MOSDER: İç piyasada gaye yılsonuna kadar: 70 Milyar TL

Selinx1

New member
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) İdare Heyeti Lideri Mustafa Balcı, yaz devrinde gerçekleşen düğünlerin iç piyasada mobilya bölümüne pek katkı sağladığını belirtti. 2021 yılı sonuna kadar yurt ortasında perakende satışta 70 milyar TL’lik maksada ulaşmak istediklerini belirten Balcı, “Yılın ikinci yarısında olduğumuz bu süreçte, tatil döneminin da devam etmesi niçiniyle kısmen daha sakin bir devir yaşıyoruz. Fakat yeni eğitim devrinin başlayacağı Eylül periyodunda oluşacak talep yoğunluğu için de çalışmalarımızı süratle sürdürüyoruz” diye söz etti.

İhracat gündemine de değinen MOSDER Lideri Mustafa Balcı, “Yaşanılan tüm zorluklara karşın üretimin aralıksız devam ettiği mobilya kesimimizde firmaların yüzde 50’si ihracata yönelmiş durumda. Yılın birinci yarısında 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleşirken, haziran ayında ise 387 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi” dedi. Lider Balcı ayrıyeten: “Pandemi, kullanıcıların mobilyada satın alma alışkanlıklarını da değiştirdi. Konutta geçirilen vaktin daha fazla artması ve uzaktan çalışma ile uzaktan eğitim modelinin dünya genelinde uygulandığı bu süreçte; oturma odası grupları, yemek odası ekipleri ve çocuk odası mobilyaları ihracatta daha fazlaca talep edilmeye başladı. Bu doğrultuda genel tabloya bakarak yılın geri kalanında 2 milyar dolarlık daha ihracat gerçekleştirerek 2021 sonunda 4 milyar dolara ulaşacağımızı öngörüyoruz” diye belirtti.

“Zamlar tüketicinin cebine de yansıyor”

Mustafa Balcı, mobilya dalının ortasında bulunduğu problemlere da değinirken, “Mobilya endüstrimizin önü epey açık, hammadde konusunda yaşadığımız sıkıntılar son olarak ticaret bakanlığımızın devreye girmesiyle azalmaya başladı. Lakin MDF, sünger, cam, kumaş, sunta ve endüstride kullanılan üzere ham unsur meblağlarında yaşanan artışların üreticinin satış sayılarına mecburen yansıdı” dedi.

“Sektörde her artırım aslında direkt tüketicinin cebine yansıyor” diye tabir eden Mustafa Balcı, “ Son olarak gelen elektrik artırımlarıyla ilgili ise “Yeni kurulan OSB’ler elektriği kendi içlerinde dağıtım sağlayabiliyor bu biçimdece yüzde 40’a varan oranda bir avantaj kazanmış oluyor. Bu durum mobilya endüstrisinde rekabeti olumsuz etkiliyor. Türkiye’de 360’a yakın OSB var. 25 adede yakını ıslahtan geldiği için elektrik dağıtım müsaadesi yok. OSB’nin heyetim emeli da esasen endüstricinin elini güçlendirmek için olduğu için bu avantajdan ıslah olan OSB’ler yararlanamıyorlar” dedi.

“Sektörde emekçi konusunda kahır yaşanıyor” diye belirten MOSDER Lideri Balcı “Asgari fiyatlı çalışanın vergi dilimine girmesi mobilya dalını zorlamaya başladı. Taban fiyatlı emekçilerin 24 bin TL’den daha sonra vergi dilimine girmesi sebebi ile çalışanlar mesaiye kalmak istemiyor. Zira mesaiye kalınca devlete ödeyeceği vergi ölçüsü yükseliyor. Bu oranın 24 bin yerine 44 bin TL’ye çıkarılması gerekiyor. Bu niçinle maalesef bölümde merdiven altı firmalara gün doğuyor. Ve bu durum kurumsal firmalara ziyan veriyor” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı