Tarladan sofraya besinin seyahati

Selinx1

New member
Bu yıl kapılarını 91. defa açan İzmir Enternasyonal Fuarı ile eş vakitli olarak düzenlenen “Terra Madre Anadolu İzmir” kapsamında, besinin “iyi, pak, adil” dağıtılması ve tarladan sofraya seyahatini anlatan bir hayli panel ve söyleşi gerçekleştiriliyor. “Artsın eksilmesin taşsın dökülmesin” söyleşisinde uzmanlar, tarladan sofraya besin israfı ve sıfır atığı konuştu.

İzmir Sanat Bahçesi Söyleşi Alanı’nda, İzmir Aşçılar Derneği Lideri Doç. Dr. Turgay Bucak moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) İcra Konseyi Lideri Rahmi Yılmaz, Konak Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi, Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner, Üretici Dr. Nevzat Eldem konuşmacı olarak katıldı.

TAFED İcra Heyeti Lideri Rahmi Yılmaz, “İşin özü, iki boyutlu üretim ve tüketimdir. Biz her iki boyutta da yanlış yapıyoruz. Biz şefler olarak tarladan alıp konuğa sunuyoruz. Bu süreçte inanılmaz açıklar var. Reçete, gramaj ve paketleme sistemleri üzere tekniklerle bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Hedefimiz, sıfır atıkla bu eser konuğun önüne kadar gitsin. Artık bunu biraz da olsa başarmaya başladık. Bize emanet olan kaynakları yeterli kullanmalı ve gelecek kuşaklara planlayarak bırakmalıyız” dedi.

Konak Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi, “Tüketicinin tüketim alışkanlıkları fazlaca değerli olduğu üzere üretici ayağında da hakikat hasat teknikleri bizim için epey değerli. Tüm zincir boyunca, kayıp ve israfı en aza indirecek tedbirleri almamız gerekiyor. Birleşmiş Milletler tarafınca desteklenen İstekli Hasat Projemiz ve ayrıyeten pandemi devrinde geliştirdiğimiz Besin Dostu Mutfağım projesiyle besin kesiminde çalışan çalışana verdiğimiz eğitim modüllerimiz var. Gıdamı Koru Mutfak Atölyeleri ile de konut bayanlarına besinin israf edilmemesi için eğitimler verdik. Yapılan tüm bu çalışmaların ana odağı, üretim zincirinin başından tüketiciye kadar olan tüm süreçte farkındalık oluşturmak” diye konuştu.

Ziraat Mühendisi ve istekli aktivist Mine Pakkaner ise “Gıdayı üretirken kaynağında atığa pürüz olmak en kıymetli sorunumuz. Nasıl hakikat üretiriz? Ziraî üretim artıklarının her birinin toprağa geri dönmesi gerekiyor. Topraktan aldığımızı toprağa geri vermediğiniz sürece ne karbon ayak müsaadeden ne su ayak müsaadeden ne de ekosistemden kelam edebiliriz. İsrafı önlemeye ziraî üretim ayağından, tarım girdilerini israf etmeyerek başlamalıyız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kontratlı üreticisi Dr. Nevzat Eldem de “Biz bir döngü yaratmalıyız. Ne üretiyorsak onun bir atığı vardır, bu atıkları layıkıyla toparlayıp değerlendirebilirsek daha düşük maliyetli daha sağlıklı ve daha kaliteli eserler elde etmiş olacağız” halinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı