İsmail Kartal: Fenerbahçe’ye gelmedilk evvel maçları izlerken üzülüyordum

Deniz

Member
Fenerbahçe Teknik Yöneticisi İsmail Kartal, taraftardan vakit istediğini ve onların istek ettiği Fenerbahçe için hayli çalışacaklarını söyleyerek, kadronun güzel oyunculardan oluştuğunu lakin takımdaki isimlerin mental manada düşüşte olduğunu tabir etti. İsmail Kartal ayrıyeten 3’lü savunmayı tercih etmediğini, 4’lü savunmayla oynayacaklarını belirtti. Deneyimli çalıştırıcı, bakılırsave gelmedilk evvel Fenerbahçe maçlarını izlerken üzüldüğünü söylemiş oldu.

Fenerbahçe’de Vitor Pereira’dan boşalan teknik yöneticilik koltuğuna mesleğinde ikinci sefer oturan İsmail Kartal, Ülker Stadyumu’nda düzenlenen basın toplantısıyla birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı. bakılırsave geliş sürecini anlatarak kelamlarına başlayan Kartal, “Benim hayatımın epeyce değerli bir kesimi en büyük memnunlukları burada yaşadığım Fenerbahçe’me 2. kere geldim. Bana bu vazifesi layık goren Liderimiz Ali Koç ve yöneticilerimize fazlaca teşekkür ediyorum. Liderimizle hayli samimi bir görüşme geçirdim ve misyona talip oldum.

Liderimiz beni aradığında birinci günkü heyecanla kendisiyle buluşmaya gittim. Fenerbahçe’de giden teknik adamla ilgili durumu, transferleri ve yaşananları bana söz etti ve bu ekibin bir kesimi olmamı benden istedi. Fenerbahçe’yi takip ettiğimi, oyuncuların kapasitelerini bildiğimi ve elimden gelenin en güzelini yapabileceğimi izah ettim. Sorumluluk alırım. Kelam konusu Fenerbahçe ise geçmişte olduğu üzere bugün de bu sorumluluğu omuzlarımda taşırım. Kelam konusu Fenerbahçe ise gerisi teferruattır. Ben bu topluluğun tribünlerden gelen bir evladı olarak, futbolculuk ömrümde da antrenörlük hayatımda da kalpten inanarak her şeyimi vermeye hazır bir beşerim. Bu yüzden bakılırsavi kabul ettim. şimdi 8 gündür kadroyla beraberyim” dedi.

“Oyuncuların mental manada düşük olduğunu gördüm”

Takımda fazlaca âlâ isimler olduğunu fakat oyuncuların mental manada düşük durumda olduğunu söyleyen İsmail Kartal, “Şu anda oyuncularımızın mental olarak biraz düşük olduğunu gördüm ve gözlemledim. Oyuncuların kalitesinin, maharetlerinin ve mesleklerinin yüksekte olduğunun fakat mental durumun aşağıda olduğunun farkındayım. Şu anda yapmak istediğim tek şey oyuncuların kişisel olarak yeteneklerini yükseltmek için çalışıyorum. Müspet futbol oynamamız gerektiğini, taraftarların ne istediğini bilen bir antrenörüm. Liderimizin, yöneticilerimizin, taraftarımızın ve topluluğun nasıl bir futbol görmek istediğini, Fenerbahçe ruhunun nasıl alana yansıması gerektiğinin farkında ve bilincindeyim. En büyük sorumun vakit. vakit içinde yarışıyorum. Oyuncularla vakit geçirmem, çalışmam, taktik ve teknik açıdan bir vakit fırsatı olsaydı, bunu kıymetli bir fırsata çevirebilirdik. Fakat 3 günde bir maç oynuyoruz.

