UEFA gelecek dönemden itibaren deplasman golü kuralını kaldırdığını deklare etti

Deniz

Member
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), gelecek dönemden itibaren tüm UEFA kulüp tertiplerinde deplasman golü kuralını kaldırdığını duyurdu.

1965 yılında yürürlüğe sokulan deplasman golü kuralı, iki ekip içinde, çift maçlı eleme sistemiyle oynanan çeşitlerde, eşit sayıda gol atılması durumunda eşitliği bozmak ismine kullanılıyordu.

Bu kurala nazaran iki maç toplamında sonuçlar eşitse, yani iki ekip da birer defa galip gelmiş ya da iki maç da birlikte bitmişse, deplasmanda daha fazla gol atan grup çeşidi geçen taraf oluyordu.

Şayet deplasmanda atılan gol sayısı da eşitse, ikinci maçta uzatmalar oynanıyor; eşitlik hala bozulmamışsa da seri penaltı atışlarına gidiliyordu.

‘Ev sahibi gruplar atak etmekten çekiniyor’

UEFA Lideri Aleksander Ceferin, kuralın kaldırılması hakkında uzun vakittir tartışmaların olduğunu söyleyerek kuralı kaldırmadaki münasebetlerini, “Kural asıl gayesine karşıt düşüyor. Zira artık konut sahibi kadroları, bilhassa birinci maçlarında rakiplerine avantaj sağlayacak golü yemelerinden korkarak atak etmekten çekiniyor” diye deklare etti.

Ceferin, bilhassa uzatma dakikalarında deplasman ekiplerinin bir gol attığında konut sahibi ekipleri iki golle yanıt vermeye zorlamanın adaletsiz olduğuna yönelik tenkitlerin olduğunu lisana getirdi.

Kaldırılan kuralla bir arada bu kere, deplasmanda atılan gol sayısına bakılmaksızın iki maç toplamında elde edilen sonuçlar eşitse, yani iki ekip da birer kere galip gelmiş ya da iki maç da birlikte bitmişse direkt uzatma devrelerine gidilecek.

İki devre halinde 15’er dakika oynanacak uzatmalarda da eşitlik bozulmazsa seri penaltı atışlarına giderek galip aranacak.

• Avrupa kupalarının yeni formatı nasıl olacak, Türkiye nasıl etkilenecek?
  • EURO 2020: Avrupa Futbol Şampiyonası’nın az bilinen 10 kuralı
‘Ev sahibi olmanın avantajı kalmadı’

UEFA kelam konusu kuralın ikiden çok grubun çaba ettiği küme karşılaşmalarından da kaldırıldığını deklare etti.

Birliğin deklare ettiğı istatistiklere nazaran, 1970’lerin ortalarından bugüne kadar oynanan maçlarda konut sahibi gruplar ile deplasman ekiplerinin elde ettiği galibiyeti sayısı içindeki farkın deplasman grupları lehine düştüğünü gösteriyor.

bir daha misal bir düşüş, erkekler karşılaşmalarında mesken sahibi ekipler ile deplasman kadroları içindeki atılan maç başı gol sayısı içinde da yaşanıyor.

UEFA Lideri Ceferin yaptığı açıklamada, “Bugünlerde konut sahibi olmanın avantajının artık eskisi kadar kıymetli olmadığını söylemek doğrudur” dedi.

Spor medyası ne dedi?

Deplasman golü kuralının kaldırılması, spor medyası tarafınca da hem olumlu tıpkı vakitte olumsuz olarak değerlendirildi.

Spor müellifi Uğur Vardan sonucu “manasız” olarak yorumladı.

Futbolun derdi deplasman golü müydü? Bu oyun böylesi kuralların yarattığı sevinçler ve trajedilerle var oldu, sevildi, bugünlere geldi. Tutucu bir seyirci kimliğiyle söylüyorum: Manasız bir değişiklik bence…

— Ugur Vardan (@LezzzetAbi) June 24, 2021

Futbol kurallarının mümkün olduğunca tıpkı biçimde kalması gerektiğini savunan spor muharriri Mert Aydın, Twitter’da yaptığı paylaşımında “Ben eski başlı adamım. Deplasman golü kalkınca sevinenler neye sevindiler anlamadım” diye yazdı.

Ben eski kafalı adamım. Deplasman golü kalkınca sevinenler neye sevindiler anlamadım. Futbol, böyle kuralları mümkün olduğunca aynı bırakmalı.

— MERT AYDIN (@mmertaydin) June 24, 2021

Spor müellifi Ali Murat Hamarat ise, “Futbolun kendisine mahsus kurallarından bir tanesiydi” diyerek kuralın kaldırılmasına ait kederini lisana getirdi.

Başıma bir şey gelmeyecekse… Deplasman golünün tarih olmasına üzüldüm. Futbolun kendisine özgü kurallarından biriydi.

— Ali Murat Hamarat (@Alimhamarat) June 24, 2021

Spor gazetecisi Hüseyin Özkök ise Twitter’da yaptığı paylaşımda sonucu olumlu bulduğunu söylemiş oldu. 2 yıl evvel attığı tweet’leri bir daha paylaşan Özkök, “UEFA, ortadan geçen 2 yıldan fazla müddet sonunda ne vakittir beklediğim değişikliği yaptı. Doğrusu artık buydu bana gore” dedi.

UEFA, aradan geçen 2 yıldan fazla süre sonunda ne zamandır beklediğim değişikliği yaptı. Doğrusu artık buydu bana göre.

— Hüseyin Özkök (@huseyinozkok) June 24, 2021