Sam Altman, OpenAI’nin düşüşünden önce AI çip girişimi için milyarlarca dolar toplamak üzere görüşmelerde bulunuyordu

uzman

Active member
Konuya aşina olan kaynaklara göre Sam Altman, OpenAI’den şok edici şekilde ayrılmasından önceki haftalarda yeni bir çip şirketi için dünyanın en büyük yatırımcılarından milyarlarca dolar toplamak için aktif olarak çalışıyordu.

Kaynaklar, Altman’ın Dicle kod adlı projeye fon toplamak amacıyla Orta Doğu’ya gittiğini söyledi. OpenAI’nin CEO’su, şu anda yapay zeka görevleri konusunda pazara hakim olan Nvidia’nınkilerle rekabet edebilecek yarı iletkenler üretebilecek, yapay zeka odaklı bir çip şirketi kurmayı planladı. Görüşmelerin özel olması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Altman’ın çip şirketinin henüz kurulmadığını ve yatırımcılarla görüşmelerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyledi.

Altman ayrıca eski Apple tasarım şefi Jony Ive ile birlikte geliştirdiği yapay zeka odaklı bir donanım cihazı için para toplamaya da çalışıyor. Kaynaklara göre Altman, SoftBank Grubu, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu, Mubadala Yatırım Şirketi ve diğerleriyle bu girişimler hakkında görüşmelerde bulunuyor ve bu yeni girişimler için on milyarlarca dolar arıyor.

Altman’ın çip hedeflerinin kapsamı ve odak noktasının yanı sıra projenin kod adına ilişkin pek çok ayrıntı henüz açıklanmadı.

Altman’ın bağış toplama çabaları yapay zeka girişimi için önemli bir zamanda gerçekleşti. OpenAI, Thrive Capital liderliğindeki çalışanların 86 milyar dolar değerindeki hisselerini satmalarına olanak sağlayacak bir ihale teklifini tamamlamak için çalışıyor. Bir kişi, SoftBank ve diğerlerinin bu anlaşmanın bir parçası olmayı umduklarını ancak daha sonraki bir tarihte benzer bir anlaşma için bekleme listesine alındıklarını söyledi. Bu arada iki kaynak, Altman’ın yatırımcıları yeni girişimlerini değerlendirmeye çağırdığını söyledi.

Suudi Arabistan’ın PIF temsilcisi yorum talebine hemen yanıt vermedi. OpenAI, SoftBank ve Mubadala yorum yapmayı reddetti.

OpenAI Cuma günü yaptığı açıklamada, dahili bir incelemenin “kurulla olan iletişiminde tutarlı bir şekilde samimi olmadığının” tespit edilmesinin ardından Altman’ın görevinden alındığını söyledi. Konuya aşina bir kişiye göre yönetim kurulu ve Altman’ın yapay zeka güvenliği, teknolojinin gelişim hızı ve şirketin ticarileşmesi konusunda farklı görüşleri vardı. Altman’ın hırsları ve dışarıdaki faaliyetleri, yönetim kuruluyla zaten gergin olan ilişkiyi daha da karmaşık hale getirdi.

OpenAI’nin baş işletme sorumlusu Brad Lightcap, çalışanlara gönderdiği bir notta şunları söyledi: “Yönetim kurulunun kararının herhangi bir suiistimal veya mali, ticari, emniyet veya güvenliğimizle ilgili herhangi bir şeye yanıt olmadığını kesinlikle söyleyebiliriz.” Sam ve yönetim kurulu arasındaki iletişimde bozulma var.”

OpenAI’nin yönetim kurulu şu anda yatırımcıların Altman’ı yeniden görevlendirmesi yönünde baskı altında; bir olasılık da kurulun istifa etmesi olabilir. Altman dönse bile OpenAI yönetim kurulunun onayıyla yan projelerine yön vermek zorunda kalabilir.

Altman’ın teklifi, yüksek hacimli, özel yapay zeka iş yüklerini yönetmek için tasarlanmış yarı iletkenler olan Tensör İşleme Birimleri veya TPU’lar oluşturmayı amaçlayan bir girişim içindi. Amaç, mevcut pazar lideri Nvidia’ya daha düşük maliyetli rekabet sağlamak ve tanıdıkların söylediğine göre, ChatGPT ve Dall-E gibi kendi hizmetlerini yürütmenin devam eden maliyetlerini azaltarak OpenAI’yi desteklemek.

TPU gibi özel çiplerin, bir gün, yapay zeka şirketlerinin gıpta ettiği Nvidia’nın yapay zeka hızlandırıcılarından daha iyi performans gösterme potansiyeline sahip olduğuna inanılıyor, ancak geliştirme zaman çizelgesi uzun ve karmaşık.

Yabancı yatırımcıları çekmek ABD düzenleyicileri arasında endişeleri artırabilir. Eski bir ABD Hazine yetkilisi Philip Ludvigson, “Yabancı yatırım pasifse (örneğin, yönetim kurulunda sandalyesi yoksa) ve yüzde 10’un altında kalırsa, incelemeye maruz kalma olasılığı daha düşük” dedi. “Bu genellikle yapay zeka ve çip üretimi gibi hassas endüstrilerde bile geçerli.”

Şu anda King & Spalding’de avukat olan Ludvigson, ABD hükümetinin “tarihsel olarak Orta Doğu’dan çok Çin’e odaklandığını” ekledi.

Tanıdık kaynaklar, OpenAI’nin mevcut yatırımcılarından bazıları da dahil olmak üzere bir dizi önde gelen girişim şirketinin de Altman’ın yarattığı her türlü yeni girişimi desteklemeye istekli olduğunu söyledi. OpenAI’nin en büyük yatırımcısı Microsoft da Altman’ın çip şirketini desteklemekle ilgileniyor, konuya aşina kaynaklara göre. Microsoft yorum yapmayı reddetti.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada

© 2023 Bloomberg LP

Bağlı kuruluş bağlantıları otomatik olarak oluşturulabilir; ayrıntılar için Etik Beyanımıza bakın.