Iphones içimizde yapılmazsa Trump, Apple'da yüzde 25 tarifeleri tehdit ediyor

uzman

Active member
Başkan Donald Trump, daha fazla yerli üretim sağlamak için teknoloji devi üzerindeki baskıyı artıran iPhone'larını üretmezse Apple'ı en az%25'lik bir tarife ile tehdit etti.

Trump Cuma günü sosyal gerçekle ilgili bir pozisyonda “Uzun zaman önce Apple'dan Tim Cook'un iPhone'unuzun Amerika Birleşik Devletleri'nde ABD'de inşa edilecek, ABD'de inşa edilecek, ABD'de inşa edilecek, ABD'de inşa edilecek şekilde satılmasını beklediğimi söyledim.” Dedim. Diyerek şöyle devam etti: “Eğer durum böyle değilse, Apple'ın en az yüzde 25'inin ABD'ye ödenmesi gerekir.”

ABD hisse senedi vadeli işlemleri Trump'ın oturum alçaklarında duyurusuna ve 1 Haziran'dan itibaren Avrupa Birliği'nden malları yükseltme tehdidine düştü. NASDAQ 100 sözleşmeleri düşüşe yol açarken, Apple pazarın önündeki perakende satışları yüzde dört azaldı.

Başkanın ABD'de bulunan üretime yönelik talepleri, popüler telefonları için tedarik zincirleri yıllardır Çin'de yoğunlaşan şirket için güçlü bir zorluktur. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Apple tedarikçilerinin zengin ekosistemi eksik, üretim ve teknik bilgi birikimi, sadece şimdilik Asya'da bulunabilecek.

Sık sık bir Trump destinasyonu haline gelen Apple, cumhurbaşkanının yorum talebine yönelik tehdidine hemen cevap vermedi. Bu ayın başında şirket, cari çeyrekte 900 milyon ABD doları (yaklaşık 7.674 milyar rupi) ile daha yüksek maliyetlere maruz kalacağı konusunda uyardı.

Geçen hafta, Orta Doğu'ya yaptığı gezi sırasında Trump, Apple CEO'su Tim Cook'dan Hindistan'daki binaları ABD için cihazlar oluşturmasını ve iPhone üreticisini Çin'den uzaklaşırken yurtiçi üretim eklemeye teşvik ettiğini söyledi.

“Dün Tim Cook ile küçük bir sorun yaşadım,” dedi Trump konuşması hakkında. “Hindistan'ın her yerinde inşa ediyor. Hindistan'da inşa etmelerini istemiyorum.”

Bu yılın başında Apple, önümüzdeki dört yıl içinde (yaklaşık 42,63.505 milyar rupi) ABD'de 500 milyar ABD doları harcaması gerektiğini söyledi.

Ancak bu, Trump'ın ABD üretiminde tasarladığı üretimi durduruyor. İmzalı iPhone ve diğer cihazlarını ABD'ye taşımak Cupertino, California merkezli şirket için muazzam bir girişim olacaktır.

Apple'ın en büyük FATP tesisleri, Asya dışındaki birçok kişi için son montaj, test ve ambalaj-sır için büyük ve anlaşılmaz. Birkaç yüz bin kişi, okul, spor salonu, tıbbi tesisler ve yurtlarla neredeyse şehirlerdir. Büyük bir iPhone fabrikası, Zhengzhou'daki bir kompleksi, iPhone City olarak bile adlandırıldı.

Yeni iPhone'ların ve diğer ürünlerin geliştirilmesi hala Apple'ın Silikon Vadisi'ndeki laboratuvarlarında başlıyor. Asya'da bulunan bileşen tedarikçileri ve diğer ortaklarla işbirliği, bir ürün piyasaya çıkmadan çok önce başlar. Apple mühendisleri ve işletme uzmanları, Foxconn Teknoloji Grubu, Pegatron Corp. ve diğer tedarikçilerle yeni cihazların montajını uyarlamak için aylarca veya yıllarca yakın bir şekilde geçiriyor.

Popüler bir kontrpuan, Apple'ın para merkezini ABD'de binlerce satın almak ve tamamen robot ve otomatik bir iPhone üretim sistemi oluşturmak için kullanması gerektiğidir. Bu, üretim sürecinden insanlarla bağlantılı tüm zorlukları ortadan kaldıracaktır, ancak tedarik zincirindeki uzmanlar, bunun sık sık değişen gereksinimler nedeniyle gerçekçi olmadığını söylüyor. Buna ek olarak, üretim ekipmanının büyük bir kısmı Çin'de üretilmektedir.

Son birkaç hafta içinde Apple üzerindeki artan baskı, Cook'un Apple ürünleri için tarife artışları kazanmak için Trump ile kişisel bir ilişki kullandığında, cumhurbaşkanının ilk görevine kıyasla bir değişiklik ile işaretleniyor. Wall Street'teki yatırımcılar için, Trump ticaret politikasının dünyanın en değerli şirketlerinden biri üzerindeki etkileri hakkında belirsizliğe işaret ediyor.

Huntington Ulusal Bankası'ndaki Eşitlik Araştırma Direktörü Randy Hare, “Trump'ın tükenmeye devam etmesi ve ona karşı bir şey var gibi görünüyor benim için kırmızı bir bayrak.” Dedi. “Bu, Trump'ın biraz daha fazlasını yapacağı anlamına gelmez, ancak ne olacağını tahmin edemezsiniz ve bu beni dikkatli hale getirir.”

Cook, Kasım ayında geri dönüşünden sonra Trumps'ı ikna etmeye çalışan birkaç büyük teknoloji liderinden ve milyarderden biriydi.

Apple'ın CEO'su, bir dizi özel toplantı ve akşam yemeği için Florida'daki Trump'ın Mar-Lago mülküne gitmişti. Ocak ayında Elon Musk, Google'ın Sundar Pichai, Mark Zuckerberg ve Amazon.com'un kurucusu Jeff Bezos ile birlikte oturdu.

© Thomson Reuters 2025

(Bu hikaye Haberler çalışanları tarafından işlenmedi ve sendikasyonlu bir yemden otomatik olarak oluşturuldu.)