Buna karşın Samandıra’da geçirdiğim süreç ortasında oyuncularla yaptığım toplantılarda, ferdî toplantılarda oyunculardan olumlu elektrik aldım ve bu durum beni keyifli etti. Taraftarlarımızın haklı olarak istenilen sonuçlar ortaya çıkmayınca oyunculara karşı vakit zaman yansısı olmuştur. Taraftar her vakit haklıdır. Onlar var ise biz varız. Onlar yardımıyla bu topluluk ayakta kaldı. En güç günde bile bütün dünyaya nasıl bir örnek olduğumuzu, nasıl bir topluluk olduğumuzu gösterdik. Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütünün grubudur bu kadro. 3 Temmuz sürecinde bunu herkese gösterdik” açıklamasını yaptı.

“3 kulvarda elimizden geleni yapacağız”

Fenerbahçe’nin 3 kulvarda uğraş ettiğinin altını çizen İsmail Kartal, “Bu misyona gelmedilk evvel Fenerbahçe’nin maçlarını izlerken çok üzülüyordum. Bu oyuncuların hayli daha uygununu yapabileceğini biliyorum. 3 kulvarda gidiyoruz. Her ne kadar berbat üzere bir algı var ise da 17 puan geride olmamıza rağmen matematiksel olarak şampiyonluk bahtımız var. Türkiye Kupası savımız var. Konfederasyon Kupası’nda Slavia Prag’la oynayacağız. Çok disiplinli bir kadroyla oynayacağız fakat bunları başaramayacağımızın manası çıkmasın. 3 kulvarda çaba ediyoruz ve oyuncuları bu düzeye getirmek benim ve grubumun nazaranvi. Bun uda oyuncularımla başarabileceğimi düşünüyorum. Daima bir arada Fenerbahçe ailesi olarak, yarınki maçın milat olmasını istiyorum. Oyuncularımız kusur yapabilir, yanlışlı goller yiyebiliriz. Ne olursa olsun taraftarlarımızın takviye vererek bunu kadroya yansıtmalarını istiyorum. İnanıyorum ki bu beraberlikle, taraftarlarımızın bu dayanağı ortaya koyduktan daha sonra epeyce şeyi değiştireceğimizi düşünüyorum. Taraftarlarımıza güveniyorum. Onların bana güvendiğini de biliyorum fakat benden hayli oyunculara inanmalarını istiyorum.

Bugün birlik olma günü. 3 kulvarda gidebildiğimiz kadar taraftarlarımızın dayanağıyla gitmeyi hedefliyorum. Bunun için buraya geldim. Biraz vakte gereksinimimiz var. Taraftarlarımızın vakit içinde bu işleri düzelteceğimize inanmalarını ve bize dayanak vermelerini istiyorum. Oyuncularımızın her biri pahalıdır. Kıymetli oldukları için buradalar. Her vakit bu formanın ne kadar pahalı olduğunu ve bu sorumluluğu almaları gerektiğini anlatıyorum. Bundan daha sonra hayatlarını bir daha sonraki maça nazaran dizayn etmeleri gerektiğini istedim. Bu da benim hakkım. her insanın benden beklentisi var. ömrümü bu işe verdim. Bu yolda oyuncularım da geri dönüş olarak bana olumlu bir güç verdi. Ben oyuncularıma güveniyorum. Kısa müddet ortasında birtakım şeyleri değiştiremeyebilirim lakin biraz vakit içinde daha güzel olabileceğimizi biliyorum. Moral motivasyonu yüksek tutmak zorundayım. Oyuncular benim vücut dilime bakıyor. Oyuncularımla birlikte biz bu işi değiştirebileceğimizi biliyorum. Taraftarlarımızın da sabır göstereceklerine inanıyorum” tabirlerini kullandı.

“Türkiye’de İrfan Can üzere kaç tane oyuncu var”

Mesut Özil
ve İrfan Can Kahveci hakkında çıkan haberler üzerine de konuşan İsmail Kartal, “Ben çok net ve ortasından geldiği üzere konuşan birisiyim. Mesut dünya çapında bir oyuncu. Çok yetenekli bir oyuncu ve düzgün bir insan. Kendisiyle dün konuştum. Kimi ufak tefek sorunlar olabilir. Fenerbahçe Ailesi olarak, ben de buranın eski bir futbolcusu olarak Mesut’la görüştüm. Çok memnun oldum. Bence bundan daha sonra daha güzel olacak diye düşünüyorum. İrfan’a gelince… Bugün Türkiye’de kaç tane İrfan Can üzere oyuncu var. Bu oyuncuların hepsine gereksinimimiz var. Hepsi bizim pahalı oyuncularımız. Bunun şuurunda olacaklar. Daima bir arada net bir biçimde, samimi biçimde birbirimize el vereceğiz ve elimizden gelenin en düzgününü yapacağız” dedi. Kendi oyun ideolojisinin olumlu futbol üzerine olduğunu da söyleyen Kartal, “4’lü tandem oynayacağız. Taraftarımızı memnun edecek olumlu futbolun gereği her neyse onu yapacağız. Bu işler vakit içinde, birlikte oynayarak, oyuncu ve grup gelişerek olur. Biraz sabır gerekiyor. Oyuncular yüksek kalitede isimler. Şu anda teorikte statik idmanlar yapıyoruz. örneğin Antalyaspor maçında kompakt bir oyun ortaya koyduk. Güzel gayret ettik, savunmada güzeldik. Hamlede üretken değildik lakin 7-8 oyuncumuz da yoktu. Bu isimler de geri geldiği vakit daha farklı bir ekip oluşturacağımı düşünüyorum. Bunun için de epey çalışıyorum. Ben ve takımım 8 gündür Samandıra’dayız. hiç bir yere gitmiyoruz. Biz çalışacağız” açıklamasında bulundu.

“Biz liderimle orta yolu buluruz”

Transfer konusunda Lider Ali Koç’la görüştüklerini kelamlarına ekleyen İsmail Kartal, “Gençlik senelerımızdan beri birbirimizi tanırız. 2 maçı oynayalım ve akabinde liderimizle bir şeyleri planlayacağız. Liderin gücü çok yüksek ve her türlü fedakarlığı yapmaya hazır. Şu anda ‘Şu ismi alalım’ diye bir şey konuşmadık lakin 2 maçın akabinde bir planlama yapacağız. bakılırsave gelmedilk evvel liderimle fazlaca samimi bir görüşmemiz oldu. Bugünden yarına bunları konuşmanın epey hakikat olmadığını düşünüyorum. Bugün için kadrosu ve oyuncuları azamî düzeye nasıl yükseltirim diye düşünüyorum. Şu anda dönem sonu için konuşmaya gerek yok. Biz liderimle orta yolu buluruz” diyerek dönem sonunda kendi durumuyla ilgili açıklama da yaptı.

“Szalai üzere bir kıymeti verirsek, yerini doldurmamız güç olur”

Oyuncularla yaptığı toplantılarda kendi hırsını ekibe aktarmaya çalıştığını söyleyen Kartal, “İnsanın karakteri doğuştandır derler lakin ben de epey doğuştan olduğuna inanmıyorum. Karakter, hayatın ortasında yaşadıklarınızla deneyimlerinizin yoğrulmasından ortaya çıkan iradedir. Oyuncularımla yaptığım toplantılarda, benim vücut dilim, ses tonum, idmandaki gücüm ve hırsımdan alacaklardır diye düşünüyorum. Takımımla birlikte yapacağımız çalışmalarla bir arada, biraz sabır gösterebilirsek üzerine koyacağımızı düşünüyorum” dedi. Kadrodaki kalecilerin durumu hakkında da konuşan İsmail Kartal, “Altay, Ankaragücü’nden benim öğrencim. Evladım üzeredir. Berke de evladım üzeredir. Ertuğrul da oğlum Emre’nin grup arkadaşıdır. Berke’nin durumu güzele gidiyor, yarın oynayacak üzere. Altay da 10 gün ortasında kadro idmanlarına başlar diye düşünüyorum. Duruma göre liderimizle 2 maçın akabinde bir kıymetlendirme yapacağız” dedi.

Kartal, transferi gündemde olan isimlerden Szalai için de “Şu anda Szalai üzere bir kıymeti verirsek, onun yerini nasıl dolduracağız bilmiyorum. Lakin kulüp menfaatleri değerli. Şu 2 maçın akabinde Antalya’da birlikte kampımız olacak. Mental, ruhsal ve fizikî manada yapılacakların akabinde neler olacağını nazaranceğiz” sözlerini kullandı.

“4’lü sisteme geçmek kolay olmayacak”

Dönem başından bu yana ekibin Vitor Pereira’nın sistemiyle oynadığına dikkat çeken İsmail Kartal, “Sezon başından bu yana Vitor hocanın transferleri kendi sistemine nazaran yapıldı. 4’lü sisteme geçince bu sistemde oynayacak oyuncularımız var. Ancak bu birden kolay bir iş değil. Adapte olmaları gerekiyor. Birebir oyuncuların bir ortada oynayarak sindirmeleri lazım. Bu ortada sonuçların da âlâ gelmesi lazım. Bu sistemi oynayabildiklerini görmeleri ve bundan keyif almaları gerekiyor. Oyuncuların gelişimi, kadronun gelişimi vakit ortasında üzerine koyarak devam eder. Şu anda elimizdeki oyuncuların hepsi pahalı. Biz oyunculara güveniyoruz. Bu 2 maçın akabinde bir kıymetlendirme yapacağız” dedi.

Gençlere de ehemmiyet vereceğini söyleyen Kartal, “Tanıdığım, bildiğim, altyapıda yetenekli genç oyuncularımız var. Gençlere aslına bakarsan kapım açık. Onların eğitilmesini seven bir antrenörüm. Altyapıdan gelen isimler var ortamızda. Tahir hocamızla daima görüşüyoruz. Yeri ve vakti gelince altyapıdaki oyuncuları vakit zaman oynatarak adapte etmeye çalışacağız” dedi.

“Mesut bize, biz de ona yardımcı olacağız”

Mesut Özil’in dünya çapında bir yıldız olduğunun altını çizen İsmail Kartal, “Kendisiyle daha fazla irtibat kuracağız. Kendisi de biraz daha bize yardımcı olacak. Grup kaptanı olarak biraz daha bir arada hareket edeceğiz, bize de yardımcı olması lazım. Ben ve takımım oyuncuları geliştirmek için buradayız ancak onların da bize yardım etmesi gerekiyor. Daima bir arada çalışarak ortaya bir güç koyacağız ve başarılı olarak taraftarlarımızın yüzünü güldüreceğiz” diyerek kelamlarını sürdürdü.

“Ben ayrılmadan evvel bütün raporlarımı Pereira’ya vermiştim”

Önümüzdeki hafta Antalya’ya gideceklerini ve 1 haftalık bir kamp yapacaklarını söyleyen İsmail Kartal, “Antalya’ya gideceğiz. 1 haftalık bir çalışmamız olacak. Şubat ayında 3 günde bir maç oynayacağız. Antalya’da ne kadar âlâ çalışabilirsek. Süratli biçimde taktik fizik ve mental manada oyuncularla bir ortada olup, eksikleri ne kadar giderebiliriz goreceğiz. Gönül ister ki 3-4 hafta vaktimiz olsaydı. En süratli neler yapabiliriz nazaranceğiz” açıklamasını yaptı.

Kartal son olarak bakılırsavde olduğu birinci devrin akabinde kendisinin yerine nazaranve gelen Pereira’ya raporlarını verdiğini belirterek, “Biz kurşunlandığımız sene dönem bitti, ligi 2. bitirdik. Düzgün bir grubumuz vardı. O günkü istatistikler son 20 yılın en yeterli istatistikleriydi. O gruptan biroldukça isim ayrıldı. Ben bütün raporlarımı, atletik performans raporlarını Vitor Pereira’ya, Terrenao’ya ve Aziz Yıldırım Başkana’a sunmuştum. Bugün Vitor Pereira ayrıldı ben geldim. 3’lü savunmadan 4’lü sisteme geçeceğiz. Ben bakılırsave geldikten daha sonra rastgele bir rapor almadım lakin burada çalışan antrenör arkadaşlarım var, onlar bana gerekli ayrıntıları verdiler” diye konuştu.

İsmail Kartal, basın toplantısının akabinde idare heyeti üyeleriyle birlikte basın mensuplarına poz verdi.