OpenAI CEO’su Sam Altman, ChatGPT yönetim kurulu tarafından kovuldu: Ayrıntılar

uzman

Active member
ChatGPT’nin arkasındaki şirketin yönetim kurulu, çoğu için üretken yapay zekanın insan yüzü olan OpenAI CEO’su Sam Altman’ı cuma günü kovdu ve teknoloji endüstrisinde şok dalgaları yarattı.

Şirket, OpenAI’nin baş teknoloji sorumlusu Mira Murati’nin geçici CEO olarak görev yapacağını belirterek, kalıcı bir CEO için resmi bir araştırma yapacağını da sözlerine ekledi.

Duyuru, yönetimdeki ani değişikliği dahili bir duyuru ve şirketin kamuya açık blogu aracılığıyla keşfeden birçok çalışanı şaşırttı.

OpenAI blogda, fazla ayrıntıya girmeden, “Altman’ın ayrılışı, yönetim kuruluyla olan iletişiminde tutarlı bir şekilde samimi olmadığı ve bunun da onun sorumluluklarını yerine getirmesini engellediği sonucuna varılan, yönetim kurulu tarafından yapılan bir tavsiye niteliğindeki inceleme sürecinin ardından geldi.” dedi.

Yönetim geçişi sırasında CEO’luk görevinden ayrılan OpenAI başkanı ve kurucu ortağı Greg Brockman, Cuma günü geç saatlerde mesajlaşma platformu X’te şirketten ayrıldığını duyurdu. “Bugünkü haberin ardından istifa ettim” dedi yazdı.

Microsoft’tan milyarlarca dolar destekli OpenAI, geçen Kasım ayında dünyanın en hızlı büyüyen yazılım uygulamalarından biri haline gelen ChatGPT sohbet robotunun piyasaya sürülmesiyle üretken yapay zeka heyecanını ateşledi.

Üretken yapay zeka, devasa miktarda veriye dayanarak tamamen yeni, insan benzeri içerik oluşturabilir ve kullanıcıların dönem ödevleri yazmasına, bilim ödevlerini tamamlamasına ve hatta romanların tamamını yazmasına yardımcı olabilir. ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinin ardından düzenleyiciler yetişmek için çabaladı: Avrupa Birliği, tanımlanmamış yapay zeka yasasını revize etti ve ABD, yapay zeka düzenleme çalışmalarını başlattı.

Y Combinator’ı yöneten Altman, seri girişimci ve yatırımcıdır. Bu yıl dünyayı gezerken OpenAI’nin ve oldukça popüler olan üretken yapay zeka teknolojisinin yüzüydü.

Altman Gönderildi bir sonrakinde daha sonra.

Altman yorum taleplerine yanıt vermedi. Daha fazla yorum için OpenAI’ye ulaşılamadı.

Daha önce Tesla’da çalışan Murati, 2018 yılında OpenAI’ye katıldı ve daha sonra şirketin baş teknoloji sorumlusu oldu. ChatGPT dahil olmak üzere ürün lansmanlarını denetledi.

Duyurunun ardından Cuma günü öğleden sonra yapılan acil bir genel toplantıda Murati, OpenAI’nin Microsoft ile ortaklığının sağlam olduğunu ve aralarında CEO Satya Nadella’nın da bulunduğu destekçilerinin yöneticilerinin startup’a olan güvenlerini ifade etmeye devam ettiklerini söyleyerek çalışanlara güvence vermeye çalıştı. Konuya aşina olan kişi Reuters’e söyledi.

Bilgi daha önce toplantının ayrıntılarını bildirmişti.

Yazılım üreticisinin bir sözcüsü Cuma günü Reuters’e verdiği demeçte, “Microsoft, AI’nın bir sonraki çağını müşterilerimize sunarken Mira ve ekibine bağlılığını sürdürüyor” dedi.

Microsoft’un web sitesinde yayınlanan bir açıklamada Nadella şunları ekledi: “OpenAI ile uzun vadeli bir anlaşmamız var… Birlikte bu teknolojinin önemli faydalarını dünyaya sunmaya devam edeceğiz.”

deprem

Haber yayıldıkça iyi dilekçiler ve eleştirmenler dijital forumlara akın etti.

