Tavuk Eti Dalı Çevresel Etkiyi Nasıl En Aza İndirir? “Sürdürülebilir Üretim”

Selinx1

New member
Tavuk yetiştirmek ve üretmek için sağlıklı bir gezegen, tatlı su, verimli toprak ve pak hava gerekir. Tavuk eti kesimi; daima yenilik yoluyla ve hayvan sıhhatini titizlikle koruyarak su, tarım yeri, elektrik, sera gazı ve öbür kıymetli kaynakların kullanmasını değerli ölçüde azaltmayı başardı.

Son 50 yıldır dünyada tavuk eti bölümü daha sağlıklı bir gezegen sağlamak için kendini etrafa hassas ve sürdürülebilir üretim uygulamalarına adıyor. Türkiye de son 30 yılda.teknolojik alt yapısına yatırım yaparakdünya standartlarına ulaştı ve etrafa en hassas biçimde üretimini sürdürüyor. Tavuk eti bölümü, önümüzdeki senelerda da dünyayı bulduğundan daha âlâ durumda bırakmak için sürdürülebilir ve etraf dostu uygulamaları geliştirmeye ve ilerletmeye devam edecek.

Tavuk yetiştirmek ve üretmek, şimdi tüm başka hayvansal tarım sanayilerinden daha az bir çevresel ayak izine sahip bulunduğunu biliyor muydunuz? Pekala tavuk eti dalı çevresel etkiyi nasıl en aza indiriyor?

Etrafa saygılı üretim

Tavuk eti üretimi 50 yıl öncesine nazaran değerlendirildiğinde bölümün etraf ayak izi bugün yüzde 50 oranında azalmıştır.

Üretimde;

• 75 daha az kaynak kullanılır.
  • 72 daha az üretim alanına gereksinim vardır.
  • 58 daha az su tüketilir.
  • 39 daha az fosil yakıt gerekir.
Geliştirilen ar-ge çalışmaları sonucunda, tavuk beslenmesinde yemden yararlanma oranı artmış olup daha az kaynak kullanılır.

Kanatlı atıklarının 95’inden çoksı geri dönüştürülür. Yetiştirme çiftliği altlıkları gübre olarak kullanılır. Ayrıyeten bölümdeki firmalar geriye kalan atıkların geri kazanılmasını sağlayan Rendering tesislerine sahiptir. Bu tesislerde; üretilen hayvansal unlar pet hayvanları ve balık yemleri için ham unsura dönüştürülür ve üretimde kullanılan suyun etrafa ziyanını önlemek için atık su arıtma tesisleri de vardır. İleri süreç tesislerinde kullanılan kızartma yağlar da yetkilendirilmiş kurumlar vasıtasıyla geri dönüşüme sunulur.

Yetiştirme sürecinde sera gazı emisyonlarında 36 azalma sağlanmıştır. Tavuk eti kesiminde kuluçkahaniçin çiftliğe ve sürece tesisine kadar olan sürecin yakın bölgeler içerisinde olması evvela tercih edilir.

bu biçimdece hayvan sıhhati ve performansı üst seviyede temin edilebildiği üzere tesisler içinde harcanan vakit ve nakliye emisyonları da azaltılmış olur.

Dünyada ve ülkemizde tavuk eti bölümü, yılların tecrübesine dayanan klasik uygulamalar ile ileri teknoloji uygulamalarını en inovatif yaklaşımlarla bir ortaya getirmeyi başarmıştır. Kesimin bu yenilikçi yatırım ve uygulamaları etraf dostu üretim gerçekleştirmesine katkı sağlar.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı