Reliance Jio, IIT Bombay, TV işletim sistemini başlatan telekom devi ‘Bharat GPT’ üzerinde çalışıyor: rapor

uzman

Active member
Telekomünikasyon devi Reliance Jio’nun üretken yapay zeka üzerinde çalıştığı ve ChatGPT gibi büyük dil modeli tabanlı yapay zeka sohbet robotları üzerinde bir ‘Bharat GPT’ programı başlatmayı planladığı bildiriliyor. Şirketin Hindistan’da türünün ilk örneği olan bir yapay zeka programı geliştirmek için Hindistan Teknoloji Enstitüsü-Bombay ile ortaklık kurduğu bildirildi. Artık dijital alanda buharlı uygulamalar ve internet hizmetleri de dahil olmak üzere ürün ve hizmetler sunan Jio’nun, televizyonlar için bir işletim sistemi üzerinde çalıştığı da söyleniyor.

Press Trust of India tarafından hazırlanan bir rapora göre, Reliance Jio Infocomm Başkanı Akash Ambani Çarşamba günü yaptığı açıklamada, şirketin IIT-B ile işbirliği içinde bir ‘Bharat GPT’ programı başlatacağını söyledi. Ancak Ambani, yapay zeka projesi için herhangi bir lansman zaman çizelgesi vermedi.

HTE Bombay’ın yıllık Techfest’inde konuşan Ambani, önümüzdeki yılların üretken yapay zeka uygulamalarının hakimiyetinde olacağını söyledi. Jio başkanı, yapay zekanın şirketin çeşitli ürün ve tekliflerine entegre edileceğini söyledi. Raporda, “Yapay zekayı yalnızca kuruluşumuz içinde dikey olarak değil, aynı zamanda tüm sektörlerimizde yatay olarak da tanıtmak için çok çalışıyoruz” dedi.

Ayrıca Jio, televizyonlar için de bir işletim sistemi çıkarmayı planlıyor ve bir süredir bunun üzerinde çalışıyor. Bir TV işletim sistemi, Jio’nun set üstü kutusu ve televizyon uygulama hizmetlerine karşılık gelecektir. Raporda Ambani’nin “Bir süredir televizyonlar için kendi işletim sistemimiz üzerinde çalışıyoruz ve bunu pazara nasıl sunacağımız hakkında yoğun bir şekilde düşünüyoruz” dediği aktarıldı.

Eylül ayında, Reliance ve çip devi Nvidia, Güney Asya’da yapay zeka gelişimi için dil modelleri, üretken yapay zeka uygulamaları ve bir bulut altyapı platformu oluşturmak üzere bir ortaklık yaptığını duyurdu. Nvidia’nın o zamanlar söylediği bildirildiğine göre “Reliance, 450 milyon Jio (telekom) müşterisi için yapay zeka uygulamaları ve hizmetleri oluşturacak ve Hindistan’daki bilim adamlarına, geliştiricilere ve yeni kurulan şirketlere enerji açısından verimli yapay zeka altyapısı sağlayacak.”

Bu yılın başlarında Reliance Başkanı Mukesh Ambani, şirketin Hindistan’a özgü yapay zeka modelleri ve sektörler genelinde yapay zeka destekli çözümler geliştirmeyi hedeflediğini söylemişti. Ambani, yapay zekayı Jio için en heyecan verici büyüme sınırı olarak nitelendirdi ve “Herkes için, her yerde yapay zeka” sözünü verdi.

Geçen yıl, OpenAI’nin ChatGPT ve Microsoft Copilot gibi yapay zeka sohbet robotları giderek daha popüler hale geldi ve bu da yapay zeka destekli uygulamaların bolluğuna ve sektördeki yatırımların artmasına yol açtı. O zamandan beri birçok Hintli girişim ve şirket, Hindistan odaklı kendi yapay zeka uygulamalarını ve hizmetlerini geliştirmek için çalıştı.

Bağlı kuruluş bağlantıları otomatik olarak oluşturulabilir; ayrıntılar için Etik Beyanımıza bakın.