SKD Türkiye, İstanbul Endüstrinde Döngüsel İktisada Geçişi Hızlandırıyor

Selinx1

New member
SKD Türkiye ve İstanbul Sanayi Odası iştirakinde yürütülen, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafınca Yenilikçi İstanbul Mali Dayanak Programı kapsamında desteklenen Döngüsel İktisat ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesi’nin lansmanı gerçekleştirdi.

Türkiye’de döngüsel ekonomiyi somut adımlar ve ölçülebilir çıktılarla iş dünyasının iş yapış hali haline getirmek için çalışmalar yürüten İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) İstanbul endüstrinde döngüsel iktisada geçişi güçlendirecek yeni bir projeye imza atıyor. SKD Türkiye ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) iştiraki ile yürütülen, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafınca Yenilikçi İstanbul Mali Takviye Programı kapsamında desteklenen “Döngüsel İktisat ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesi”nin lansmanı 28 Nisan Perşembe günü gerçekleştirildi.

İstanbul endüstrinde, öncelikli dal ve bedel zincirlerinde kaynak verimliliğinin ve döngüselliğin arttırılmasına katkı sağlanmasını amaçlayan proje ile; döngüsel iktisat, bedel zincirinde kaynak verimliliği, sürdürülebilirlik, pak üretim üzere AB Yeşil Mutabakatı’yla ilgili konularda ülkemizdeki kurum ve kuruluşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. bu biçimdelikle öncelikli bölümlerin döngüsel iktisat modeline geçerek memleketler arası ticarette de avantaj sahibi olması hedefleniyor.

SKD Türkiye İdare Heyeti Lideri Ebru Dildar Edin, açılış konuşmasında projenin değerini şu sözlerle lisana getirdi: “Mevcut lineer ekonomik model ile sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşemeyeceğini, dünyanın kısıtlı kaynaklarını ziyadesiyle tüketen bu model ile bugünün ve gelecek jenerasyonların kendi muhtaçlıklarını karşılayamaz hale geldiğini hepimiz biliyoruz. Dünyanın ve Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma için süratle yol alması gereken yeşil dönüşüm seyahatinin en değerli adımlarından biri döngüsel iktisat modeline geçiş ile atılacaktır.

Döngüsel İktisat ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesi ile SKD Türkiye olarak döngüsel iktisat alanında yaptığımız projelere bir yenisini ekliyor olmaktan heyecan duymaktayız. Projenin İstanbul Sanayi Odası’nın iş birliği ve İSTKA’nın dayanağı ile hayata geçmesi, derneğimizin var oluş sıkıntısı olarak gördüğü Döngüsel İktisat alanında kamu ve sivil toplumun iş birliği ortasında hareket etmesine de kıymetli bir örnek teşkil edecektir. Proje, İstanbul endüstrinde öncelikli bölüm ve bedel zincirlerinde kaynak verimliliğinin ve döngüselliğin arttırılması yardımıyla kesimlere memleketler arası ticarette rekabet avantajı sağlayacak ve yeşil dönüşümü hızlandıracaktır.”

Aktiflikte konuşma yapan İSO İdare Şurası Lider Yardımcısı İrfan Özhamaratlı “İklim değişikliğine bağlı doğal afetler, Kovid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşı verimsiz bir kaynak kullanmasına dayanan “doğrusal iktisat modeli”nin kalıtımsal risklerini gözler önüne serdi. Global sera gazlarının yarısı, biyoçeşitlilik kaybının yüzde 90’ı kaynak kullanması sebebiyle. Kaynak kullanmasının çevresel neticeleriyla birleşen bu cins bir büyüme; iktisat üzerinde kıymetli bir baskı ögesi oluştururken geleceğin refahını tehlikeye atıyor. Odamızın 1990’lı senelerdan bu yana yürüttüğü etraf çalışmaları 2021 itibariyle sürdürülebilirlik odağında devam ediyor. Sürdürülebilir üretimin çevresel – ekonomik ve toplumsal saç ayaklarını birlikte ele alarak daha güzel bir gelecek şekillendirmek için ağır bir efor sarf ediyoruzdedi.

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen konuşmasında“İstanbul 16 milyona dayanan nüfusu ile Türkiye’de güç tüketiminde kıymetli bir hisseye sahip. Kaynakların verimli kullanılması emeliyle pak üretim konusunda farkındalık yaratılması, pak güç üretimi ve güç verimliliği uygulamalarının desteklenmesi artık bir zaruret halini aldı. Biz İSTKA olarak kurulduğumuz günden bu yana, sürdürülebilir kalkınma için güç verimliliğin artırılmasına yönelik farkındalık oluşturulması ve sanayi kuruluşlarımızın çevresel performanslarını artırmaya yönelik çalışmaları destekliyoruz. “Döngüsel İktisat ve Kaynak Verimliliği Platformu” projesini de kaynak verimliliği, sürdürülebilirlik, pak üretim konusunda aksiyon almak isteyen firmalar ve kurumlarımızın farkındalıklarını artırmak üzere destekliyoruz. Bu projemizle kesim bazlı olarak yol haritalarının ve aksiyon planlarının oluşturulmasını, girişimcilerin kaynak verimli eser ve hizmet fikirlerinin sanayi ile buluşmasını hedefliyoruz. Proje kapsamında yürütülecek çalışmalarla firmalarımıza; kaynak verimliliği, sürdürülebilirlik, pak üretim, döngüsel iktisat üzere konularda en güzel biçimde rehberlik edileceğine gönülden inanıyorum”dedi.

Linköping Üniversitesi İdare ve Mühendislik Kısmı, Etraf İdaresi ve Siyaseti Öğretim Üyesi Dr. Murat Mirata’nın konuk konuşmacı olarak katıldığı aktiflikte, proje ile ilgili ayrıntılar paylaşıldı. Ayrıyeten Avrupa Birliği Döngüsel İktisat Hareket Planı ve Türkiye’ye tesirleri düzenlenen panelde tartışıldı.

Döngüsel İktisat ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesi’ hakkında

Proje kapsamında dokuma, plastik ve beyaz eşya bölümlerinde belirlenen firmalara döngüsel iktisat ve kaynak verimliliği ile ilgili teğe bir tahlil, danışmanlık ve eğitim hizmeti verilecek. Üç kesim için yol haritaları ve aksiyon planları oluşturularak, iş birliklerinin geliştirilmesi sağlanacak; ayrıyeten eğitim ve sertifika programları düzenlenerek Döngüsel İktisat ve Kaynak Verimliliği alanında ehil uzmanlar yetiştirilerek projenin sürdürülebilir bir tesir bırakması hedefleniyor.

Proje kapsamında oluşturulan platform, başta tüm özel dal firmaları olmak üzere, döngüsel iktisat ve kaynak verimliliği alanlarında bilgi sahibi olmak, aksiyon almak isteyen şahıslar ve kurumlar için bir kaynak niteliği taşıyacak halde tasarlandı. 15 Şubat 2022 tarihinde başlayan proje 18 ay sürecek.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı