Geleceğin üretim bandını insan ve robot iş birliği inşa edecek

Selinx1

New member
Çok sayıda bölüme ileri otomasyon tahlilleriyle süratli entegrasyon, üretkenlik, esneklik ve verimlilik konusunda katma kıymet sağlayan Mitsubishi Electric, 5-7 Ekim tarihleri içinde gerçekleşen Robot Yatırımları Doruğu ve Sergisi’ne katıldı. Dorukta endüstrinin çağın gereklerine uygun üretim kabiliyeti kazanması için geliştirilen yeni jenerasyon MELFA ASSISTA kolaboratif robot teknolojisini dal profesyonelleriyle buluşturan şirket, insan iş gücünü asiste eden bu teknolojisiyle büyük ilgi gördü. Tepe özelinde gerçekleştirilen panel kapsamında sunum yapan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Eser İdaresi ve Pazarlama Ünite Müdürü Tolga Bizel; fabrikaların dijital dönüşüm süreci, robot ve insan iş birliğine odaklanan teknolojilerin üretime tesiri hakkında şimdiki bilgiler verdi.

İleri otomasyon teknolojileriyle endüstriye yüksek katma kıymet sağlayan Mitsubishi Electric, yalnızca robot teknolojisine odaklanan Türkiye’nin itibarlı tertiplerinden Robot Yatırımları Doruğu ve Sergisi’ndeki yerini aldı. 5-7 Ekim tarihleri içinde Viaport Marina Expo Center İstanbul Tuzla’da gerçekleşen ve dünyanın her yerinden binlerce ziyaretçiye mesken sahipliğe yapan tepede Mitsubishi Electric, robotik üretim sistemlerinin toplam sahip olma maliyetini azaltan ve insan iş gücünü asiste eden cobot teknolojisini tanıttı. Akıllı üretim anlayışında ve otomasyonun geleceğinde çığır açan özellikleriyle doruğun en dikkat çeken teknolojileri içinde yer alan MELFA ASSISTA serisi kolaboratif robotlar öbür bir deyişle cobotlar, üretime kazandırdığı hibrit kabiliyeti fuar iştirakçilerinin yakından deneyimlemesini sağladı.

Doruğun birinci günü “Fabrikaların Dijital Dönüşümü ve İleri Robot Teknolojileri’’ konusunda bir sunum gerçekleştiren Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Eser İdaresi ve Pazarlama Ünite Müdürü Tolga Bizel, markanın ileri teknolojiye sahip yeni jenerasyon robotlarıyla üretimin dijitalleşmesine yaptığı katkıyı iştirakçilerle paylaştı.

Tüketicilerin beklenti ve gereksinimlerini anlayabilen yeni kuşak robotlar

Gerçekleştirdiği sunumda robot kullanmasının süratle yaygınlaştığı yeni sanayi çağında klâsik teknolojilerin değişen ve kişiselleşen tüketici beklentilerini karşılamada yetersiz olduğuna dikkat çeken Tolga Bizel; “Rutin işleri yapan klâsik robotlar değişen tüketici alışkanlıklarına ahenk sağlayamıyor. Yapay zekâyla desteklenmiş robotlarımız ise başından sonuna kadar sisteme müdahale edebiliyor. Üç boyutlu kamerasıyla eserleri görüyor, yapay zekâ uygulamalarıyla eseri en düzgün hangi kısımdan tutabileceğini saptıyor ve muvaffakiyet oranına da karar vererek bir daha sonraki çalışmada tutacağı farklı eserler için yorumlar geliştirebiliyor. bu biçimdece, geometrisi ve hali farklı eseri tutmak için daha evvelki tecrübelerinden yararlanıyor ve uzun ayar vakit içindemasına gerek kalmadan kendi kendine çalışmaya başlıyor. Tüm bu gelişmelere baktığımızda; gelecekte sabit duran robotlar yerine fabrika ortasında hareket eden, kamerayla çevreyi bakılırsan, eseri en yeterli kapasiteyle tutabilen, beşerle iş birliği yapan ve en değerlisi çalışana çarpmadan itimatla iş yapabilecek robotlarla çalışmanın yaygınlaşacağını öngörüyoruz” dedi.

Üretimde muhtaçlık duyulan esneklik lakin insan ve robot iş birliğiyle mümkün

kişiselleştirilmiş eserlere olan talebin gitgide arttığını söz eden Bizel; “Ancak yalnızca insanların yahut yalnızca robotların çalıştığı üretim bantlarıyla bu esnekliği sağlamamız mümkün değil. Esnek üretim bantları fakat robot ve insan iş birliğine dayanan çalışma prensibiyle mümkün. Robotun insanın şuuru ve iş arkadaşlığına, insanın da işini kolaylaştıracak mekanik bir partnere muhtaçlığı var. Kolaboratif robot kavramı da tam bu gereksinim doğrultusunda ortaya çıktı. Biz de Mitsubishi Electric olarak tasarladığımız cobotlar ile üretim esnasında muhtaçlık duyulan esneme kabiliyetini üst seviyeye çıkararak endüstriyel manada büyük avantaj sağlıyoruz. MELFA ASSISTA serisi kolaboratif robotlarımız istenildiği takdirde iş birlikçi ya da endüstriyel robot olarak çalışabiliyor” diye belirtti.

Mitsubishi Electric’ten kolay ayarlanabilir, sıradan arayüzlü cobotlar

Cobot alanında standartları belirleyen firma pozisyonuna ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Tolga Bizel; “Şirket olarak insan ve robotların iş birliğiyle çalışacağı üretim yaklaşımımızdan hareketle hem robotların birebir vakitte çalışma ortamının yapay zekâyla desteklendiği bütüncül bir sistem sunuyoruz. Bu hususta epeyce öncü çalışmalara imza atıyor ve robotları ayrıcalıklı kılan özellikler geliştiriyoruz. Örneğin cobotlarımızın tüm eksenleri kolaboratif özelliklere sahip. Bu özellik yardımıyla ekipmanların insanlara ziyan vermeyecek işlevlere sahip olmasını sağlıyoruz. Üstelik cobotlarımız tabletten programlanabiliyor ve bu sistemimiz, sürükle bırak üzere epeyce sıradan süreçlerle program algoritmasını hayata geçirilebiliyor. Bu robotlarımızın öne çıkan başka bir özelliği ise orta yüzünün hayli kolay ve kullanıcı dostu olması. Entegre edilmiş imaj sürece teknolojisine de sahip olan robotlarımız, elle ayarlama gereksinimini ortadan kaldırarak, en az 3-5 saat sürebilecek ayarlama zahmetinden kurtarıyor. Her adımı denetim etme zorunluluğunu minimize eden cobotlarımız, proses idaresini hayli süratli bir biçimde gerçekleştirmeye imkan tanıyor. hem de cobotlarımızın tüm eser ailemizle entegre çalışabilecek bir alt yapısı bulunuyor. İstenildiği taktirde küresel bir haberleşme ağıyla da aygıta çarçabuk bağlanılabiliyor. Ek olarak, ileri teknolojilerimizle robotlarımızın ayar müddetlerinde yüzde 80’e kadar tasarruf yapmak ve tanıma oranlarını da yüzde 30’a kadar artırmak mümkün” diyerek kelamlarını tamamladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı