Geleceğin mesleklerini dijital dönüşüm belirliyor

Selinx1

New member
Üniversite imtihanlarının açıklanmasıyla bir arada tercih devrine girecek gençler, kendileri için ülkü mesleği seçmeye hazırlanıyor. Robotlu otomasyon, yapay zeka ve objelerin interneti üzere uygulamaların şiddetli ve riskli işlerin üstesinden gelebilmesi, gelecek jenerasyonların daha yaratıcı rollerde bakılırsav alabilme ihtimalini güçlendiriyor. Hususla ilgili açıklama yapan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu; gelecekte robot kullanabilen, programlayan, yazılım tahlilleri ve otomasyon sistemleri geliştiren, uygulayan, hayata geçiren, dijital altyapıları oluşturan mesleklere gereksinim olacağını belirtti. Aydoğdu, Tezmaksan Akademi bünyesinde verilen eğitimlerin müfredatını daima güncellediklerini, yeni kuşak uygulamaları eğitim metotlarında ayrıntılıca ele aldıklarını kaydetti.

Türkiye’de milyonlarca öğrenci hayalini kurduğu üniversiteye girebilmek için tercih devrinde girdi. Dünyada üretim anlayışı robotlu otomasyon, yapay zeka, objelerin interneti (IoT) üzere modeller yardımıyla apayrı bir boyuta geçerken, bilim ve inovasyonu odağına alan gençler, standart eğitimlerden ayrışarak yenilikçi meslekleri seçmeyi tercih ediyor.

“Yepyeni mesleklere muhtaçlık olacak”

Robot teknolojisi, objelerin interneti, bulut teknolojileri, artırılmış gerçeklik, siber güvenlik, üç boyutlu yazıcılar ve bilgi tahlili üzere teknolojilerin temelinde yapay zekanın olduğunu belirten Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “Günümüzde imalat endüstrisi başta olmak üzere stratejik dalların en değerli sıkıntılarının başında nitelikli eleman eksikliği geliyor. Endüstride robotlu otomasyon ve yapay zeka temelli yeni jenerasyon makineleri kullanacak iş gücümüz ne yazık ki dünya standartlarının altında… Robot kullanmasının artması, insanların işlerini alışılmış ki büsbütün elinden almayacak. Zira teknolojik gelişmeler insanın üretim sürecinde ortaya koyduğu katma pahanın yerini tutmuyor. Buna rağmen üretimde yeniden eden ve riskli olan işlerde robot kullanması hem iş güvenliği tıpkı vakitte kalite manasında avantaj sağlıyor. Robotlar bu zorlukların üstesinden gelebildiği için gelecek jenerasyonun daha yaratıcı rollerde bakılırsav alması bekleniyor. ötürüsıyla robot kullanabilen, programlayan, yazılım tahlilleri ve otomasyon sistemleri geliştiren, uygulayan, hayata geçiren, dijital altyapıları oluşturan yepisyeni mesleklere muhtaçlık olacağını öngörüyorum” dedi.

“Endüstriyel IoT üretim kurallarını baştan yazıyor”

Sanayi ve IoT içindeki alakaya değinen Aydoğdu, “Yapılan bir araştırmaya göre en uygun IoT uygulama alanlarının başında üretim ve sanayi geliyor. Dünya genelindeki dev endüstriyel otomasyon aktörleri, daldaki dijital dönüşümün itici güçleri içinde yer alıyor. Özetle süratli sorun çözme yeteneğine sahip olan endüstriyel IoT, üretim kurallarını baştan yazıyor, dijital fabrikaları apayrı bir boyuta taşıyor. bu biçimdece operasyonel performans da artmış oluyor” diye konuştu.

Tezmaksan Akademi eğitimlerinde yeni kuşak uygulamalara yer veriliyor

Tezmaksan Akademi’nin toplumsal sorumluluk projesi olarak faaliyet gösterdiğini kaydeden Aydoğdu, kuruluşundan bugüne kadar 150’yi aşkın öğretmen, 400’e yakın lise, 300’e yakın üniversite öğrencisi ve 1000’i aşkın operatöre fiyatsız eğitim takviyesi verdiklerini aktardı. Pandemiyle bir arada online platforma taşınan eğitimlerle son bir yıl içerisinde 117 farklı eğitim kapsamında 4.313 şahsa ulaştıklarını kaydeden Aydoğdu, Tezmaksan Akademi’nin geleceğin mesleklerindeki rolünü şöyleki anlattı: “Dönüşen mesleklerde çeşitli marifetlerin ön plana çıkması gerekiyor. Kurumların yazılım uygulamalarının ve prosedürlerin bir kombinasyonu olan iş zekası, bunların başında geliyor. Data sistemlerinin korunması, tüm kurumlar için değer teşkil ediyor. Bu noktada bilgi güvenliği gruplarından yazılımlardaki kusurları bulması ve düzeltmesi bekleniyor. Uygulama dizaynında ise sorunlar belirlenerek tesirli bir tahlil üretmek hedefleniyor. ömrümüzün bir kesimi haline gelen taşınabilir uygulamalar, objelerin internetinden sanal gerçekliğe, şahsi ömürden işletmeye kadar biroldukça alanda kullanılıyor. Bu da taşınabilir uygulamalar yardımıyla mümkün oluyor. Öte yandan IoT donanımı için muhtaçlık duyulan WiFi, bluetooth ve öbür tahlilleri kurabilen mühendislere de talebin artacağı düşünüldüğünde, Tezmaksan Akademi olarak kelamını ettiğimiz tüm bu maharetlerin kazanılması için takviye oluyoruz. Bu doğrultuda mühendis ve operatörleri geleceğe hazırlıyoruz. Bilhassa dijital dönüşümün hızlandığı günümüzde, Sanayi 4.0 için yetişmiş işçi gereksiniminin arttığını biliyor, eğitimlerimizi bu bakış açısıyla güncelliyoruz. Eğitim metotlarımızda yeni kuşak uygulamaları da ayrıntılıca ele alıyoruz. Eğitimlerimizi dijital dönüşümle bir arada mesleğinde farklı bir istikamet çizmek isteyen geleceğin profesyonellerine yönelik kurguluyoruz.”

Okul-sanayi iş birliklerinin günümüzdeki kıymeti

Meslek liseleri ve üniversitelerden mezun olan gençlerin dijital dönüşüme paralel olarak donatılması gerektiğinin altını çizen Aydoğdu, “Pandemi birtakım süreçleri hızlandırmış olabilir lakin çabucak hemen geç değil. Üretim altyapımızı ve insan kalitemizi süratli ve sistemli bir program ile dönüştürebiliriz. Yapacağımız en büyük kusur bu değişimi görmezden gelmek olur. Bu süreçte okul-sanayi iş birlikleri kıymet arz ediyor. Zira ülkemizde başarılı öğrenciler mesleksel yahut teknik eğitimlere pek yönlendirilmiyor. halbukiki dönüşen imalat şartlarında âlâ mühendislere, yazılımcılara, operatörlere gereksinimimiz var. ötürüsıyla başarılı ve yetenekli öğrencilerin sanayi bölümünü hedeflemeleri önemli” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı