Üretim sanayii şirketleri çalışan bağlılığı ve karlılıklarını nasıl artırdılar?

Selinx1

New member
Pandemi süreci her dalda farklı iş modelleri ve çalışma formlarının geliştirilmesini gerektirmiş olsa da, Türkiye’de üretim sanayi epeyce kısa müddetli kapanma önlemleri uygulaması daha sonrası çalışmaya daha da süratli devam etti. Great Place To Work®’ün Trust Index temelli çalışan anketine bakılırsa Great Place to Work® Türkiye’nin En Âlâ Patronları 2021 Listesi’nde yer alan üretim şirketlerinin başka şirketlere nazaran yüzde 15 oranında daha yüksek çalışan bağlılığına sahip oldukları görüldü.

Tüm dünyada olduğu üzere Türkiye de 2020 yılı başındaki pandemi sürecinden olumsuz etkilendi. Neredeyse tüm dallarda tam kapanma ve meskenden çalışma üzere dönüşümler yaşanırken bilhassa insan hayatının sürdürülmesi ismine hayati kıymet taşıyan bölümler, çalışma yollarını pandemiye karşın olağan biçimde devam ettirdiler. Bunlardan biri de üretim sanayi oldu. 2020 yılının yalnızca Mart ve Nisan aylarında yaşanan kapanma süreçlerinin akabinde süratle faaliyetlerine bir daha devam eden üretim sanayi, yılın ikinci yarısında üretim artışı sayılarına imza attı.

Üretim sanayi vites artırarak GSYH’in büyümesine katkı sağladı

Türkiye Makine Mühendisleri Odası (TMMOB) tarafınca hazırlanan Mart 2021 tarihindeki Sanayi Problemleri ve Tahlilleri evrakına nazaran 2020’nin birinci üç ayında kısmi düşüş yaşayan üretim sanayi, pandeminin başladığı Mart ikinci yarısında ve Nisan’da sert düşüş yaşadı. Nisan düşüşü yüzde 31’i bulduktan daha sonra mayısta da bundan evvelki yılın mayıs ayına göre yüzde 20’ye yakın azalma devam etti. Lakin haziran ayı ve daha sonrasında pandemi önlemlerinin azaltılmasının akabinde sanayi üretimi tırmanışa geçti. Bilhassa ağustos ve devam eden aylarda üretim endeksi aylık ortalama yüzde 10’a yakın artışlar gösterdi ve ikinci çeyreğin sert düşüşleri telafi edilerek yıl yüzde 1,6’lık artış ile kapandı. Özetle, sanayi üretim endeksindeki yüzde 1,6’lık artış, sanayi katma bedelinde yıllık yüzde 2’lik artışla örtüştü ve GSYH’nin yıllık yüzde 1,8 büyümesinde endüstrideki büyüme ana etken oldu.

Toprak: “Yöneticiye itimat, kârı da birlikteinde getirdi!”

“Pandemi niçiniyle bir kısım çalışanların fiyatsız müsaadeye çıkartılışı ya da kısa çalışma ödeneği karşılığı süreksiz çıkarılmaları üzere aksilikler yaşanırken çalışanların kurumlarına olan bağlılığı ve inancı değer kazandı” diyen Great Place To Work® Türkiye Kurucusu ve Genel Müdürü Eyüp Toprak kelamlarını şu biçimde sürdürdü: “Covid-19 süreci hepimiz için ağır geçti ve bilhassa kapanmaların başlamasıyla kimi dalların bizler için ne kadar kıymetli olduğunu daha net anladık. bir fazlaca bölüm, hayatlarımızı sürdürebilmemiz için kıymetli fedakârlıklarda bulundular. Üretim sanayii de bunlardan bir tanesiydi. Great Place to Work® olarak üretim sanayiinde çalışan 5 bin 826 kişinin katıldığı anketimizde kıymetli sonuçlara ulaştık. Pandemi şartlarında çalışmak zorunda kalsalar da, Great Place to Work® En Güzel Patronlar Listesi’nde yer alan şirketlerdeki 2 bin 603 çalışan, yüzde 80 oranında olağanüstü bir işyerinde çalıştıklarını tabir ettiler. Bunların yüzde 90’ı işyerlerinin fizikî olarak muteber bir yer olduğunu belirtirken yüzde 89’u da işyerlerinde çalışan sıhhatini destekleyici uygulama ve önlemlerin bulunduğunu lisana getirdiler. Fakat asıl sevindirici ve öne çıkan noktaysa, yöneticilerin çalışanları destekleyen ve onlara itimat telkin eden davranış ve uygulamaları oldu. Great Place to Work® En Uygun Patronlar Listesi’nde yer alan tertiplerde çalışanların yüzde 86’sı yöneticilerinin işle ilgili uygulamalarda dürüst ve ahlak kurallarına uygun davrandıklarına inandıklarını söylerken yüzde 85’i de yöneticilerin yalnızca son deva olarak işten çıkarmayı seçtiklerini söz etti. Pandemi özelinde sorulara bakıldığında Great Place to Work® En Güzel Patronlar Listesi’nde yer alan tertip çalışanları, yöneticilerinin çalışanları pandeminin olumsuz tesirlerine karşı koruyan bir yaklaşım gösterdiklerini, fikir ve tasalarını itinayla dinleyip dikkate aldıklarını ve pandemi sürecinde desteklendiklerini hissettiklerini lisana getirdiler. Ayrıyeten üst seviye yöneticilerinin de pandemi devrinde aldıkları kararlara güvendiklerini ve bu süreçte birlikte hareket ettiklerini, birbirlerine takviye olduklarını düşündüklerini gösterdiler. Burada da görüleceği üzere her şeyin temelinde ‘güven’ var. Great Place to Work® olarak tüm çalışanlar için yüksek itimada dayalı bir iş tecrübesi yaratarak tertiplerin kültürlerini ölçmelerine ve daha yeterli iş sonuçları üretmelerine yardımcı oluyoruz. Misyonumuz, tertiplerin herkes için şahane işyerleri haline gelmeleriyle daha yeterli bir dünya inşa etmek. Elimizdeki datalar, itimat düzeyi yüksek başkanlar yardımıyla çalışanların işlerine daha fazla efor harcayıp dikkat ettiklerini, iş birliği ve birlikte çalışma düzeylerinin yükseldiğini ve şirketin muvaffakiyetini daha fazla önemsediklerini gösteriyor. Özetle itimat eksikliğinin şirkete maliyeti yüksek.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı