Ingiltere'de ortaokul kaç yıl ?

KraLaz

Active member
İngiltere’de Ortaokul Kaç Yıl? Toplumsal Cinsiyet, Irk ve Sınıf Perspektifinden Bir İnceleme

İngiltere’de ortaokul kaç yıl diye merak ediyor olabilirsiniz, fakat bu soruya bir adım daha yaklaşarak, aslında eğitim sisteminin daha derin, toplumsal eşitsizlikleri nasıl şekillendirdiğini de incelemek önemli. İngiltere’de ortaokul 4 yıl sürer; bu, genellikle 11 yaşından 15 yaşına kadar devam eden bir eğitim dönemini kapsar. Ancak burada asıl önemli olan, bu 4 yılın toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf gibi sosyal faktörlerle nasıl ilişkili olduğudur. Eğitim, sadece bilginin aktarıldığı bir alan değil, aynı zamanda toplumsal yapıları, eşitsizlikleri ve normları yeniden üreten bir mekândır.

Eğitimdeki eşitsizliklerin, öğrencilerin gelecekteki yaşamlarını nasıl şekillendirdiği üzerine yapılmış pek çok çalışma bulunmaktadır. İngiltere’deki eğitim sistemi, genellikle sınıf, ırk ve toplumsal cinsiyet gibi faktörlerden nasıl etkileniyor? Ortaokul yılları, bireylerin toplumsal konumları hakkında ne gibi mesajlar veriyor? Gelin, bu sorulara yanıt arayalım.

Eğitim Sistemi ve Toplumsal Yapılar

İngiltere eğitim sistemi, toplumun daha geniş yapılarıyla iç içe geçmiş durumdadır. Ortaokul, genellikle 11 yaşında başlar ve 15 yaşında sona erer. Ancak bu 4 yıl, sadece akademik bilgilerle değil, aynı zamanda toplumsal rollerin pekiştirilmesiyle de geçer. Eğitim sistemi, bireylerin sadece bilgi edinmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal normlara ve beklentilere uygun davranışlar geliştirmelerine de yol açar. Bu normlar, sıklıkla cinsiyet, sınıf ve ırk gibi faktörlere dayanır.

Örneğin, araştırmalar, düşük sosyoekonomik statüye sahip öğrencilerin, daha yüksek sınıflara sahip öğrencilere kıyasla daha düşük akademik başarılar gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu durum, eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin bir yansımasıdır. Sosyoekonomik durum, öğrencilerin okul dışı faaliyetlere, eğitim materyallerine ve bireysel destek alabilmelerine erişimini doğrudan etkiler. Bu faktörler, öğrencilerin akademik başarılarını şekillendiren önemli etmenlerdir. İngiltere’nin çeşitli bölgelerinde okul finansmanı ve öğretmen sayısındaki farklılıklar, düşük gelirli ailelerin çocuklarının kaliteli eğitime erişmesini engellemektedir.

Toplumsal Cinsiyetin Eğitimdeki Yeri: Farklı İhtiyaçlar ve Beklentiler

İngiltere’deki ortaokul eğitiminde toplumsal cinsiyetin rolü büyük bir etkiye sahiptir. Eğitimdeki toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, öğrencilerin gelişimlerini, başarılarını ve eğitim süreçlerini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Erkeklerin ve kadınların okulda karşılaştıkları fırsatlar ve engeller, farklılıklar gösterir. Erkek öğrenciler genellikle daha fazla davranışsal sorunlarla karşılaşırken, kız öğrenciler daha fazla akademik başarı gösterme eğilimindedir. Ancak, bu başarı, bazen onların eğitimdeki cinsiyet rollerine uygunluklarından kaynaklanabilir.

Kadınların eğitimi üzerine yapılan çalışmalar, kadınların eğitimde daha fazla sosyal ve duygusal baskılarla karşılaştığını göstermektedir. Kadın öğrenciler, özellikle toplumsal cinsiyet rollerine uygun davranmak zorunda oldukları hissiyatını yaşayabilirler. Okulda başarı, genellikle duygusal zekâ ve ödevleri tamamlama gibi faktörlerle ilişkilendirilirken, erkek öğrenciler daha çok davranışsal başarılarla öne çıkmaktadır. Bu durum, erkeklerin eğitimin erken dönemlerinde “güçlü”, “cesur” ve “lider” olmaları beklenirken, kadınlardan “görünmeyen” başarılar ve “sabırlı” olma gibi toplumsal normlara uymaları beklenmesini yaratır.

Irk ve Eğitimdeki Eşitsizlik: Ayrımcılık ve Fırsat Eşitsizliği

Irk, İngiltere’de eğitimdeki eşitsizlikleri şekillendiren en önemli faktörlerden bir diğeridir. Özellikle siyah ve etnik azınlık gruplarına mensup öğrenciler, okulda daha fazla dışlanma, düşük beklentiler ve bazen de ayrımcılığa uğrayabilirler. Eğitimdeki bu ırkçılık, sadece okul içindeki öğretmen tutumlarıyla değil, aynı zamanda toplumda hakim olan ırkçı yapılarla da ilişkilidir. Siyah ve etnik azınlık gruplarından gelen öğrenciler, genellikle okulda daha fazla disiplin cezası almakta, daha düşük akademik başarı gösteren gruplarda yer almaktadırlar.

Birleşik Krallık’ta yapılan araştırmalar, etnik azınlık öğrencilerinin, özellikle siyah öğrencilerin, okulda daha fazla ayrımcılığa maruz kaldığını ve çoğu zaman okuldaki öğretmenlerin kendilerine olan düşük beklentilerinin, onların başarılarını olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Eğitimdeki bu ırkçı yapılar, özellikle düşük gelirli etnik azınlık ailelerin çocukları için daha belirgindir. Ailelerin eğitim seviyesi, öğrencilerin okulda karşılaştıkları fırsatlarla doğrudan ilişkilidir ve bu da genellikle ırksal eşitsizlikleri besler.

Çözüm Odaklı Yaklaşımlar ve Fırsat Eşitliği

İngiltere’deki eğitimdeki bu eşitsizlikleri azaltmak için çözüm odaklı yaklaşımlar gereklidir. Öncelikle, okul yönetimleri, öğrencilere eşit fırsatlar sağlamak için öğretmen eğitimini güçlendirmelidir. Özellikle, öğretmenlerin toplumsal cinsiyet ve ırk bilincini artıran eğitimler almaları, öğrencilerle daha eşitlikçi bir ilişki kurmalarına olanak tanıyacaktır. Ayrıca, düşük gelirli ailelere yönelik burs ve destek programları, eğitimde fırsat eşitsizliklerini azaltabilir.

Toplumda değişen sosyal normlarla birlikte, kadınların ve erkeklerin eğitimdeki rollerinin daha adil ve dengeli hale gelmesi sağlanabilir. Erkekler ve kadınlar, eğitimde yalnızca akademik başarıya değil, aynı zamanda toplumsal katkıya dayalı başarı ölçütleriyle değerlendirilebilir. Bu noktada, toplumsal cinsiyet rollerine dayalı beklentilerin kırılması, hem erkekler hem de kadınlar için fırsat eşitliğini daha sürdürülebilir bir hale getirebilir.

Sizce Eğitimdeki Eşitsizliklerin Üstesinden Nasıl Gelebiliriz?

Eğitimdeki toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf eşitsizliklerinin aşılması için hangi adımlar atılabilir? Bu eşitsizliklerin köklerine inmek ve adil bir eğitim sistemi yaratmak adına hepimizin neler yapabileceğini tartışmak, çözüm yollarını keşfetmek önemli. Sizce eğitimde fırsat eşitliği için toplumsal cinsiyet ve ırk bazında nasıl değişiklikler yapılmalıdır? Yorumlarınızı bekliyorum!