TKBB’den Çevrim içi İştirak Finans Sözlüğü

Selinx1

New member
Türkiye İştirak Bankaları Birliği (TKBB), İslam iktisadı ve finansı alanındaki kavram karmaşasının önüne geçmek için, çevrim içi TKBB İştirak Finans Sözlüğü’nü kullanıma sundu. İngilizce ve Türkçe arama yapılabilen sözlüğün bölümdeki araştırma çalışmalarının standartlaşmasına katkı sağlaması hedefleniyor

İslam iktisadı ve finansının giderek artan ehemmiyeti, alanla ilgili literatürün süratle gelişmesine niye oldu. Buna paralel olarak çoğunluğu İngilizce çalışmalardan yapılan çeviriler son senelerda artış gösterdi. Yayınlarda kullanılan alana has tabirlerin ve kavramların yanlışsız söz edilmesi, ortak bir lisanın benimsenmesi bir gereksinim olarak belirdi. Bu noktadan hareketle Türkiye İştirak Bankaları Birliği (TKBB), çevrim içi TKBB İştirak Finans Sözlüğü’nü kullanıma sundu. 1,5 yıllık bir çalışma kararında oluşturulan kelamlık için İslam iktisadı ve finansı alanındaki İngilizce’den Türkçe’ye çevrilmiş eserler incelendi. Öne çıkan 500 kavramın İngilizce ve Türkçe karşılıkları örnek cümlelerle tanımlandı. Kavram sayısının 2 bine çıkartılması planlanan sözlüğün, gelişerek araştırmacılara uzun yıllar hizmet etmesi amaçlanıyor.

TKBB İştirak Finans Sözlüğü; Türkiye İştirak Bankaları Birliği’nin dayanakları ve Uludağ Üniversitesi İktisat Kısmı (Proje Yürütücüsü) Öğretim nazaranvlisi Mücahit Özdemir, Uludağ Üniversitesi Tarih Kısmı Öğretim vazifelisi Öznur Özdemir, Sakarya Üniversitesi İslam İktisadı ve Finans Kısmı Öğretim nazaranvlisi Erhan Akkaş, Sakarya Üniversitesi İşletme Kısmı Öğretim bakılırsavlisi Hüseyin Burgazoğlu, Sakarya Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim bakılırsavlisi Nazan Lila, Sakarya Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim nazaranvlisi Ali Can Yenice, Ankara Toplumsal Bilimler Üniversitesi Memleketler arası İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim vazifelisi Burak Çıkıryel üzere alanında uzman akademisyenlerin katkıları ile oluşturuldu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı