Kimpur, pet şişe atıklarından tabiat dostu terlik hammaddesi üretmeyi başardı

Selinx1

New member
Kimpur Ar-Ge’den dünyaya sürdürülebilir geri dönüşüm örneği

Türkiye’nin yüzde yüz yerli sermayeli poliüretan üreticisi Kimpur, sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için yeni adımlar atmaya devam ediyor. Terlik imalatında kullanılan polyester poliolün yaklaşık 20’sini PET atıklardan, yaklaşık 17’sini ise biyo bazlı hammaddelerden elde etmeyi başaran kimya sanayi şirketi, kesimindeki tabiat dostu eser gamlarının en hoş örneklerinden birini geliştirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyor. 20 Eylül’de İtalya’da düzenlenecek SIMAC TANNING TECH Fuarı’nda lansmanı yapılacak olan yeni eser, PET atıklardan elde edilen birinci elastik yapıya sahip terlik üretimine imkan sağlaması ile bölüme öncülük edecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2021 bilgilerine nazaran, toplanarak geri dönüşümde kullanılan 1 ton plastikle, 41 kilogram sera gazı salımı önleniyor, hammaddeden 66, güçten ise 5 bin 774 kilovat ile yüzde 80 tasarruf sağlanıyor. Tabiat müdafaa ve sürdürülebilirlik ismine bu kıymetli bilgilerden yola çıkan, poliüretan sistem meskenleri içerisinde en büyük ihracatçılardan olan Kimpur, terlik üretiminde endüstriyel denemeleri yapılan projesiyle PET şişe atıklarından polyester poliol sentezleyerek mevcut standart sistemlere kıyasla fizikî ve mekanik özelliklerinden ödün vermeyen sonuncu bir eser elde etti. 2021 yılında İstanbul Kimyevi Unsurlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafınca düzenlenen 10. Ar-Ge Proje Pazarı’nda ödüllendirilen ‘PET Şişe Atıklarından Polyester Poliol Sentezi ve Poliüretan Sistemlerde Ticari Olarak kullanması’ projesini hayata geçiren Kimpur, bu sayede sürdürülebilir ve geri dönüşüm odaklı olan eserin imalatı için öncü adım atmış oldu.

“Verimliliğe ve tasarrufa kıymetli katkıda bulunan Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz”

2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafınca tescillenen Kimpur Ar-Ge Merkezi ile etrafa ve topluma faydalı projeler yaratmak için olağan dışı tahliller sunarak dala öncülük etmekten gurur duyduklarını belirten Kimpur Ar-Ge Yöneticisi Dr. Yener Rakıcıoğlu şunları söylemiş oldu: “Türkiye’nin yüzde yüz yerli poliüretan üreticisi olarak, eserlerimizin hayat döngüsünde verimliliğe ve tasarrufa kıymetli katkıda bulunan Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz. Global ısınma ve iklim değişikliği konusunda çabayı sağlamaya yönelik memleketler arası bir mutabakat olan Montreal Protokolü’ne uygun olarak, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) teşvikiyle yaptığımız yatırımlarla, ozon katmanına ziyan veren şişirici gazları eserlerimizden büsbütün çıkartıp daha tabiat dostu şişirici gazlar kullanıyoruz. Biyobazlı projeler üzerinde çalışmalara devam ediyoruz. 2021 yılında ayakkabı eser kümemizde ve sandviç panel üretiminde kullanılan rigid köpük sistemleri eser kümemizde biyobazlı hammadde kullanmasına başladık. Bu yıl da PET şişe atıklarından polyester poliol sentezleyerek mevcut standart sistemlere kıyasla fizikî ve mekanik özelliklerinden ödün vermeyen ve maliyet avantajı sağlayan en son bir eser elde etmeyi başardık. Elde ettiğimiz eserin elastik yapıya sahip olması ile bölümde bir unsur imza atıyoruz ve bu eserle dalımızda öncü bir adım atmış olmaktan memnunluk duyuyoruz. Tabiat dostu eserimizin lansmanını 20 Eylül’de İtalya’da gerçekleştirilecek SIMAC TANNING TECH Fuarı’nda yapacağız. Yatırımlarımızla sanayi ve iktisadın sürdürülebilir dönüşümüne katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”

Geri dönüşüm tesisinin kapasitesi 5000 ton

Düzce’deki 2. üretim tesisinde devreye alacağı PET atıklara yönelik 5000 ton kapasiteli geri dönüşüm tesisinde tabiat dostu eserinin ticari olarak kullanmasını değerli derecede arttırmayı hedefleyen Kimpur, sürdürülebilirlik amaçları kapsamında Düzce’deki yeni üretim tesisinde geri dönüşüme odaklanıyor ve bu yatırımla toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 55’inin karşılamasının yanı sıra yılda yaklaşık 679 ton karbondioksit salınımını azaltmayı hedefliyor.

Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarıyla gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmayı misyon alanprojelerine yenisini eklemeye devam eden Kimpur, sürdürülebilirlik raporuna nazaran 2021 yılında güçte 7,06 oranında tasarruf sağladı. Endüstriden ihracata, finansmana erişimden iktisadın işleyişine kadar çabucak her şeyi etkileme potansiyeli olan AB Yeşil Mutabakatı’nın sanayi üretimindeki gereken dönüşümleri için de değerli bir adım atan şirket, Gebze’deki fabrika binasına kurduğu güneş gücü santraliyle üretim için gereken gücün yaklaşık yüzde 20’sini pak güçten elde edecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı