İZODER, iklim değişikliğiyle çaba ve binalarda güç verimliliği için “Tek yol U dönüşü” hareketi başlattı

Selinx1

New member
Global ısınmaya bağlı olarak ülkemizde biroldukca sıra dışı iklim olayı ve sel, yangın üzere felaketler ile karşılaşıldığını vurgulayan İZODER, ‘Tek yol U dönüşü’ sloganıyla farkındalık hareketi başlattı. İklim değişikliği ile çabada ulaşımdan tarıma, endüstriden binalara biroldukça farklı kesimde U dönüşü yapılarak etraf odaklı yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini belirten İZODER Lideri Emrullah Eruslu, “Sera gazı salımında kıymetli bir hisseye sahip olan binalarımızı yalıtımla güç verimli hale getirerek Türkiye’nin geleceği için iklim değişikliği ile mücadeye katkıda bulunmalıyız” dedi.

Ülkemizde ve dünyada sel baskınları, orman yangınları üzere felaketlerle kendini derinden hissettiren iklim değişikliği ile gayret için yalıtımın en kıymetli başlıklar içinde yer aldığına dikkat çeken İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Lideri Emrullah Eruslu, Geri dönülemeyecek noktaya varmadan tek yol U dönüşü” diyerek herkesi sorumluluk almaya davet etti.

“Tek yol U dönüşü” başlıklı kampanya ile farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirten Eruslu, bu kapsamda çatı, cephe, pencere ve döşemelerde U bedellerinin güzelleştirilmesi gerektiğini vurgulayan sinema ve içeriklerin, televizyon, dijital mecra ve İZODER’in toplumsal medya hesaplarında yayınlanmaya başladığını söylemiş oldu.

Güç limitlerimiz AB düzeyine getirilmeli

Türkiye’de toplam güç tüketiminin yüzde 33 üzere büyük bir hissesinin binalarda gerçekleştiğini söz eden Emrullah Eruslu, şöyleki konuştu: “Gelişmiş ülkelerde binalarda güç verimliliğine yönelik biroldukca adım atılarak güç limitleri düşürülürken, ülkemizde hala 2008 yılında tanımlanmış güç limitleri kullanılmaktadır. Biroldukca gelişmiş ülkede yıllık güç limitleri metrekare başına 30-50 kW düzeylerine çekilmiş durumda. Bu ülkelerdeki binalar ısıtma ve soğutmaya yönelik ünite metrekaredeki yıllık güç tüketimi 30-50 kW olacak biçimde yalıtımlı olarak tasarlanıyor ve inşa ediliyor. Türkiye’de biz hala ünite metrekarede yıllık 120-150 kW düzeyine uygun yalıtım yapmaya çalışıyoruz. ötürüsıyla bir an evvel Güç Verimliliği Strateji Belgesi’nde de tanımlandığı üzere güç limitlerimiz ve U kıymetlerimiz AB düzeyine getirilmeli. Ortak maksadımız Türkiye’deki binaların daha az güç harcayan etraf dostu bir yapıya kavuşması olmalı.”

Kentsel dönüşüm fırsatını güzel değerlendirmeliyiz

Kentsel dönüşüm sürecinin güç verimli yapılaşmada fırsat olarak kıymetlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Eruslu, “Kentsel dönüşüm uygulamaları ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarının yapılacağı hakikat yapı üretim sürecinin en değerli modülleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Elimizdeki bu fırsatı uygun kıymetlendirerek bir daha inşa edilecek tüm binalara düzgünleştirilmiş U pahaları ile ısı yalıtımı yapılırsa binaların ısınma ve soğutma kaynaklı sera gazı salımları azalacak, yıllık 40-45 milyar dolar mertebelerinde gerçekleşen ve cari açık içerisinde en değerli hisseye sahip olan güç ithalatının azalması sağlanacaktır. bu biçimdece uygunlaştırılmış U kıymetlerinin yer aldığı yönetmelik ve standartlar doğrultusunda üretilen; sağlıklı, inançlı ve konforlu yapılarda yaşamak mümkün olabilecektir” diye konuştu.

Binalardan kaynaklanan sera gazlarının azaltılması için U kıymetlerimizi düşürmeliyiz

U pahasının, çatı, duvar, döşeme ve pencere üzere yapı elemanlarının ne kadar ısı geçirdiğinin ölçüsü olduğunu belirten Emrullah Eruslu, “U pahası büyüdükçe yapı elemanlarından geçen ısı ölçüsü artar. Isıyı bina içerisinde koruma edemediğimizden konutumuzu sıcak yahut serin tutmak için fazlaca daha fazla güç tüketmemiz gerekir. Güç tüketiminin artması ise faturalarımızın kabarmasına yol açar. Isıtma ve soğutma için harcadığımız güç ölçüsü arttıkça iklim değişikliği ve global ısınmaya yol açan sera gazlarının da daha fazla etrafa atılmasına yol açaruz. Güç verimli yapılaşma, iklim değişikliği ve global ısınma ile çaba etmek için U kıymetlerimizi düşürmeliyiz. Daha düşük U bedelleri için çatı, duvar ve döşemelerimizdeki yalıtım kalınlıklarını artırmalı ve nitelikli yalıtım camı üniteleri kullanmalıyız” formunda konuştu.

U pahaları ülke genelinde 2-2,5 kat güzelleştirilmeli

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na uyabilmesi için U bedellerinin ülke genelinde bir an evvel 2-2,5 kat güzelleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Emrullah Eruslu, “Paris İklim Anlaşması’nın gayesi global sıcaklıktaki artışı en çok +2 °C’de tutmaktır. Bu maksada ulaşmak için gücümüzü verimli kullanarak binaların karbon salımlarını minimuma indirmeliyiz. bu biçimdece U kıymetlerinin güzelleştirilmesiyle 2050’ye kadar güç harcamalarında kıymetli ölçüde tasarruf elde ederek, güç verimli ve etraf dostu bir yapılaşmaya kavuşabiliriz” dedi.

Yalıtım kalınlığının artmasının inşaat maliyetine tesiri çok az

Yalıtım kalınlığı arttıkça sağlanacak güç verimliliğinin birebir oranda arttığını vurgulayan Emrullah Eruslu, şunları söylemiş oldu: “Buna karşılık kalınlık artışının inşaat maliyetine tesiri pek azdır. Genel olarak uygulamalarda yalıtım materyalinin maliyetinin haricinde, yalıtım kalınlığından bağımsız olarak; ‘iskele suramı, elektrik, su üzere alt yapı maliyetleri’, ‘yapıştırıcı, sıva üzere yardımcı gereç maliyetleri’, ‘boya, dış cephe kaplaması, alçı levha üzere iç yüzey kaplamaları, şap üzere tamamlayıcı gereç maliyetleri’ ve ‘işçilik maliyetleri’ oluşur. halbuki ısı yalıtımı uygulaması içerisinde ısı yalıtım gereçlerinin maliyeti, toplam maliyetin ortasında muhakkak bir hisseye sahip. Tüm bu maliyetlerin içerisinde yalıtım materyalinin kalınlığının artırılmasından oluşacak ek maliyeti uygulamadan uygulamaya değişmekle birlikte pek düşüktür. Bunu iki katına çıkardığımız vakit toplam bedel ikiye katlanmayacak ancak bu sayede ısıtma ve soğutmada tasarruf potansiyeli iki kat olacak. Isı yalıtımı uygulamaları hem birinci yatırım hem işletme maliyetlerini düşürerek kendini kısa müddette geri öder, bina ömrü boyunca tasarruf sağlamaya devam eder. Etrafa, ülke ve aile iktisadına katkıda bulunarak; sağlıklı, konforlu ve inançlı konutlarda yaşamamızı sağlayacak gerçek yalıtım uygulamaları için tüm yetkilileri U bedellerini iyileştimeye davet ediyoruz.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı