz Türk Pamuğu (GMO Free Turkish Cotton) sertifikasına sahip birinci denim üreticisi olmanın gururunu yaşıyoruz. Denimde sürdürülebilir uygulamaların ilerlemesi ve kesimimizde Türkiye’nin dünya çapında kelam sahibi bulunmasına katkıları olan bir denim firması olarak inancımız odur ki GMO Free Turkish Cotton Sistemi ile yerli hammadde ve üretimi desteklerken net müspet bir denim ekosistemi yaratma misyonumuz daha da güçlenecektir.” diye konuştu.

Söktaş İplik Müdürü Akif Değirmendere de “Söktaş Dokumacılık olarak sürdürebilirlik ile ilgili çalışmalarımıza uzun yıllardır devam ediyoruz ve bu çalışmalarımızın içerisinde ana ham hususumuz olan pamuğun sürdürülebilir olması epeyce büyük kıymet arz etmekte. Müşterilerimizin de pamuk üretiminin sürdürülebilirliği ile ilgili talepleri gün geçtikçe artış gösteriyor. Bu bağlamda, evvel organik pamuk kullanmaya başlayarak, sonrasındasındasında güzel tarım uygulamaları ile desteklenen BCI programına dahil olarak üretimlerimizde kullanılan pamuk lifinin daha sürdürülebilir bulunmasına takviye verdik. Son üç yıldır kendi tarlalarımızda, rejeneratif tarım tekniklerini kullanarak kendi rejeneratif pamuğumuzu yetiştiriyoruz. Yaptığımız tüm çalışmalar ile pamuk üretiminin daha sürdürülebilir hale gelmesine katkıda bulunuyoruz. Pamuk üretiminde oluşan çevresel tesirlerin azaltılması ismine hoş sonuçlar aldık ve bu sonuçları izlemeye devam ediyoruz. Sürdürülebilir hammadde konusunda yeni bir standart olan GDO’suz Türk Pamuğu standardını destekleyerek sertifikasyonunu almış bulunmaktayız. Bundan daha sonra sürdürülebilir Türk pamuğunun gelişimi ismine yapılacak olan tüm çalışmalara takviye vereceğiz. GDO’suz Türk Pamuğu standardının ve sertifikasyonun dokumacılık dalımıza güzel olmasını diliyoruz.” diye konuştu.

İlk oturumun akabinde GDO’suz Pamuk A.Ş. İdare Konseyi Lideri Barış Kocagöz’ün moderasyonunda gerçekleşen “Sürdürülebilir Marka ve Üretimde GDO’suz Pamuğun Yeri” temalı 2. oturumda iseUlusal Pamuk Kurulu İdare Konseyi Lideri Bertan Balçık, Ege Hazır Giysi ve Konf. İhr. Birliği İdare Şurası Lideri Burak Sertbaş, Ege Dokumacılık ve Ham. İhr. Birl. İdare Heyeti Üyesi ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Tolga Uskuç, Orta Anadolu Satış, Paz., Ürge, Arge, Sürd. ve Opr. Yöneticisi Sedef Uncu Akı ve Sun Küme Eser Geliştirme ve Tasarım Müdürü Hatice Ateş GDO’suz pamuğun sürdürülebilir marka ve üretim için ehemmiyeti, markalara sağladığı avantajlar ve üretim süreçlerindeki rolüne değindi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı