Türk hayranı dünyaca ünlü sanatkardan acı haber! Vefatında büyük şüphe!

Bilgin

Global Mod
Global Mod
AA muhabirinin müzisyenin yakınından aldığı bilgiye göre, Fransız piyanist Stephane Blet, 7 Ocak’ta bulunduğu Cenevre’de bir meskenin balkonundan düşerek 52 yaşında ömrünü kaybetti.

Piyanistin yakını, kimilerinin Blet’in mevtini intihar üzere göstermeye çalıştığını fakat onun sağlıklı olduğunu ve hayatını kaybettiği akşam toplumsal medya hesabından canlı yayın yapmayı planladığını aktardı.

Blet’in mevtin akabinde Fransız gazeteci Pierre Jovanovic, yarın sabah Blet’i anacağını belirterek, “Stephane Blet 7 Ocak 2022’de meleklerle buluşmaya gitti. Bundan bu biçimde cennette piyano çalacak, Liszt Satie Giulini’yi ve fazlaca sevdiği bestelerini yenidenladığı herkesle buluşacaktır.” sözünü kullandı.

Blet ile biroldukca program yapan YouTuber Jim le Veilleur de Blet’in intihar etmeye niyeti olmadığını lakin maddi sıkıntılar yaşadığını söylemiş oldu.

15 MART’TA AKM’DE KONSER VERECEKTİ

Blet’in vefatına ait AA muhabirine konuşan danışmanı Dilek Akdemir, ünlü piyanistle geçen yıl eylülden bu yana tanıştıklarını ve etkinliklerini planlamada piyaniste yardımcı olduğunu belirtti.

Akdemir, ünlü piyanistin 2016’dan bu yana, uğradığı boykotlar niçiniyle maddi imkansızlık ortasında olduğunu kaydederek, “Sadece şimdiye kadar piyasaya sürülmüş plaklarından gelen teliflerle geçimini sağlıyordu. Kendisine takviyede bulunmak üzere konserler ayarlamak için daima belediyelerle, kültür merkezleriyle görüşme ortasındaydım.” biçiminde konuştu.

En son Blet’in 15 Mart’ta Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) “Türk Osmanlı Rapsodisi” aktifliği düzenlemesi için muahede sağladıklarını anlatan Akdemir, “Gösterinin reklamları bugün yapılmaya başlamıştı, hatta biletler satışa çıkmıştı, lakin nasip olmadı.” dedi.

Akdemir, Blet’in 7 Ocak’ta İsviçre’ye, Türk kökenli bir arkadaşına ziyarette bulunmak üzere gittiği, akabinde Fransa’ya geçip annesini ziyaret ettikten daha sonra 25 Ocak’ta Türkiye’ye dönmeyi planladığı bilgisini paylaştı.

BİRÇOK KİŞİ ÖLSÜN DİYE UĞRAŞTI

Blet’in vefat niçinine dair intihar savlarını yalanlayan Akdemir, şöyleki konuştu:

“Vefatının akabinde Stephane’ın, geçen yıl Türkiye’de katıldığı bir televizyon programının akabinde birden yere yığıldığını öğrendim. Bayılmasından daha sonra arkadaşları, hastaneye gidip sıhhat denetimi yapmasını söylemiş, ama dikkate almamış. Benim yanımdayken de sıhhatine dikkat etmezdi. Gittiği meskende balkona çıktığı sırada, geçen yıl başına gelen şeyi bir daha hayatış olabilir. İntihar etmiş olacağını düşünmüyorum.”

Akdemir, Blet’in son senelerında aldığı vefat tehditlerine atıfta bulunarak, “Onun vefatına birisi direkt sebep olmasa da birfazlaca kişi el birliğiyle ruhsal olarak ölsün diye uğraştı.” değerlendirmesinde bulundu.

MEVT TEHDİTLERİ ALMIŞTI

Konserin akabinde PKK tarafınca toplumsal medyada vefat tehditleri aldığını söyleyen Blet, Şubat 2019’da Türkiye’ye gelerek, hakkındaki mevt tehditlerine karşı cürüm duyurusunda bulunmuştu.

Blet, hususa ait AA muhabirine, “Birkaç aydır bir cehennemi yaşıyorum. Zira bununla birlikte PKK beni öldürmek istiyor. Fransa’da ve İsrail’de bulunan ‘Ultra Siyonist’ kümeler var ve doğal ‘Anti Siyonist’ olduğum ve Filistinliler ismine epey konser verdiğim için beni öldürmek istiyorlar.” ifadesini kullanmıştı.

FİLİSTİN’E DAYANAĞI niçinİYLE BOYKOTA UĞRAMIŞTI

Filistin’e ve Müslümanlara dayanağı niçiniyle başta ülkesi olmak üzere birfazlaca yerde boykota uğrayan Blet’in birfazlaca konseri iptal edildi ve YouTube kanalı kapatıldı.

Kendisini “Türk hayranı” olarak tanımlayan Blet, uygun derecede Türkçe konuşuyordu.

Stephane Blet kimdir?

1969’da Paris’te doğan ve küçük yaşlarda piyano çalmaya başlayan Stephane Blet, ABD’li klasik piyanist Byron Janis’in, yeteneğini keşfetmesi üzerine New York’a gitti ve burada bir öteki piyanist Vladimir Horowitz’in asistanlığını yaptı.

Birinci albümünü 15 yaşında yayınlayan piyanist, 1986’dan itibaren milletlerarası konserler vermeye başladı.

Şimdiye kadar 500 civarında beste, 15 Osmanlı Rapsodisi ve 44 plağı bulunan Blet’e, Türk halk müziği konusunda yaptığı özel çalışmalar niçiniyle 1996’da devlet nişanı verildi.

Türkiye ve Türk kültürüne hayranlığıyla bilinen ünlü piyanist 2016’dan bu yana Türkiye’de yaşıyordu.

Blet, 2018’de Türk ordusunun Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü YPG/PKK’ya yönelik gerçekleştirdiği Zeytin Kolu Harekatı sırasında Türk askerine takviye hedefli konser vermişti.