X’te, eski Google CEO’su Eric Schmidt isminde Altman “benim kahramanım” diye ekliyor: “Hiç yoktan 90 milyar dolar (7.50.000 crore) değerinde bir şirket kurdu ve ortak dünyamızı sonsuza dek değiştirdi. Bundan sonra ne yapacağını görmek için sabırsızlanıyorum. “Ve milyarlarca insan onun gelecekteki çalışmalarından faydalanacak; bu gerçekten inanılmaz olacak.”

Wedbush Securities analisti Daniel Ives, “Bu bir şok ve Altman, OpenAI’nin başarı tarifinde önemli bir bileşendi” dedi. “Yine de Altman’ın gidişiyle Microsoft ve Nadella’nın gelecekte OpenAI üzerinde daha fazla kontrol sahibi olacağına inanıyoruz.”

OpenAI sürprizinin tam etkisi zamanla ortaya çıkacak, ancak kaynak yaratma umutları acil endişelere yol açtı. Altman, Microsoft’tan milyarlarca dolarlık yatırım için pazarlık yapmayı başaran ve bu yıl şirketin ihale teklifi işlemlerine liderlik eden usta bir bağış toplayıcı olarak görülüyordu; bu da OpenAI’nin değerlemesini 29 milyar dolardan (yaklaşık 2.41.500 Rs) 80 milyar ABD Dolarının üzerine çıkardı ( neredeyse Rs. 6,66,300 crore).

“Kısa vadede OpenAI’nin daha fazla sermaye toplama yeteneğini etkileyecek. Great Hill Capital hedge fonunun başkanı Thomas Hayes, “Orta vadede bir sorun olmayacak” dedi.

Diğer analistler, Altman’ın ayrılışının, yıkıcı olsa da, üretken yapay zekanın popülaritesini veya OpenAI veya Microsoft’un rekabet avantajını etkilemeyeceğini söyledi.

DA Davidson analistlerinden Gil Luria, “OpenAI’nin yarattığı yenilik bir veya iki kişiden daha büyük ve bunun OpenAI’nin liderlik pozisyonundan vazgeçmesine neden olacağına inanmak için hiçbir neden yok” dedi. “Son olarak Microsoft’un payı ve OpenAI’nin ilerlemesine olan büyük ilgisi, ilgili liderlik değişikliklerinin uygulanmasını sağlıyor.”

Perşembe akşamı gibi yakın bir tarihte Altman, halka açık iki etkinlikte hiçbir endişe belirtisi göstermedi. San Francisco’daki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) konferansının oturum aralarında meslektaşlarıyla bir panel tartışmasına katıldı ve yapay zeka konusundaki kararlılığını ve vizyonunu anlattı.

Daha sonra Oakland, Kaliforniya’da Burning Man ile ilgili bir etkinlikte konuştu ve sanat ve yapay zeka üzerine bir saat süren bir sohbete öncülük etti. Altman rahat görünüyordu ve herhangi bir sorun olduğuna dair hiçbir belirti vermedi, ancak konuşması 19:30’da biter bitmez oradan ayrıldı.

Organizatör etkinlikte Altman’ın başka bir toplantıya katılmak zorunda olduğunu söyledi.

© Thomson Reuters 2023

Samsung, Güney Kore’deki ilk Galaxy Unpacked etkinliğinde Galaxy Z Fold 5 ve Galaxy Z Flip 5’in yanı sıra Galaxy Tab S9 serisi ve Galaxy Watch 6 serisini de tanıttı. Orbital’in son bölümü Gadgets 360 podcast’inde şirketin yeni cihazlarını ve daha fazlasını tartışıyoruz. Orbital, Spotify, Gaana, JioSaavn, Google Podcasts, Apple Podcasts, Amazon Music’te ve podcast’lerinizi aldığınız her yerde mevcuttur.
Bağlı kuruluş bağlantıları otomatik olarak oluşturulabilir; ayrıntılar için Etik Beyanımıza bakın.