Sürdürülebilir üretim bir tercih değil mecburilik

Selinx1

New member
Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ekip tezgahları dalında otomasyona olan gereksinim değer kazanırken şirketlerin yüzde 99’u dataya dayalı karar almak isterken yalnızca yüzde 8’i başarılı olabiliyor. Dijitalleşmenin getirdiği yenilenme muhtaçlığıyla bir arada ucuz makinelerin yerini yüksek verimli makinelerin alacağını belirten Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, atıl kapasitenin kıymetlendirilmesi ve sürdürülebilir üretimin kıymetine değindi. İlerleyen 10 yıl ortasındaki gücün ölçülmesinin mecburilik halini alacağını Aydoğdu, Tezmaksan’ın bu gereksinime yönelik sunduğu Kapasitematik ve parkurda.com ile geleceğe hazır olduğunu vurguladı.

Grup tezgahları dalını akademi dünyasıyla bir ortaya getiren ve çevrim içi olarak düzenlenen 11. Memleketler arası Talaşlı İmalat Sempozyumu (UTİS), yüzlerde dal profesyonelini bir ortaya getirdi. Sponsorları içinde Tezmaksan’ın yer aldığı sempozyumda, talaşlı imalatta yüksek teknolojili eserler geliştiren, ileri düzey uygulamalar gerçekleştiren ve fark yaratan iş modellerine sahip firmalar uzunluk gösterdi. Türkiye talaşlı imalat endüstrisinin önder markası Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, sempozyum kapsamında gerçekleştirdiği konuşmasında; firmaların atıl kapasiteyi pahalandırmak için çalışmalar gerçekleştirdiği, Tezmaksan’ın bu sürece tesir eden tahlilleri içinde yer alan Kapasitematik ve parkurda.com hakkında bilgi verdi.

“Daha uygun bir dünya için üretim geliştirme zorunluluğumuz var”

Dünyadaki üretimin firmaları otomasyona yatırım yapmaya yönelttiğini söyleyen Aydoğdu, “Tezmaksan olarak otomasyona uygun adımlar atıyor ve iş modelleri gerçekleştiriyoruz. Dünyadaki şirketlerin yüzde 99’u bilgiye dayalı karar almak istiyorlar fakat yalnızca yüzde 8’si bunu yapıyor. Bu noktada Avrupa Yeşil Mutabakatı bizi farklı bir yere götürecek. Temelinde bu bir tercih değil mecburilik. Endüstriden hiç bir vakit vazgeçemeyeceğiz lakin endüstriyi hayli daha yeşil hale getirebiliriz. Bu büsbütün dijitalleşmeden geçecek. Bu noktada endüstrideki bütün firmalara büyük vazife düşüyor. Bundan daha sonra ucuz makine alma periyodu bitecek zira bizim sorumluluk olarak daha güçlü makine ve kadro tezgahı üretmek üzere bir vizyonumuz var. Ayrıyeten robotta otomasyona geçme zorunluluğumuz bulunuyor. Bu yüzden bunları göz önüne alarak UTIS’te yer alan tüm iştirakçiler olarak buna uygun eser geliştirmemiz gerekiyor. Bundan daha sonra müşterinin isteği yerine daha âlâ bir dünya için üretim geliştirme zorunluluğumuz var” dedi.

“Yeni endüstride yeni kuşak çalışmak istiyor”

Ekip tezgahları dalının pandemiyi fırsata çevirmesi gerektiğine vurgu yapan Aydoğdu şunları söylemiş oldu: “Biz Kapasitematik ile yalnızca alandan data toplamıyoruz. Yeşil Mutabakat konusunda firmalar güçlerini saklamak zorundalar ise önümüzdeki 10 yıl ortasında enerjiyi ölçebilecek bir yatırıma da imza atmak zorunda kalacaklar. Biz Kapasitematik’te bu biçimde bir modül de geliştirdik. bu biçimdelikle tezgahın harcadığı enerjiyi anlık takip edebiliyorsunuz. Pandemi devrinde ayrıyeten Program Transfer Modülü geliştirdik. Bu sayede telefonunuzda yüklü yazılımla direkt olarak makineye müdahale edebiliyorsunuz. Herkes dijitale yatırım yapmak istiyor ancak Türkiye’deki KOBİ’lerin buna ulaşması hayli güç. ötürüsıyla biz bir kiralama modeli geliştirdik. Yalnızca Kapasitematik’i değil makineleri de kiralıyoruz. Uzak Doğu’dan Amerika’ya kadar her yerde ‘Yeni jenerasyon endüstride çalışmak istemiyor’ diyor. Ben de ‘Yeni endüstride yeni kuşak çalışmak istiyor’ diyorum. Bunun için de Kapasitematik’in bütün orta yüzlerini Z nesline uygun hale getirdik.”

parkurda.com 2022 yılından itibaren dünyaya açılıyor

Fason iş yaptırmak ve almak isteyenleri buluşturan parkurda.com’un datadan randımana geçme ismine kıymetli bir adım olduğuna dikkat çeken Aydoğdu, platformun bilhassa KOBİ’ler için büyük fırsat olduğunu belirtti. Aydoğdu, konuşmasının devamında “Dünyadaki talaşlı imalat endüstrisinde biroldukça atıl makine var. Bunlara dair bir paylaşım sistemi geliştirerek parkurda.com’u hayata geçirdik. Fason iş vermek ve almak isteyenlerin buluştuğu bir platform haline geldi. parkurda.com’u 2022 yılında evvel Almanca konuşulan ülkelere, Avrupa’nın tamamına ve Amerika’ya, sonrasındasında ise Uzak Doğu’ya açmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı