Allah'ı tazim etmek ne demek ?

Koray

New member
Allah'ı Tazim Etmek Ne Demek? Biraz Ciddiyet, Biraz Gülüş!

Herkese merhaba! Bugün biraz farklı bir konuya değineceğiz. Hani insan bazen “Allah’ı tazim etmek” ifadesini duyduğunda “Bu ne demek, ya?” diye düşünüyor ya, işte tam o noktadayız! Biraz kafa karıştırıcı olabiliyor, değil mi? Allah’ı tazim etmek, sanki böyle bir “kapsamlı saygı gösterisi” gibi geliyor ama aslında ne anlama geliyor, ne kadar detaylı, nasıl yapılır? Hep birlikte keşfe çıkalım!

İlk başta hemen şunu söyleyeyim: Allah’ı tazim etmek demek, aslında saygı göstermek ve O'na olan hürmeti ifade etmek demek. Ama durun, ben bunu çok basit anlattım gibi oldu. Gelin, biraz daha derine inelim ve bunun sadece bir “saygı” meselesi olmadığını görelim. Hem de mizahi bir bakış açısıyla! Çünkü her şeyin ciddiyetle değil, bazen hafif bir gülümsemeyle de anlaşılabileceğine inanıyorum.

Erkeklerin Perspektifi: Strateji ve Saygı İşlemi

Hadi gelin, erkeklerin bakış açısına göz atalım. Erkekler, genelde bir şeyin ne olduğunu anlamadan önce onun nasıl yapılacağını sorgularlar. Bu yüzden "Allah'ı tazim etmek" meselesi de erkekler için biraz daha stratejik bir yaklaşım gerektiriyor olabilir. Yani, şöyle bir mantıkla yaklaşıyorlar: “Peki, bunu nasıl yapacağız? Saygı göstermenin pratikteki adımları nedir?”

Bunu bir iş planı gibi düşünebilirsiniz: Adım 1, dua etmek. Adım 2, ibadet etmek. Adım 3, sabırlı olmak. Adım 4, karşılaştıkları her engeli Allah’ın izniyle aşmaya çalışmak. Erkekler için bu, genelde “hizmet planı” gibi işler. Allah’a tazim etmek, basit bir şekilde O’na hürmet göstermek değil, aslında her eylemi O’na adamak gibi bir strateji izlemek gibi algılanabiliyor. Mesela, spor yaparken de “Allah’a tazim ediyorum” diye düşünülerek, bir “biceps” hareketi yapılabilir mi? Bunu ciddi şekilde tartışalım, kim bilir!

Öyle ya da böyle, erkekler daha çok eylem odaklıdırlar. Yani, tazim etmenin teorisini değil, pratiğini yapmak isterler. O yüzden “Allah’ı tazim etmek” için hemen bir şeyler yapmalıyız, değil mi? Bir dua okuyalım, camiye gidelim, hatta bir hayır işi yapalım! Veya bazen en basitinden, birini kıskanırken "Ya Rabbi, bana da nasip et!" diye dua etmek bile, tazim etmenin bir yolu olabilir mi? Erkeğin kalbi neyle yoğrulursa, belki de o yol üzerinden saygı gösteriyordur.

Kadınların Perspektifi: Empati ve Saygı Bağlantısı

Şimdi kadınların gözünden bakalım. Kadınlar, “Allah’ı tazim etmek” meselesini daha çok duygusal ve empatik bir şekilde ele alabilirler. Yani, onlar için saygı göstermek yalnızca bir eylem değil, bir duygu durumudur. Allah’a olan sevgi ve saygı, kalpten gelir. Zaten kadınlar genellikle "duygusal bağ kurma" konusunda bir adım daha öndedirler, değil mi?

Mesela, kadınlar bir dua ettiğinde, sadece bir metin okumazlar. O dua, kalpten bir istek, içten bir arayış olur. Allah’a olan saygı, sadece dil ile değil, ruh ile de hissedilir. Ama bu noktada şöyle de düşünülebilir: Kadınlar Allah’ı tazim ederken, sadece O’na olan sevgiyle değil, toplumsal bağlar ve ilişkilerle de bağlantı kurarlar. Hani birine çok özen gösterdiğinizde, mesela annelik duygusu ya da eşine karşı şefkat gösterdiğinizde, o saygıyı ve sevgiyi Allah’a da yönlendirmek için bir köprü kurmuş olursunuz.

Belki de kadınların Allah’a tazim etme şekli, daha çok başkalarına saygı göstererek ve toplumsal fayda sağlamakla ilgilidir. Bir yardım organizasyonunda yer almak, çocuklara eğitim vermek, ya da yaşlıları ziyaret etmek... Bütün bu hareketler, Allah’a duyduğumuz saygıyı başkalarına da yansıtmak, onları da Allah’ın yarattığı birer kul olarak görmek anlamına gelir. Kadınlar için bu, bir nevi Allah’ın işlerini doğru şekilde yürütmek gibi bir şeydir.

Allah’a Tazim Etmek: Komik Bir Yönü de Var mı?

Hadi biraz gülümseyelim. Allah’ı tazim etmek ne kadar ciddiyet gerektiren bir durum olsa da, bu konuyu mizahi bir açıdan ele alalım. Mesela, sabah namazına kalkmak, gerçekten de biraz sıkı bir iş olabiliyor, değil mi? Erken kalkmak, vücut hazırlığı, ruhsal hazırlık... Bir de üstüne biraz kahve içmeden göz açmak! Gerçekten, Allah’a tazim etmek için sabah kalkıp namaz kılarken gösterilen çaba, günün başlangıcında bir tür “manevi fitness” olabilir. “Yeter artık, kalkmalıyım!” derken, aslında içten bir “Allah’a tazim” gösterisi yapıyor olabiliriz.

Bir de şu durumu düşünün: Herhangi bir sıkıntıyla karşılaştığınızda, bazen "Ya Rabbi, yardım et!" diye bir dua edersiniz, ama bir yandan da aklınızda şu geçer: “Eyvah, acaba bu dua doğru şekilde mi yapıldı?” Ya da en basiti, "Bismillah" demek, yani Allah’a güvenmek, her an yaptığınız küçük işler arasında bile bir tazim gösterisi olabilir.

Forumda Tartışma Zamanı: Sizce Allah’a Tazim Etmek Nasıl Olmalı?

Şimdi forumdaşlara soruyorum: Sizce Allah’ı tazim etmek sadece bir dua etmek mi, yoksa hayatımızın her anında ve her hareketimizde gösterdiğimiz bir saygı mı olmalı? Yalnızca büyük işler mi önemlidir yoksa küçük, günlük hareketlerimizde de O'na olan saygıyı göstermek gerekebilir mi? Hadi, yorumlarınızı bekliyorum!

Allah’a tazim, sadece ibadetle mi sınırlıdır, yoksa günlük hayatımıza da yansımalı mıdır? Veya belki de bu konuda biraz espri yapmak bile, O'na olan sevgimizi farklı bir şekilde göstermemize vesile olabilir. Gelişen düşüncelerinizi dört gözle bekliyorum!