WhatsApp, yapay zekanın ürettiği yanlış bilgileri ve derin sahtekarlıkları engellemek için Hindistan'da yardım hattını başlattı

uzman

Active member
WhatsApp yakında Hindistan'daki kullanıcıların özellikle yapay zeka (AI) ve derin sahtekarlıklar tarafından oluşturulan yanlış bilgilerden kaçınmasına yardımcı olmak için tasarlanmış önemli bir güvenlik özelliğine sahip olacak. Meta ve Misinformation Combat Alliance (MCA) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yakında WhatsApp üzerinde kullanıcıların bu tür olayları bildirebilecekleri bir yardım hattı başlatacaklarını duyurdu. Bu gelişme, aralarında Meta, Amazon, Google ve Microsoft'un da bulunduğu 20 önde gelen teknoloji şirketinin, 2024 küresel seçimleri öncesinde zararlı yapay zeka içeriğini tespit etmek ve bunlarla mücadele etmek için birlikte çalışmayı taahhüt etmesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.

Yanlış bilgilerin ortadan kaldırılmasına odaklanan, sektörler arası işbirliğine dayalı bir kuruluş olan MCA, bu yeni güvenlik özelliği üzerinde çalışmak için Meta ile ortaklık kurdu. WhatsApp Yardım Hattı, herhangi bir kullanıcının kolayca iletişim kurmasına ve yanlış bilgi yayan veya derin sahtekarlık içeren bir mesajı bildirmesine olanak tanıyan bir sohbet robotudur. Deepfake'ler, başka bir kişinin kimliğine bürünen veya izleyicileri yanıltmak için nesneleri ve gerçekleri manipüle eden, öncelikle görüntü veya Haber formatında, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerdir. Bu tür içerikler genellikle aşırı gerçekçidir ve büyük gruplarda paranoyaya ve çılgınlığa neden olabilir.

MCA, gerçekleri kontrol eden üye kuruluşlarla yakın işbirliği içinde çalışacak ve bildirilen her mesajı değerlendirip doğrulayacak merkezi bir “derin sahte analiz birimi” kuracak. Bildirilen içeriğin yanlış bilgi veya yapay zeka tarafından oluşturulan derin sahtekarlık olduğu tespit edilirse, bu içerik çürütülecek ve mesajlar silinebilecek. Chatbot İngilizce ve Hintçe, Tamilce ve Telugu dahil olmak üzere üç bölgesel Hint dilinde mevcut olacak.

Açıklamaya göre girişimin odak noktası; tespit, önleme, raporlama ve farkındalıktan oluşan dört ayaklı bir yaklaşımın uygulanmasıdır. WhatsApp yardım hattının güvenilir bilgilere erişimi iyileştirmesi ve mesajları kontrol etmek için bir yer sağlaması bekleniyor. İşlev Mart 2024'ten itibaren kullanıma sunulacaktır.

Meta ayrıca Hindistan'da çeşitli doğrulama programları yürütüyor ve bu göreve adanmış 11 bağımsız ajansla ortaklık kurarak kullanıcıların platformlarında yanlış bilgilerin yayılmasını önlemelerine yardımcı oluyor. WhatsApp'ta kullanıcılar, bilgileri doğrulamak için 50'den fazla IFCN (Uluslararası Gerçek Kontrol Ağı) üyesi kuruluşa gönderilen bir mesajı işaretleme seçeneğine zaten sahipti. Ek olarak, pek çok doğrulama ajansı, kullanıcıların doğrulanmış ve güvenilir bilgileri zamanında bulmak için takip edebilecekleri WhatsApp kanallarını işletmektedir. Anlık mesajlaşma platformu aynı zamanda mesajların iletilmesine bir sınır getirerek yanlış bilgilerin yayılmasını da sınırlandırıyor.

Bağlı kuruluş bağlantıları otomatik olarak oluşturulabilir; ayrıntılar için Etik Beyanımıza bakın.