Sayılarla Chelsea’nin Roman Abramovich periyodu

Deniz

Member
Chelsea’de bir devir sona eriyor. Maviler’in sahibi Roman Abramovich kulübü satmaya karar verdi. Yaptığı sansasyonel transferlerle kulübü Avrupa futbolunun en parlak sahnelerinden birine dönüştüren Rus iş insanı 21 kupayla Londra kulübüne veda ediyor.

Chelsea, Roman Abramovich’in 2003’te kulübü devralmasından bu yana birfazlaca kupa kazandı. Rus iş insanı, Avrupa’nın en beğenilen isimlerini Londra kulübüne getirdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, tabloyu çarpıcı halde değiştirdi. Birleşik Krallık’ta artan baskı ve yaptırımlar daha sonrası Abramovich Chelsea’yi elinden çıkarma sonucu aldı.

Abramovich Chelsea’nin satışı için ne söylemiş oldu?

Abramovich yaptığı uzun bir açıklamada şunları söylemiş oldu:

“Chelsea’nin sahibi olmamla ilgili olarak son birkaç gündür medyada çıkan spekülasyonlara değinmek istiyorum. Daha evvel de belirttiğim üzere, her vakit kulübün çıkarlarını en güzel biçimde düşünerek kararlar aldım. Mevcut durumda taraftarların, çalışanların, sponsorların çıkarına olduğuna inandığım için kulübü satma sonucu aldım. Bu benim için hiç bir vakit iş yahut parayla ilgili olmadı. Büsbütün futbol ve kulüp için duyduğum saf tutkuyla ilgiliydi. Ayrıyeten grubuma satıştan elde edilecek tüm gelirin bağışlanacağı bir hayır vakfı kurma talimatı verdim. Vakıf, Ukrayna’daki savaş kurbanlarının faydasına olacak. Mağdurların acil gereksinimlerine yönelik kaynak sağlanmasının yanı sıra uzun vadeli toparlanma süreci de desteklenecek.”

Chelsea’nin 50 yıllık hasreti bitmiş oldu

Abramovich yatırımlarıyla Premier Lig’in çehresini değiştirdi. Rus iş insanı, dünya çapındaki milyarderlerin spor alanında modeli oldu.

55 yaşındaki Abramovich, 2003’te İngiliz iş insanı Ken Bates’e 140 milyon sterlin ödeyerek Chelsea’nin sahibi olmuştu. Londra kulübü son lig şampiyonluğunu 1955/56 döneminde hayatış ve Chelsea 2005’te Premier Lig’de zafere ulaşarak 50 yıllık şampiyonluk hasretine son vermişti.

Abramovich, birinci döneminde 150 milyon sterlinden çok para harcadı. Menajer Claudio Ranieri takımına Hernan Crespo, Adrian Mutu, Juan Sebastian Veron ve Joe Cole’un da ortalarında bulunduğu 13 yeni oyuncu kazandırdı.

Ranieri daha sonrası Jose Mourinho ekibin başına getirildi ve kulüp tarihinin tesirli devri başlamış oldu. Art geriye Premier Lig şampiyonlukları daha sonrası Roberto Di Matteo ve Thomas Tuchel idaresindeki Maviler Şampiyonlar Ligi zaferleri geldi. Rafael Benitez ve Maurizio Sarri idaresindeki Chelsea, Avrupa Ligi ile bir arada epeyce sayıda FA Kupası ve Lig Kupası kısa mühlet daha sonra müzeye geldi. Chelsea geçen ay Dünya Kulüpler Kupası’nı kazanarak eksik parçayı tamamladı.

Chelsea taraftarları, transferlere harcanan 2 milyar sterlinden çok parayla kulüp tarihinin en başarılı periyodunu gördü. Artık beklenen satış daha sonrası kulübün geleceği merak konusu haline gelmiş durumda.

Roman Abramovich periyodunda Chelsea’nin aldığı kupalar

5x İngiltere Premier Lig

5x FA Cup

3x EFL Cup

2x Community Shield

2x UEFA Şampiyonlar Ligi

2x UEFA Avrupa Ligi

1 UEFA Harika Kupa

1 Kulüpler Dünya Kupası

Chelsea Roman Abramovich dönemindilk evvel 13 kupa kazanmıştı.

Sayılarla Chelsea’nin Abramovich devri

2,1 milyar Sterlin – Transferler harcanan para

1,16 milyar Sterlin – Satılan oyunculardan kazanılan para

15 teknik yönetici

1.449 – İngiltere Premier Lig puanı